Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pericol mare când bate vântul în Iaşi. Doar o şarpantă din zece are autorizaţie

GALERIE
mansarde str sf lazar2
  • mansarde str sf lazar2
- +

În tot Iaşul sunt 1.079 de şarpante şi mansarde. „O mie de acoperişuri nu înseamnă extraordinar de mult“ la un oraş care are 5.300 de tronsoane de bloc, susţine primarul Mihai Chirica. În perioada următoare, asociaţiile de locatari vor trebui să facă actele ca aceste construcţii ilegale să fie expertizate şi apoi autorizate. Altfel ar trebui demolate, deoarece multe dintre şarpante reprezintă un pericol public.

Primăria Iaşi a descoperit că pe raza oraşului există şarpante şi mansarde neauto­rizate. Ani la rândul, oficialii municipalităţii au tratat cu dezinteres acest subiect. Drept dovadă, în perioada 2010 - 2017, Poliţia Locală a aplicat doar 89 de amenzi. În acelaşi timp, instituţia a întocmit 200 de „note de control“, a căror eficienţă nici măcar poliţiştii nu o pot explica coerent. „S-au dat somaţii“, a spus un reprezentant al instituţiei, fără a clarifica care a fost finalitatea unor astfel de acţiuni. Primarul Mihai Chirica, fost director tehnic al Primăriei în perioada 2002 - 2012, a explicat ieri că, în urma unor acţiuni ale aceloraşi poliţişti locali, au fost identificate 1.079 de şarpante şi mansarde construite pe blocurile din Iaşi. Dintre acestea, atenţie, doar 150 sunt autorizate. Anume, un procent de aproape 14%. „Un procent total îngrijorător faţă de situaţia de pericol pe care o generează aceste lucrări“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica, în condiţiile în care edilul a calculat procentul la 10%. Ulterior, acesta şi-a nuanţat declaraţiile precizând că „1.000 de acoperişuri nu înseamnă extraordinar de mult“ la un oraş care are 5.300 de tronsoane de bloc. „Nu e o situaţie de dispe­rare“, a susţinut primarul.

Primăria vrea să „rezolve“ problema, nu să amendeze contravenienţii

Edilul şef al Iaşului a menţionat că, în cazul tuturor construcţiilor ilegale, vor fi trimise somaţii în perioada următoare. Planul lui Mihai Chirica este ca asociaţiile de proprietari să achieseze la ideea întocmirii unei expertize autorizate astfel încât, acolo unde este cazul, construcţiile să fie stabilizate. „Pentru toate cele neautorizate, vom transmite o informare către asociaţia de proprie­tari, că, de la data prezentei, îşi asumă întreaga responsabilitate faţă de eventualele distrugeri sau incidente pe care le-ar putea provoca către terţe persoane. Nu putem şi nici nu vreau să cer demolarea acestor elemente de acoperire. Motivele sunt de înţeles, vorbim de mii de apartamente care ar putea fi depreciate prin infiltraţiile de apă prin dispariţia acestor şarpante şi mansarde“, a declarat primarul Mihai Chirica. Acesta a adăugat că expertizele vor arăta situaţia fiecărei structuri. În prealabil, fiecare asociaţie de proprietari ar urma să facă solicitări pentru intrarea în legalitate prin obţinerea avizelor urbanistice necesare. Potrivit primarului, prin certificatul de urba­nism va fi impusă o condiţie ce va viza efectuarea unei expertize.

Întrebat ieri dacă are reproşuri faţă de Poliţia Locală, în ceea ce priveşte dezinteresul în a determina o intrare în legalitate a celor care au construit ilegal, primarul a răspuns că nu doar această instituţie poartă o vină, ci şi acele autorităţi obligate să monitorizeze construcţiile ilegale. „E o stare de fapt. Pe raza municipiului Iaşi sunt aproape 5.300 de tronsoane de locuit, aici vorbim despre 20%, nu e o situaţie de disperare, suntem un oraş mare la care 1.000 de acoperişuri nu înseamnă extraordinar de mult“, a mai spus Mihai Chirica. El a continuat afirmând că rolul Primăriei nu este de a aplica amenzi. „Amenzile le plăteşte tot locatarul şi, ce facem, dăm amenzi până acoperim o expertiză? Nici asta nu e corect“, a completat Mihai Chirica. Edilul a menţionat că intenţia municipalităţii nu este de a începe un „program de amendare“, ci de „a rezolva problema“. „Problema este să le explicăm că este nevoie să facem un consens comun (sic!) între autoritatea publică şi asociaţiile de proprietari prin reprezentanţii lor încât să găsim rezolvarea acestei pro­bleme“, a mai spus primarul Chirica. Potrivit situaţiei prezentate de municipalitate, cele mai multe şarpante şi mansarde ilegale sunt în zona Mircea cel Bătrân - Galata (232), urmată de Nicolae Iorga - Nicolina (211), Tătăraşi - Metalurgie - Oancea (207), Dacia (168), Păcurari - Canta (124), Alexandru cel Bun (92), Gară (35) şi Primăverii - Bularga (10). La ultima vijelie care s-a abătut asupra oraşului, precum şi în altele anterioare, mai multe acoperişuri au fost distruse de vântul puternic. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri