Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un plan pentru a linişti apele la Ministerul Mediului?

Dezvoltatorii imobiliari, obligaţi să facă parcări subterane pentru reducerea poluării în Iași

GALERIE
parc
  • parc
- +

În lipsa unor spaţii verzi în zonele poluate şi şantiere în care dezvoltatorii imobiliari încalcă normele după bunul-plac, municipalitatea crede că rezolvă problema crescând subvenţia la gigacalorie sau introducând viniete. Acestea ar urma să arate poluarea maşinilor. Vinieta verde ar fi pentru normele Euro4, Euro5 şi Euro6. În zonele poluate s-ar putea intra doar cu vinieta verde.

Municipalitatea a dat publicităţii o primă variantă a setului de măsuri pe care vrea să le implementeze pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în oraş. Planul Primăriei constă în derularea a peste 100 de proiecte ce ţin de:

  • măsuri pentru conştientizarea populaţiei,
  • reabilitarea infrastructurii de transport,
  • refacerea spaţiilor verzi,
  • eficienţă energetică,
  • salubrizare,
  • modul de organizare a şantierelor.

Unele proiecte sunt cuprinse şi în alte strategii ale municipalităţii şi constau în:

  • reablitarea de linii de tramvai,
  • achiziţia şi modernizarea de tramvaie,
  • refacerea de străzi,
  • reabilitarea termică a unor blocuri,
  • amenajarea de piste pentru biciclişti,
  • extinderea sistemului de ma­nagement al traficului,
  • restricţionarea traficului greu,
  • extinderea pietonalului din zona centrală,
  • construirea de parcări în zone de la periferia oraşului corelate cu staţiile reţelei de transport în comun,
  • refacerea de spaţii verzi (Parcul de la Teatrul Naţional, Parcul Copou, Parc Oră­şel),
  • înlocuirea materialului antiderapant sau interzicerea arderii deşeurilor vegetale şi a celor menajere în curţile proprii.

Dezvoltatorii imobiliari, obligaţi să facă parcări subterane

Printre noutăţile pe care le aduce planul constă în obli­garea tuturor dezvoltatorilor imobiliari să realizeze, acolo unde caracteristicile solului permit, parcări subte­rane pentru noile clădiri rezidenţiale sau de birouri.

În acelaşi timp, municipalitatea va propune fiecărui dezvoltator să realizeze parcuri prin plantări de compensare.

De asemenea, primăria vrea să lanseze o aplicaţie pentru telefoanele mobile unde vor putea fi făcute sesizări refe­ritoare la nerespectarea regulilor de bune practici privind poluarea aerului.

O altă măsură vizează instituirea unui perimetru cu emisii scăzute pentru locuitorii din zonele cu poluare ridicată din cauza traficului.

„Se va permite accesul în zonă doar autovehiculelor cu emisii scăzute pe bază de viniete emise de Primărie: Euro4, Euro5, Euro6 - verde, NonEuro, Euro, Euro2, Euro3 - roşu“, se arată în planul privind îmbunătăţirea calităţii aerului.

Bugetul estimat pentru un astfel de proiect se ridică la 100.000 euro şi va fi implementat după ce Primăria va aproba regulamentul de circulaţie în oraş.

Tot în privinţa transportului, Primăria vrea să limiteze viteza de circulaţie pe drumurile principale, dar fără a preciza care va fi limita.

Municipalitatea vrea să stimuleze şi companiile de taxi să introducă pe traseu autoturisme electrice şi hibride, firmele urmând să obţină un punctaj mai mare la eliberarea licenţelor.

O altă propunere care a fost inclusă în plan vizează reducerea nivelului de tarifare pentru gigacalorie, în vederea stimulării populaţiei de a se reconecta la sistemul de termoficare. În plan nu se precizează şi cât va fi reducerea sau de când va fi aplicată, dar la sursa de finanţare este indicat „bugetul local“, semn că scăderea preţului va fi operată prin acordarea unei subvenţii mai mari de către Primărie.

Cu privire la măsurile privind organizarea de şantiere pe raza oraşului, administraţia locală va obliga fiecare antreprenor să prezinte un plan pentru reducerea emisiilor. Totodată, Primăria va elabora un ghid de bune practici, iar pentru fiecare şantier va fi întocmit un plan de control în funcţie de graficul de lucrări.

Strategia instituţiei pentru îmbunătăţirea calităţii aerului poate fi consultată pe site-ul Primăriei la secţiunea „Acte de interes public“, unde a fost lansată în dezvoltare publică.

„Cetăţenii pot prezenta propuneri la Primăria Municipiului Iaşi în termen de 30 de zile de la data afişării, în scris pe adresa bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11 sau pe e-mail la adresa uipm@primaria-iasi.ro“, se arată în anunţul privind iniţierea planului de calitate a aerului în municipiul Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri