Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Probleme grave la una dintre cele mai mari societăţi din Iaşi

GALERIE
Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (20)
  • Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (20)
- +

Unul dintre micii acţionari de la Fortus SA reclamă anumite neconcordanţe din tabelul creditorilor.

 

Problemele de la Fortus SA nu se opresc nici în al doisprezecelea ceas. Luna trecută, mai exact pe 13 martie, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a fost depus tabelul definitiv actualizat al creanţelor, unde figurează cei 76 de creditori, cu sumele  pe care trebuie să le recupereze de la colosul ieşean. Primul pe listă este Primăria Iaşi cu 17,4 milioane de lei creanţă, apoi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) cu 172,5 milioane de lei, aceasta fiind creditorul majoritar. Pe locul trei se află un creditor necunoscut chiar şi de acţionari. Ciudat este faptul că în primul tabel definitiv al cranţelor S.C. Fortus S.A., publicat în 2013, exista creditorul Suport Colect SRL, cu sediul în Bucureşti, care figura cu o creanţă de 4,2 milioane de lei. În cel de-al doilea tabel, cel întocmit anul acesta, cu aceeaşi sumă, până la zecimală, figurează Tonescu Finance SRL, creditor cesionar cu sediul în Luxemburg. „Tabelul trebuie aprobat de judecătorul sindic pe 8 iunie, iar noi nu ştim cine este acest creditor şi de ce în primul tabel nu apare. O altă problemă pe care am găsit-o este la creanţele salariale. Dacă în tabelul din 2013 era trecut Sindicatul Fortus Iaşi cu creanţa de 25,9 milioane de lei, în ultimul tabel, sindicatul nu mai există, administratorul judiciar introducând la creanţe izvorâte din raportul de muncă categoria „salariaţii aflaţi în activitate în cadrul Fortus”. Cine sunt aceşti salariaţi?”, se întreabă Florin Rugină, mic acţionar şi reprezentantul angajaţilor daţi afară de la Fortus.

 
„Care salarii?”
 
Acesta mai spune că, deoarece nu există contract colectiv de muncă, sindicatul nu are cum să existe nici el, şi din acest motiv a fost înlocuit strategic cu aceşti „salariaţi”. Ieşeanul se întreabă de ce nu au fost trecuţi pe listă toţi, cu nume şi prenume, ca să ştie fiecare câţi bani are de primit. Ba mai mult, creanţa este aceeaşi în ambele tabele, deşi în 2013 erau în jur de 680 de angajaţi, iar în prezent sunt în jur de 400. „Creanţa pentru angajaţi se va plăti la intrarea lor în şomaj, când nu vor mai fi activi. Deoarece nu au contract colectiv de muncă, aceste sume nu sunt obtenabile. O mare parte dintre angajaţi lucrează în altă parte şi şi-au păstrat un sfert sau jumătate de normă la Fortus. Vor salarii restante şi compensatorii. Care salarii? Din 2013 nu este contract colectiv, nu există grilă de salarizare, toate plăţile făcute până în prezent sunt ilegale. Mai grav, sindicatul apare în comitetul creditor şi votează, în condiţiile în care în tabelul creanţelor de anul acesta nu mai apare ca creditor”, mai adaugă Florin Rugină. Acesta mărturiseşte că, în aceste condiţii, nu-şi poate explica nici ajutoarele de deces şi încasările de cotizaţii la sindicat pe care le-a înregistrat Fortus în perioada de reorganizare. Cu privire la ultima tranzacţie încheiată luna aceasta, Rugină spune că nu era necesară vinderea pavilionului administrativ, deoarece banii puteau fi scoşi din altă parte. „Administratorul judiciar, Todor Ignaţie a declarat că avansul de la pavilion a fost depus în contul APS. Am descoperit că acest APS este o firmă de recuperare creanţe. Nu am văzut până acum nici factura de vânzare-cumpărare a pavilionului. S-a vândut pavilionul ca să se achite împrumutul la BCR, dar să ne amintim că firma Metalimportexport are o datorie la Fortus de 2,9 milioane de lei. Cu aceşti bani s-ar fi putut acoperi o parte din împrumut”, mai spune micul acţionar.
 
Au urcat de zece ori
 

Conform Buletinului Procedurilor de Insolvenţă din 22 martie a.c, pe 8 iunie, la ora 8.30, administratorul judiciar al Fortus, reprezentantul comitetului creditorilor, Adrian Flondor, reprezentantul Sindicatului Fortus şi debitoarea, sunt chemaţi în instanţă ca participanţi în cadrul procedurii de reorganizare pentru soluţionarea contestaţiei formulate de Antares Internaţional SRL împotriva raportului de activitate întocmit în februarie anul acesta, de către Todor Ignaţie. Insolvenţa Combinatului de Utilaj Greu, SC Fortus SA, este cea mai lungă din istoria Iaşului, deoarece a început acum aproape 10 ani. În tot acest timp, datoriile au urcat de 10 ori. Dacă acum 17 ani Fortus înregistra datorii de puţin peste 42 milioane de lei, în 2016 a ajuns la peste 473 de milioane de lei. La capitolul pierderi, din anul 2001, Fortus merge doar pe minus, în scădere fiind şi numărul de angajaţi ai societăţii. Dacă în anul 1989 numărul de angajaţi era de 11.000, în prezent în registrul angajaţilor figurează în jur de 400 de persoane. Potrivit buletinului procedurilor de insolvenţă nr.150 din 25.01 2016, Fortus are datorii la Bugetul local  Iaşi din neplata taxelor şi impozitelor şi a majorărilor de întârziere, de peste 55 milioane de lei. Din primăvara anului 2015 Fortus a fost deconectată de la furnzorii de energie electrică şi gaze naturale, iar lipsa unei firme de pază paza înlesneşte furtul de fier vechi din curtea Fortus.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri