Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Reglementări noi şi importante în privinţa parcărilor pentru maşini

Planul „Bordura albastră“. Parcare prin telefon de-a lungul străzilor

GALERIE
parcare albastra dd
  • parcare albastra dd
- +
Municipalitatea a anunţat ieri, în premieră, un plan de urgenţă pentru gestionarea locurilor de parcare din oraş, plan la care pare să fi lucrat cu maximă discreţie de la alegeri încoace. Atât în centru, cât şi în zone periferice vor apărea numeroase parcometre, chiar din această toamnă, la care se va putea plăti orice loc de parcare marcat. Plata se va putea face şi cu telefonul. Vom putea parca maşina, contracost, numai acolo unde vedem bordură albastră. „Este un lucru care acum este aproape complet generalizat în Europa“, spune viceprimarul Radu Botez, responsabil cu acest proiect

Municipalitatea ieşeană pregăteşte o serie de măsuri în privinţa gestionării locurilor de parcare atât în centrul oraşului, cât şi în zonele periferice. Una dintre acestea constă în înfiinţarea unei direcţii specializate în cadrul municipalităţii. În acest sens, oficialii Primăriei vor transformarea actualei Direcţii de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPPP) în trei direcţii: una pentru locuinţe, a doua responsabilă cu evidenţa patrimoniului şi a treia pentru parcări şi zone de agrement.

O aplicaţie pe mobil
 

Viceprimarul Radu Botez, cu atribuţii delegate de primarul Mihai Chirica pe linie de DAPPP, a vorbit ieri în premieră despre proiectul municipalităţii privind montarea de parcometre în oraş, începând chiar din această toamnă. Potrivit lui Botez, o altă noutate constă în marcarea locurilor unde se poate parca prin vopsirea bordurilor în albastru. „Eu sper că veţi vedea în viitorul apropiat, respectiv în toamnă, apariţia unor parcometre, amenajarea unor zone de parcare atât de-a lungul străzilor, cât şi în zonele în care se parchează la ora actuală. Probabil, vom reuşi marcarea acestor zone de parcare chiar şi de-a lungul străzilor prin vopsirea bordurilor. Este un lucru care acum este aproape complet generalizat în Europa. Vei avea voie să parchezi printr-un sistem de parcare acolo unde bordura va fi albastră“, a declarat viceprimarul Botez.

 
El a adăugat că, în prezent, DAPPP lucrează cu alte servicii de specialitate ale primăriei pentru stabilirea locurilor care vor fi marcate. În acelaşi timp, conform lui Botez, sistemul cu parcometre şi marcajul aferent va facilita crearea unei aplicaţii mobile pentru parcări. „Aplicaţia va permite ca, de pe telefon, oricine să-şi ia un anumit număr de ore de parcare, într-un anumit interval de timp, în zonele în care se poate parca, adică acolo unde bordura va fi albastră. Acest lucru se-ntâmplă şi la Viena, şi la Munchen. Sunt nişte facilităţi care, poate, la început nu vor fi folosite de foarte multă lume, dar, în general, turiştii când vin în oraşe ştiu aceste lucruri“, a mai spus Botez. 

Abonamente zonale pentru parcarea în cartiere
 
Viceprimarul a anunţat şi o nouă abordare în privinţa locurilor de parcare din zonele rezidenţiale. În prezent, Primăria încheie contracte de închiriere cu locatari, în urma unor licitaţii, acorduri care se prelungesc în mod automat. Botez spune că ar putea fi dezvoltat un sistem mai eficient. „În zonele rezidenţiale putem avea o aşa-zisă zonare, în sensul în care să nu mai existe un loc de parcare atribuit unei persoane. Pentru că apar în permanenţă discuţii în momentul în care maşina nu e în locul respectiv, iar locul e liber. Va trebui o zonare în care stabilim câte maşini au nevoie de locuri de parcare în zona respectivă, probabil va fi un 10% peste acest număr pentru vizitatori, vizitatorii vor trebui să meargă la parcometru şi să plătească locul respectiv, iar rezidenţii vor avea abonament pentru zona respectivă“, a precizat viceprimarul.
 
El a adăugat că o astfel de iniţiativă poate fi implementată treptat, iar intenţia municipalităţii este să înceapă un proiect pilot într-o zonă anume, care va fi anunţată ulterior. „Dacă reuşim să facem un sistem mai bun, sigur va trebui ca toată lumea să meargă spre acest sistem mai bun“, a menţionat Botez. În acelaşi timp, viceprimarul şi-a arătat convingerea că, în toamnă, vor fi lansate, de asemenea, mai multe licitaţii pentru amenajarea de parcări subterane sau supraterane suplimentare, atât în centru, cât şi în cartiere.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri