Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pont pentru Iaşi - Smart City: „să nu scoată în stradă tot parcul auto de transport public“

GALERIE
Iasi Smart City (1)Iasi Smart City (2)
  • Iasi Smart City (1)
  • Iasi Smart City (2)
- +

„Smart City“ presupune iniţierea şi aplicarea de tehnologii care „lucrează pentru noi, şi nu împotriva noastră“. Exemplu: transport public nu înseamnă scoaterea în stradă a întregului parc auto, ci înţelegerea obiceiurilor de transport ale cetăţenilor oraşului.

„Smart City este o viziune, nu un produs, nu o miză şi nici un obiectiv politic. E un drum care va continua mai departe de noi, de generaţia noastră. Cum vom lăsa comunităţile în care trăim celor care vor veni după noi?“ - este prezentarea foarte scurtă a conceptului de oraş inteligent făcută de Eduard Dumitraşcu, preşedintele Aso­ciaţiei Române pentru Smart City şi Mo­bilitate.

Programul, derulat sub patronajul Ministerului Energiei, vizează oferirea celor mai bune servicii şi soluţii pentru locuitorii centrelor urbane, cu concursul autorităţilor locale şi al instituţiilor deconcentrate.

În deschiderea conferinţei Caravanei Smart City, ieri, la Iaşi, Dumitraşcu a invitat audienţa să-şi imagineze 8, 9, 10 industrii interconectate, între care transport, mobilitate, energie, mediu. El a dat exemplul unei aplicaţii de orientare şi ghidare în teren, Waze, care îi „dictează comportamentul“ şi care „lucrează pentru noi, şi nu împotriva noastră“.

De aceea este bine „să îmbrăţişăm aceste tehnologii, să convingem decidenţii din administraţia centrală şi locală că avem nevoie de aceste tehnologii şi să nu ne opu­nem“.

De remarcat că, cu o zi înainte, consilierul local Etienne Ignat a depus un pro­iect de hotărâre privind înscrierea municipiului Iaşi în programul Waze Connected Citizens (CCP). El a arătat că 90 de intersecţii din oraş se află în proces de integrare într-un sistem UTC (Urban Trafic Control), dar că există multe intersecţii importante care trebuie îmbunătăţite, atât prin optimizarea programelor de semaforizare, cât şi prin introducerea de semaforizări. 

„Programul Connected Citizens (CCP) este unul dintre exemplele pozitive care ar putea să ajute comunitatea şi traficul local din acest punct de vedere. Practic, CCP este un schimb gratuit de date cu două sensuri, ce permite factorilor decizionali ai autorităţilor locale municipale să obţină un impact comunitar concret“, susţine Etien­ne Ignat.

Datele se actualizează la fiecare două minute, pot fi utilizate pentru in­formaţii în timp real şi pot fi agregate pentru analiză. 

Unde este oraşul nostru în această re­voluţie a oraşelor inteligente?

„Dacă ar fi să facem un top naţional al oraşelor care tind să devină inteligente, Iaşul cu siguranţă urcă în primele cinci poziţii, pentru că aveţi o multitudine de iniţiative la nivelul mu­nicipalităţii“, a mai spus Eduard Dumi­traşcu.

El a vorbit de colectarea şi folosirea datelor, etapă în care se află oraşul nostru acum. Urmează etapa interpretării informa­ţiilor, stadiu în care municipalitatea ar putea, de exemplu, „să nu mai scoată în stradă tot parcul auto de transport public, ci să înţeleagă obiceiurile dumneavoastră de transport şi să vină în întâmpinarea lor cu aceste noi tehnologii“.

„Tehnologia informaţiei şi comunicaţiei reprezintă cheia pentru creşterea calităţii, performanţei şi coordonării serviciilor municipale, pentru reducerea costurilor şi consumului de resurse, ca şi pentru eficientizarea interacţiunii dintre cetăţeni şi autorităţile publice, spre beneficiul reciproc“, a spus, la rândul lui, prefectul Ma­rian Şerbescu.

Atuul României este infrastructura de comunicaţii informatice foarte bine dezvoltată, iar al Iaşului rezerva a­proape inepuizabilă de creiere deschise spre tehnologia modernă, a spus el.

„Admi­nis­traţia publică este chemată să integreze iniţiativele mediului privat şi societăţii civile într-un concept global, într-o strategie integrată şi să le menţină funcţionalitatea“, a adăugat prefectul.

Pe parcursul a 12 luni, Caravana Smart City va face 12 opriri în cele mai mari comunităţi şi regiuni din România, pentru a promova iniţiativele de tip oraş inteligent şi conceptele de dezvoltare a comunităţilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri