Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PNL, o balama înţepenită

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

În acest moment, Partidul Naţional Liberal  reprezintă doar o altă adresă pentru PSD.

Deşi, după anul 1989, s-au cocoţat de mai multe ori în fruntea ţării, liberalii nu au câştigat niciodată alegerile parlamentare prin propriile puteri. Prima dată, PNL a fost cooptat la guvernare în 1991, într-un fals cabinet de uniune naţională pus la cale de către Ion Iliescu; apoi, în 1996, în cadrul Convenţiei Democrate (conglomerat anti-FSN, înfiinţat la finele lui 1991 de către partidele istorice plus multe alte formaţiuni), pe post de vioara a doua, rolul conducător revenindu-le ţărăniştilor; a treia oară în 2004, când i-a ajutat Traian Băsescu, acesta construind, prin câteva mişmaşuri marcă înregistrată, un guvern umoral în jurul Alianţei DA (PNL-PD); iar a patra şi ultima oară în 2012, alături de tovarăşii pesedişti, prin Uniunea Social Liberală.

În toate aceste împrejurări, sub diferite forme, PNL a trădat. În  1992, când se iubeau cu Iliescu, liberalii au părăsit şmechereşte CDR. Drept rezultat, la alegerile parlamentare din acel an nu au obţinut nici măcar 3%. Ulterior, i-au salvat ţărăniştii, care i-au reprimit în Convenţie. Drept mulţumire, în 2000, au trădat din nou, fugind iarăşi din CDR şi  lăsând PNŢCD să plătească de unul  singur poliţa unei guvernări catastrofale. În 2006, supăraţi mai ales pe Băsescu, liberalii i-au alungat pe democraţi din executiv şi au cerut ajutorul PSD pentru a guverna. Ceva mai târziu, tot împreună cu pesediştii, vor forma monstrul numit USL; pe care îl vor hăcui în urma unor certuri din care liberalii vor ieşi cu gâtul rupt. După 2014, odată cu victoria lui Iohannis la prezidenţiale, PNL mimează  o politică de dreapta. Fără prea mult spor însă.

Privind astăzi retrospectiv, vedem că, după 1989, Partidul Naţional Liberal a avut mereu o simpatie vădită faţă de foştii comunişti, mulţi dintre liderii liberali blocând orice demers de lustraţie a societăţii. De la Radu Câmpeanu la Mircea Ionescu Quintus, şi de la Valeriu Stoica şi Călin Popescu Tăriceanu la Crin Antonescu şi Bogdan Olteanu (ultimul “doar” preşedinte al Camerei Deputaţilor, nu şi al partidului), conducerile liberale au fraternizat cu PSD (sub toate ipostazele sale). Ştim astăzi că o bună parte dintre liberalii importanţi au colaborat intens, pe vremuri, cu fosta securitate, aşa explicându-se şi duplicitatea de care au dat dovadă mai ales în primii ani de după 1989.

Cu toate că asocierea cu PSD s-a soldat de fiecare dată cu o prăbuşire electorală pentru PNL, staful liberal a preferat mai degrabă să piardă puncte decât să se constituie într-un adversar veritabil şi redutabil pentru “partidoi”. Va fi ardeleanul româno-maghiar Ludovic Orban (54 de ani) - noul lider al liberalilor - altfel decât înaintaşii săi pro-pesedişti? Îmi pare greu de crezut, de vreme ce membrii de partid sunt aceiaşi indizivi care, ieri, justificau toate abuzurile şi şmenurile PSD şi mergeau braţ la braţ cu Ion Iliescu prin Timişoara. Iar, pe urmă, prin toată ţara. 

Partid înţepenit între trecutul semiglorios şi viitorul cvasiceţos, între comunism şi Uniunea Europeană cu două viteze, între promisiuni măreţe şi demagogie măruntă, între nepotism şi reformă mincinoasă, între traseism şi afaceri dubioase cu statul, Partidul Naţional Liberal este obligat să se reinventeze rapid ca oponent sincer al PSD; ca alternativă de dreapta. Cu scopul de a-şi recâştiga şi onoarea, şi electoratul. Altminteri, Iohannis le va spune pa şi pusi.

În acest moment, PNL este doar o altă adresă pentru PSD. Bateţi semnalul şi vi se va deschide cu un scârţâit lugubru! 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri