Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Primarul Chirica, vedetă TV

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

Înainte să-şi dea seama în ce film joacă şi ce fel de scenariu urmează, de câtă susţinere în filiala locală mai are, imaginea de ansamblu este că Mihai Chirica pare să vireze instinctual în direcţia unui regionalism reactiv la desconsiderarea Bucureştiului, atât pe linie de politică internă de partid, cât şi pe subiectul usturător al alocării resurselor bugetare.

E ceva de necrezut: primarul Iaşului a ajuns una dintre puţinele figuri frecventabile din PSD. „Surpriza” de la Iaşi, un edil mediocru, orator greu de urmărit când navighează prin meandrele concretului, şi-a găsit vocea clară şi distinctă; se poate spune că s-a reinventat ca actor politic. Pe parcursul protestelor anti-ordonanţe în sprijinul statului de drept a fost unul dintre rarii interlocutori rezonabili din PSD pe care televiziunile centrale au putut miza. A mers declarativ până acolo încât a părut gata să fraternizeze cu protestatarii, iertând scandările zilnice din faţa sediului din Ştefan cel Mare - „PSD-ciuma roşie”.

Se poate spune că, în acest stadiu al protestelor, în Iaşi asistăm nu doar la o reinventare a spiritului civic participativ, după ce rămăsese ruşinos în urma Clujului, Timişoarei sau Sibiului, dar se pricopseşte şi cu un primar mai destupat la minte. Te întrebi cine-l sfătuieşte. Are suficient talent şi destulă inteligenţă pentru acest rol? Sau a fost croită o haină prea mare pentru un primar atât de mic? Fiindcă, până pe 11 decembrie 2016, soldăţelul pesedist sadea părea mai curând modelat după chipul şi asemănarea sa. Mediocritatea administraţiei locale nu-l recomandă, ca să nu mai vorbim de postura neştearsă de umil executant al lui Gheorghe Nichita. Atunci, de unde atâta independenţă şi libertate de expresie? Simplu accident evoluţionist în PSD?

Ce ştim?

Ignorat complet de valahii acaparatori din Teleorman, fără nici o şansă să-i egaleze pe influenţii baroni munteni, Chirica a rămas un figurant pe dinafara cercului puterii din partid, deşi a avut un scor electoral foarte bun la locale şi generale într-un oraş cu pretenţii universitare. Este suficient să cântăreşti „greutatea” poziţiei lui în partid prin zecile de amendamente la buget care priveau judeţul Iaşi, fără ca unul să aibă sorţi de izbândă. Peste Milcov nu ajung banii, deci nu sunt speranţe. Şi mai relevantă este absenţa ieşenilor din structurile guvernului, la nivelul doi-trei, pentru că la rang de ministru nici nu s-a pus problema.

Din această poziţie marginală, ce i-a mai rămas de făcut? Să se reinventeze în opozantul intern, în pesedistul cu faţă umană. A preluat simbolic ştafeta îngropată de celebrul „Grup de la Cluj” din PSD. Grupul de la Cluj a pozat ani la rând pentru tabloul unei social-democraţii mai europene, scăpate de sub autoritatea tătucului Ion Iliescu, dar şi-a dat duhul în proiectul penal al lui Dragnea. Iaşul, peste noapte, dintr-un oraş roşu, ocupat de aproape două decenii de un pesedism pur sânge, cleptocrat şi discreţionar, fără politicieni de anvergură naţională (care să nu se fi dovedit şi penali), face notă onorabilă în comparaţie cu marile oraşe pesedizate, mai ales Bucureştiul Gabrielei Firea.

Care este finalul drumului său? Unii spun că ar negocia cu PNL şi că abia aşteaptă să fie exclus. E neclar însă ce poţi să negociezi cu un partid de opoziţie aflat în haos, ca nu mai spunem că nu prea ai cu cine vorbi în PNL. Până la clarificarea opoziţiei, ar fi un calcul riscant şi necugetat. În partid mai poţi să faci notă discordantă, să-i dai replici lui Dragnea în calitate de subaltern, ceea ce atrage notorietate naţională, pe când în afara partidului se va confunda rapid cu alte voci previzibile ale opoziţiei.

Cealaltă posibilitate ar fi o strategie de a negocia posturi în administraţia centrală, oameni în guvern, investiţii pentru Iaşi sau pentru infrastructura regională. S-ar înscrie perfect în îngusta logică internă „fac gălăgie să primesc ceva”. Când în Craiova se construieşte un stadion de zeci de milioane de euro, ar fi bine primită măcar o sală de fitness pentru angajaţii primăriei ieşene, fiindcă de un spital regional nu mai poate fi vorba.

Înainte să-şi dea seama în ce film joacă şi ce fel de scenariu urmează, de câtă susţinere în filiala locală mai are, imaginea de ansamblu este că Mihai Chirica pare să vireze instinctual în direcţia unui regionalism reactiv la desconsiderarea Bucureştiului, atât pe linie de politică internă de partid, cât şi pe subiectul usturător al alocării resurselor bugetare. Acesta ar putea fi, de fapt, singurul proiect câştigător pe termen lung pentru Iaşi şi Moldova. Puse cap la cap şi discutate într-un think tank, frustrările individuale ale politicienilor locali ar putea ajunge la un numitor comun. El constă în resurgenţa unei conştiinţe regionale, capabilă să-şi articuleze punctul de vedere prin cooperarea liderilor locali, indiferent de apartenenţă politică, să creeze structuri de influenţă şi reţele la nivel central pentru ca Moldova să fie reprezentată la împărţeala echitabilă şi legală a puterii şi banilor în stat. Chirica, vedetă TV la Bucureşti, într-o Moldovă fără perspective de dezvoltare, nu ne interesează. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri