Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comisia de urbanism cere soluţii pentru traficul auto şi parcări

Problemele generate de maşini încep să dărâme proiectele imobiliare din Iași

GALERIE
plan
  • plan
- +

Investitorii care vor să construiască blocuri înalte în capătul Păcurariului trebuie să vină cu soluţii viabile privind asigurarea circulaţiei auto în condiţii optime. Aceasta este una dintre concluziile Comisiei de urbanism a Consiliu­lui Local (CL) care a dezbătut, la sfârşitul săptămânii trecute, două proiecte imobiliare propuse pentru această zonă. Printre acestea se numără inclusiv turnul de 62 metri despre care „Ziarul de Iaşi“ a scris în urmă cu câteva săptămâni (VEDEȚI AICI).

În cadrul dezbaterilor, consilierii au căzut de acord că plasarea blocurilor la drumul naţional (zona rampei de ieşire a pasajului Canta) poate determina blocaje în circulaţia rutieră. În context, consilierii au recomandat investitorilor să identifice alte soluţii pentru tra­fic, una dintre opţiuni putând fi studiată prin Păcureţi, cu ieşire la sensul giratoriu din capătul Păcurariului.

În timp ce în cazul turnului de 62 m, consilierii au decis o amânare, în ceea ce priveşte celălalt proiect studiat (patru blocuri de 10 şi 6 etaje) au hotărât respingerea propunerii. Primul proiect menţionat a fost propus de International Connection SRL, iar celălalt de Cărăbuş Grup Construct SRL.

O premieră în dezbaterile din Comisie a vizat respingerea unor proiecte pentru construirea de blocuri în condiţiile în care dezvoltatorii au suprafeţe mici de teren.

Două proiecte, fiecare propus pe o suprafaţă de numai 440 m, unul în Manta Roşie şi celălalt în zona Smârdan, nu au primit girul Comisiei.

De asemenea, pentru un bloc de pe str. Iancu Bacalu a fost decisă amânarea, după discuţii cu privire la regimul de înălţime şi numărul locurilor de parcare. În acest caz, dezvoltatorul a propus imobilul pe o suprafaţă de 609 mp.

Totodată, un bloc de pe str. Iarmaroc, unde sunt disponibili doar 500 mp, a fost respins. 

În schimb, consilierii au dat undă verde unor investiţii în Bucium, zona str. Lazăr, Copou şi zona bd. Chimiei.

Chiriţa a avut două proiecte, iar Comisia le-a amânat pe amândouă

O surpriză a fost amânarea a două proiecte întocmite de arhitectul Marian Jan Chiriţa: unul în apropierea Secţiei 2 de Poliţiei (Păcurari, beneficiar Auto Trans Com SRL) şi celălalt în zona din spatele facultăţilor tehnice (str. Malu, beneficiari Anca şi Constantin Holban). 

În primul caz, Comisia a recomandat reducerea regimului de înălţime de la 10 la 6 etaje, fiind vorba despre trei blocuri.

În cea de-a doua situaţie, discuţiile s-au axat pe procentul de ocupare a terenului, regimul de înălţime şi parcări, iar Comisia a transmis dezvoltatorului să revină cu o nouă planşă de reglementări urbanistice.

Până acum, de obicei, proiectele arhitectului Chiriţa erau aprobate fără prea multe discuţii, dar schimbările din ultimul an în componenţa Comisiei (de la plecarea dezvoltatorului imobiliar Florin Boca şi până în prezent) au determinat discuţii mai aprofundate între consilierii şi arhitecţii Primăriei care participă la dezbateri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri