Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Proiectul de aprobare a OUG 14/2017, pe agenda şedinţei de marţi a plenului Senatului

GALERIE
parlamentari
  • parlamentari
- +

Senatorii vor dezbate, marţi, în plen, proiectul de lege de aprobare a OUG 14/2017, prin care a fost abrogată ordonanţa de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală care a generat protestele de stradă din ultimele două săptămâni. Intrată în procesul legislativ în procedură de urgenţă, OUG 14 a primit, luni seara, raport favorabil din partea Comisiei juridice senatoriale.

Senatorii din comisia juridică au adoptat, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil proiectului de lege de aprobare a OUG 14/2017 şi au admis două amendamente formulate de USR prin care au fost puse în acord două articole din OUG 14 cu deciziile Curţii Constituţionale (CCR).
 
Astfel, a fost modificat alineatul (5) al articolului 25 din Codul de procedură penală declarat neconstituţional de către CCR anul trecut (decizia 586/2016) şi a fost introdusă posibilitatea recuperării prejudiciului prin intermediul unei acţiuni civile în cazul în care intervine prescripţia răspunderii penale.
 
Un alt articol din Codul de procedură penală amendat de comisia juridică a Senatului pentru a fi pus în acord cu o decizie a CCR de anul trecut (decizia 614/2016) a fost articolul 215, alineatul doi care priveşte controlul judiciar. CCR a statuat că prevederile acestui articol sunt constituţionale în măsura în care prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor articolului 212 alin. (1) şi alin. (3) din Codul de procedură penală. 
 
Proiectul de aprobare a ordonanţei va ajunge, marţi, în şedinţa de plen a Senatului, iar apoi va fi trimis Camerei Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz. 
 
În cadrul şedinţei comisiei juridice, senatorii PNL şi cei ai USR au propus şi respingerea OUG 13, la pachet cu aprobarea OUG 14. 
 
”E important să le discutăm împreună, existând un risc destul de mare să dăm un semnal prost dacă am discuta azi exclusiv OUG 14. Există o temere reală că, adoptându-se exclusiv OUG 14, creem sau lăsăm o breşă pentru a putea fi activate ulterior dispoziţiile OUG 13”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.
 
Fosta şefă a liberalilor a fost susţinută de senatorul USR, George Drică. ”Îmbrăţişăm acelaşi punct de vedere, aceste ordonanţe să meargă împreună şi să ajungă împreună la vot. Dacă se doreşte rezolvarea acestei probleme şi dorim să stingem definitiv această situaţie, e musai sa respingem OUG 13 şi să discutăm pe OUG 14. Dacă lăsăm OUG 13 în procedură parlamentară şi votăm exclusiv OUG 14, riscăm să deschidem o cutie a pandorei”, a declarat senatorul USR.
 
Preşedintele comisiei juridice, social-democratul Şerban Nicolae, s-a opus însă discutării OUG 13 la pachet cu OUG 14, iar colegii săi de la PSD şi ALDE i-au urmat exemplul. Propunerea PNL şi USR a căzut la vot, cinci senatori (PNL, USR şi UDMR) pronunţându-se pentru discutarea la pachet a celor două ordonanţe, iar restul de şase (PSD şi ALDE) s-au abţinut.
 
Guvernul a adoptat, în seara zilei de 31 ianuarie, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale, fără avizul CSM. Cinci zile mai târziu, duminică 5 februarie, Guvernul a abrogat, prin Ordonanţă de Urgenţă, OUG 13/2017.
 
În aceeaşi zi, Ministerul Justiţiei a transmis CSM solicitare de avizare a proiectului de ordonanţă de urgenţă care abroga OUG 13, deşi actul normative fusese publicat în Monitorul Oficial şi îşi producea efectele.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri