Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ponta şi... „măgăriile”

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Memoria tare scurtă şi obrazul de toval al politichiienilor noştri, în zdrobitoarea lor majoritate, sunt mult prea bine cunoscute ca să te mai poată mira ceva din câte şi cât de neruşinate „performanţe” în materie sunt în stare să comită destui dintre ei. 

De pildă, VVP-ul, în tot mai vajnice declaraţii şi reacţii „critice”, nu numai anti-tehnocrate, de când i se păruse că întrezăreşte perspectiva unui drum liber (sau aproape) către scaunul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, până nu de mult al acum (i)zgonitului Zgonea, tras în ţeapă - pentru infidelitate, hainire curată - de către „Măria Sa” Dragnea, mai marele PSD-ului, nu chiar încântat de bulucirea orală/ mediatică a lui Ponta pe direcţia cu pricina. Reacţie la care faimosul dottore s-a arătat (vulpea şi strugurii) cuminţel şi ascultător, minune mare: declara că nu va candida decât dacă are susţinerea şefului, altminteri nu. Nimic altceva decât o altfel de „mutare” pe tabla de şah a raporturilor dintre cei doi, dar partida continuă, va continua încă o vreme.

Până una alta, pe blog, pe la televiziuni şi în celelalte media, ex-premierul îşi cântă „ariile” obişnuite şi preferate, din care să rezulte - asta e ţinta strategică - cât de grea pierdere a fost pentru noi toţi căderea de la putere a „Lui” şi a guvernului „Său”, care, vedeţi dv., de n-ar fi fost doborât, ne-ar fi preafericit pe toţi, cu mic, cu mare. O formulare dată de preşedintele Iohannis („A trebuit să se întâmple o tragedie...”) e luată de către faultatul, de-a dreptul „sabotatul” nostru preafericitor to be, ca o mărturisire involuntară, chipurile scăpată „vinovatului”, truc folosit cu insistenţă şi de televiziunile elegiace după demisia guvernului Ponta. Vorba lui nenea Iancu, şi dă-i şi luptă, comediograful având o capacitate anticipativ-divinatorie mai ceva decât a lui Nostradamus în versetele-i faimoase. Ce nu ne spune nici o clipă „martirul” abhoratului „complot” este cam către ce se mergea cu promisele râuri de lapte şi miere, mai îmbelşugate decât până şi în Ţiganiada lui Budai-Deleanu, şi cam cât de îndatoraţi, noi şi urmaşii de-a lungul secolului, urma să fim ca urmare a raiului acelei Pays de Cocagne al cărei „cel mai iubit fiu” se pregătea să devină VVP. Că doar toate revărsările de corn al abundenţei făgăduite şi neobosit fluturate mediatic nu erau nimic altceva decât o greţos-populistă mită electorală, menită să-l cocoaţe şi mai sus decât era: în ditamai jilţul prezidenţial. Şi de ce nu, îşi vor fi zis dottore şi ai săi, că nu doar din buzunarele şi conturile lor scoteau banul, ci tot din „cotizaţiile” noastre fiscale, pe un tipar de atât de... drăgălaşă „democraţie”, numai bună de muls în profitul catindatului şi al celor repede dispuşi să ne procopsească cu fumista lor „prosperitate”.

Sigur, media mercenare continuă să mintă „subtil” vorovind despre iminentul „colaps” al pensiilor, omiţând însă să precizeze că la baza scenariului catastrofic stau tocmai pensiile speciale dăruite primarilor de parlamentul dominat de PSD, dornic să le cumpere aleşilor locali înhăitarea cu binefăcătorii legiuitori, în vederea alegerilor legislative din toamnă. Din fericire, tehnocraţii s-au săturat să-i lase să peroreze demagogic şi au ieşit la contraatac, arătându-ne în cifre care vor fi consecinţele pontiştilor „ani graşi”. Şi n-ar strica nici ca aceiaşi tehnocraţi să ne devoaleze şi propriile „dărnicii” tactice, nu mai puţin vinovate. Dar lui Ponta, dacă tot îndrăzneşte să vorbească de „măgăriile politice” ale celor care l-au dat jos de pe scaunul de premier, merită să-i împrospătăm memoria deficitară, atât de lacunară, amintindu-i măcar un buchet destul de cuprinzător de măgării alese ale pretins-paradisiacei sale guvernări. De pildă: 1. neruşinarea plagiatorului VVP, mergând până la desfiinţarea comisiei care dăduse verdictul cinstit, operaţie dusă la capăt de către ministrul-trepăduş Pop; 2. tentaţia renunţării la titlul furat, supremă încununare a orgoliului celui cu musca pe căciulă; 3. colac peste pupăză, OUG - liber la traseism, ademenitoare de primari fripturişti; 4. mega-show-ul „strâns uniţi în jurul Lui şi al Ei” de la Arena Naţională, remake plin de elan şi de hoptimism după reţeta propagandei ceauşiste; 5. sforţările destinate să închidă „gura” diasporei româneşti la urnele pentru prezidenţiale; 6. mobilizarea iconiţelor cu Arsenie Boca pe faţă şi „Votaţi Ponta!” pe dos; 7. propulsarea lui tata-socru Sârbu în slujbă gras plătită la vârful Curţii de Conturi... Şi lista de neobrăzări din palmaresul lui VVP ar putea continua încă mult şi bine, întregindu-se pe măsura monumentalului tupeu al doljeanului. Dar, la urma urmelor, tot el însuşi este cel care a încununat recent şi aşa greu de depăşit „performanţele sale” cu reacţia pe care şi-a mediatizat-o după noul verdict, aproape definitiv, de plagiat: glumiţe pontiste pe seama sporului de prosperitate adus de acea decizie: o dovadă neîndoielnică privind confuzia planurilor logice, simptom cert sau al lipsei de inteligenţă, sau, dacă nu, atunci şi mai rău, al altor numeroase lipsuri, începând cu cea a caracterului.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri