Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Proiecție inedită de film la Iași: la Cimitirul Eternitatea, ora 21:00. Apoi va urma un tur printre morminte celebre

GALERIE
cimitir eternitatea
  • cimitir eternitatea
- +

Proiectul “Eternity 143”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România - în parteneriat cu Altiaşi.ro - și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.) prezintă Cimitirul “Eternitatea” ca spațiu al memoriei comunitare ce relevă în cei 143 de ani de existență o bună parte din evoluţia istorică şi culturală a orașului Iași. Proiectul va fi lansat vineri, 26 iulie 2019, ora 21.00, la Cimitirul Eternitatea

143 este și numărul personalităților de anvergură locală și națională şi care vor fi prezentate pe site-urile culturale www.AltIasi.ro și www.iasimulticultural.ro. în perioada 26 iulie – 2 noiembrie. Articolele, fotografiile și hărțile care marchează locul monumentelor funerare de interes se vor constitui într-o bază de date utilă iubitorilor de informație istorică și turiștilor. 

Proiectul va fi lansat vineri, 26 iulie 2019, ora 21.00, la Cimitirul Eternitatea, în cadrul evenimentului „Plimbare prin Eternitate”, prin premiera filmului de prezentare a cimitirului realizat de scenarista şi regizoarea Alina Tiţei Ioncioaia. Va urma apoi un scurt dilog cu publicul după care toţi cei prezenţi la eveniment vor fi invitați la o plimbare inedită prin cimitir ghidaţi de istorici, specialiști și oameni ai artelor. Turul va fi reluat la începutul lunii noiembrie, când este progrmat evenimentul de închidere al proiectului. Pe site-urile menționate veți regăsi scurte materiale video IN MEMORIAM, realizate - în urmă cu opt ani - cu doi oameni ai Iașului și ai Eternității: Ion Mitican și Olga Rusu.

Intrat în acest an pe lista monumentelor istorice, Cimitirul „Eternitatea” reflectă istoria vechii capitale a Moldovei. Regăsim aici gustul și rafinamentul ambiental specific perioadelor istorice și oamenilor care le-au pus în mișcare, scrie Alina Țiței, scenarist și regizor, pe pagina sa de FB.. Deși nu a fost gândit ca un Pantheon național, ci ca un simplu „țintirim” public, la cimitirul Eternitatea s-au reunit la “masa umbrelor” aproape toate marile figuri istorice şi culturale care au trăit în fosta capitală a Moldovei. Ion Creangă, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Eduard Caudella, Sabin Bălașa, Petre Andrei, Radu Cernătescu, Vasile Conta, Dimitrie Gusti, Ștefan Procopiu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Pogor, Garabet Ibrăileanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Alexandru Phillippidi, Cezar Ivănescu, Emil Brumaru sunt nume intrate deja în memoria colectivă națională.

Pe lângă aceștia, însă, există o serie întreagă de personalități mai puțin cunoscute publicului larg, care au avut un rol covârșitor în modernizarea orașului și în devenirea sa culturală. 
Venerarea eroilor se înscrie în ideea că un cimitir public trebuie să ofere un spațiu special, marcat prin monumente impresionante, pentru a le fi cinstită memoria. În Eternitatea au fost înhumați, individual sau în gropi comune, ostași români, ruși, francezi și nemți căzuți în Războiul de Independență din 1877-1878 și în cele două războie mondiale. Locurile, marcate de monumente funerare specifice au devenit loc de pelerinaj pentru oameni veniți din toate colțurile lumii, în căutarea rudelor pierdute pe câmpurile de luptă.
Cimitirul este și un muzeu în aer liber care relevă evoluția stilurilor, orientărilor estetice care definesc sculptura și arhitectura românească. Busturile, altoreliefurile, monumentele funerare, obeliscurile realizate de sculptori, mai mult sau mai putin cunoscuți, alcătuiesc o colecție de artă integrată în natură.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri