Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Porţi haine din poliester? Iată ce poți păți!

GALERIE
haine
  • haine
- +

 

Dacă ai citi cu atenţie etichetele hainelor tale, ai vedea că multe dintre ele conţin poliester. Acesta este o alegere foarte la îndemână, fiind de fapt, cel mai popular dintre toate sinteticele, tocmai datorită preţului scăzut şi a durabilităţii. Este adesea amestecat cu fibre naturale, pentru a obţine beneficiile acestora, mai ales pentru că lasă pielea să respire. Cu toate acestea, nu o putem considera o alegere cu adevărat benefică pentru sănătatea noastră.Iată de ce.

Chimia polimerilor de bază nu este prea complicată, dar pentru majoritatea oamenilor fabricarea de mase plastice care ne înconjoară este un mister. Poliesterul este doar un singur compus dintr-o clasă de substanţe derivate din petrol cunoscut sub numele de polimeri. Astfel, poliesterul (în comun cu majoritatea polimerilor) îşi începe viaţa ca un ulei brut. Uleiul brut este un cocktail de componente, care pot fi separate prin distilare industrială. Benzina este una dintre aceste componente, precum şi precursorii de polimeri, cum ar fi polietilena.

Polimerii sunt realizaţi prin reacţia chimică a unei mulţimi de molecule mici care acţionează împreună pentru a face o molecula lungă, ca un şirag de mărgele. Micile molecule sunt numite monomeri şi moleculele lungi sunt numite polimeri.

Poliesterul este produsul terminal dintr-o catenă de precursori foarte reactivi şi toxici. Cei mai mulţi sunt cancerigeni şi cu siguranţă toţi sunt otrăvitori. Şi chiar dacă nici una dintre aceste substanţe chimice nu rămân în structura finală a poliesterului, procesul de fabricaţie impune lucrătorilor şi mediului nostru să fie expus la unele sau toate substanţele chimice prezentate mai sus. Nu există nicio îndoială că fabricarea de poliester este o sarcină dăunătoare mediului şi sănătăţii publice şi oamenii de ştiinţă avertizează constant cu privire la faptul că ne-ar fi mai bine fără.

Ca urmare a faptului că plasticul din poliester are contact direct cu pielea noastră, putem dezvolta o serie de boli, cea mai răspândită fiind cancerul. Pentru bărbaţi pericolul este sporit în cazul apariţiei cancerului la prostată, iar în cazul femeilor se discută despre cancerul mamar.

Legatura dintre cancerul de sân şi poliester a fost descoperită pentru prima dată în 1987 la Tufts Medical School din Boston de către cercetătorii Dr. Ana Soto şi Dr. Carlos Sonnenschein. În mijlocul experimentelor lor asupra creşterii celulelor maligne, produse chimice care afectează sistemul endocrin s-au scurs din eprubetele din plastic, provocând o proliferare agresivă a celulelor cancerului de sân. Descoperirile lor au fost publicate în Environmental Health Perspectives (1991).

Ţesătura din poliester este moale, netedă, suplă, dar totuşi, din plastic. Aceasta contribuie la povara corpului nostru în moduri pe care ne este încă greu să le înţelegem cu adevărat. De aceea, gândiţi-vă de mai multe ori înainte de a decide asupra poliesterului, chiar dacă rochia vi se pare fabuloasă!

Csid.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri