Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Primăria învie parcarea subterană de la Teatru. Unde mai vrea să ducă mașinile

GALERIE
parcare subterana teatrul national
  • parcare subterana teatrul national
- +

Perspectiva Primăriei de a amenaja parcări subterane în următorii 15 ani este una ambiguă. Două planuri strategice, elaborate în această perioadă, prevăd amplasamente diferite. În PUG revine ideea parcărilor subterane de la Teatrul Naţional şi Parcul Junimea (Gulliver). Piaţa Unirii şi Piaţa Independenţei sunt alte zone în care sunt prevăzute astfel de proiecte  

Noul Plan Urbanistic General (PUG) pre­vede cel puţin şapte parcări subterane în zona centrală. Însă, unele iniţiative au stârnit, în trecut, controverse în spaţiul public. Este vor­ba despre parcul din faţa Teatrului Naţional şi parcul Junimea (Gulliver).
 
În primul caz, Primăria a anunţat, în 2015, că renunţă la această idee, în timp ce planul pentru cealaltă parcare a fost negat vehement de municipalitate, în februarie 2016, când „Ziarul de Iaşi“ a scris despre această iniţiativă. „Chiar dacă sunt prevăzute parcări subterane, la su­pra­faţă sunt menţinute spaţiile verzi sau parcuri“, a declarat ieri arhitectul Marian Jan Chiriţa, membru al echipei de experţi care a întocmit planul urbanistic. El a adăugat că PUG arată o perspectivă de dezvoltare, dar acest lucru nu înseamnă că Primăria este obligată să realizeze acele parcări subterane. „Dacă planul stabileşte o parcare subterană pe un amplasament anume acest lucru nu înseamnă că dispar spaţii verzi sau parcuri“, a mai spus arhitectul Chiriţa.
 
 
Un punct de vedere asemănător a avut şi viceprimarul Radu Botez, coordonatorul elaborării noului PUG. Cu toate că edilul a subliniat că nu s-a ocupat direct de stabilirea unităţilor teritoriale de referinţă, aceasta fiind atribuţia arhitec­ţilor, Botez a amintit că planul a fost întocmit iniţial de Search Corporation la nivelul anului 2012. În context, el a adăugat că noua echipă de arhitecţi, care se ocupă de PUG din 2015, a preluat unele unităţi de referinţă fără a le schimba destinaţia iniţială. „PUG mai poate suferi modificări până la aprobarea lui“, a spus Botez. El a adăugat că deciziile anterioare adoptate la nivelul Primăriei, inclusiv renunţarea la proiectul parcării subterane de la Teatrul Naţional, vor fi respectate. 

Parcarea sub Piaţa Unirii
 
Alte parcări subterane prevăzute în PUG sunt sub Piaţa Unirii, sub actuala parcare de la cinematograful Victoria, sub Piaţa Inde­pendenţei, sub un spaţiu verde cu intrare dinspre str. Colonel Langa (în zona din spatele Catedralei Catolice) şi sub o parte din Parcul Bărboi (vizavi de Palatul de Justiţie). Tot­odată, dispare parcarea de la fosta clădire Romtelecom de pe b-dul Independenţei, pe acest amplasament fiind prevăzute construcţii înalte.
 
În paralel cu PUG, în fază de avizare la nivelul Primăriei se află şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). În PMUD sunt prevăzute amenajarea de parcări în zona centrală pe str. Bărboi (în spate la BRD), str. Elena Doamna (în apropiere de Palatul de Justiţie), intersecţia str. Sf. Lazăr - Smârdan (lângă sediul SRI), bdul. Indepen­denţei (sub Piaţa Independenţei), str. Colonel Langa (în spatele Catedralei Catolice) şi str. Costache Negruzzi. Cu toate că cele două planuri ar trebui corelate la nivel de perspectivă de dezvoltare, doar trei parcări sunt prezente în ambele pe aceleaşi amplasamente: sub Piaţa Independenţei, pe str. Colonel Langa şi lângă Palatul de Justiţie. 
 
Totodată, în timp ce ambele planuri prevăd o parcare pe Costache Negruzzi, în PUG este plasată sub parcul Junimea, iar în PMUD se află la intersecţia cu str. Arh. Cantacuzino. Parcările subterane din Piaţa Unirii, Teatrul Naţional, de la cinematograful Victoria şi din Parcul Bărboi nu sunt prevăzute şi în PMUD, ci doar în PUG. De asemenea, parcarea de lângă sediul SRI (intersecţia Sf. Lazăr - Smârdan) apare doar în PMUD, fără a fi prevăzută şi în PUG. „Nu ştiu dacă cineva poate face un regulament perfect pentru că nu vom avea niciodată un plan perfect deoarece oraşul Iaşi are o structură foarte complicată. Este un oraş vechi, păstrează străzile mici aşa cum au fost ele construite şi are un parcelar total anapoda. Este foarte greu în acest oraş să faci un regulament cu o reţetă pentru orice lucru“, a mai spus arhitectul Chiriţa, referindu-se strict la regulamentul local de urbanism, parte componentă a PUG, în care sunt stabiliţi indicatorii urba­nistici pentru fiecare zonă de pe raza oraşului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri