Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Psihiatrii ieşeni sunt tot mai îngrijoraţi: Depresia de primăvară a umplut „Socola“

GALERIE
depresie
  • depresie
- +

De când temperaturile au început să fie în creştere, în fiecare zi cel puţin un ieşean ajunge la spital cu o formă severă de depresie, sau în urma unei tentative de suicid. Asta în condiţiile în care, în general, în această situaţie ajunge un ieşean la două-trei zile. Medicii de la Institutul de Psihiatrie „Socola“ spun că cel mai îngrijorător fapt este că, în ultimul an, cei care au ajuns la spital din această cauză au fost în marea lor majoritate tineri, cu vârste de la 16 şi până în 30 de ani. Specialiştii îşi explică acest „accent“ al depresiei pe generaţia tânără prin faptul că modul în care a evoluat societatea în ultimii ani conferă tot mai multă nesiguranţă tocmai celor încă nerealizaţi sau fără un loc de muncă ori familie. De ce însă aceste afecţiuni explodează practic primăvara?

Deşi nu există o explicaţie concretă pentru creşterea numărului cazurilor de depresie, la bază stau mai mulţi factori, depresia nefiind o afecţiune monocauzală, ci intervin o serie de factori care declanşează boa­la la un moment dat. Depresia poate fi una de ordin existenţial, apărută pe fondul pier­derii cuiva drag, însă este declanşată în spe­cial de problemele sociale sau econo­mi­ce. Iar tinerii sunt cei mai îngrijoraţi de faptul că adesea nu-şi întrevăd un viitor sigur, din cauza faptului că nu se pot angaja, sau pentru că au fost concediaţi fără să înţeleagă clar motivul. Cei mai tineri, cu vârsta de până la 20 de ani, sunt afectaţi de lipsa unuia sau a ambilor părinţi plecaţi în străinătate. „Principalul motiv al prezen­tării la noi este faptul că nu găsesc un loc de muncă. Pe vremuri, imediat după ce terminai şcoala, erai încadrat în câmpul muncii, iar acum nu mai ai nicio siguranţă, iar asta duce la o depresie mascată, după cum o numim noi, deoarece tinerii par veseli. Mulţi realizează că, neavând un serviciu, nu îşi pot crea un viitor, nu se pot căsători, nu pot proiecta să aibă un copil... Sau, dacă au un serviciu, acesta nu este stabil, sunt la un patron care îi poate da oricând afară. Toate acestea creează o stare de tensiune, de despresie, de anxietate“, a precizat dr. Virgil Simio­nescu, medic primar psihiatru în cadrul Secţiei Clinice Psihiatrie I acuţi de la In­stitutul de Psihiatrie „Socola“. Pe de altă parte, chiar dacă sunt angajaţi, tinerii pot să îşi dea seama în timp că au ales un loc de muncă nepotrivit, sau ajung să fie daţi afară „fără vreun motiv anume“, sau din motive pe care nu le înţeleg, după cum povestesc ieşenii medicilor curanţi în timpul consultaţiilor. Unii dintre ei fug în străinătate pentru că simt că acolo ar putea să îşi asigure un viitor, însă au probleme în a se adapta şi se cufundă în diferite vicii. „E o tragedie întreagă ceea ce se întâmplă cu tinerii. În străinătate când ajung, jumătate dintre ei se ratează şi devin consumatori de dro­guri, iar în timp devin distribuitori“, mai spune medicul ieşean.

Tentativele de suicid, mai dese în cazul femeilor

Conform medicilor, depresia de primă­vară are legătură şi cu astenia specifică acestui anotimp. De altfel, venirea oricărui anotimp are o depresie specifică, dar depresia de primăvară este cel mai dificil de îndurat dintre toate, pentru că cel care este încercat de ea se simte copleşit de stările accentuate de tristeţe, tot mai evidente şi deranjante atunci când, per ansamblu, toţi par veseli de încălzirea vremii şi de razele soarelui. „Cel care suferă de depresia de primăvară are senzaţia că toţi sunt fericiţi în jurul lui, cu excepţia sa“, este explicaţia unui studiu de profil. Această depresie apare cel mai des în cazul femeilor. Cele mai multe dintre persoanele vulnerabile ajung să îşi dorească să îşi pună capăt zilelor, majoritatea prin ingestie voluntară de medicamente. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că studiile la nivel mondial arată că, în anul 2020, unul din patru oameni va dezvolta o formă de depresie. „Depresia de primăvară este o tulburare afectiv sezonieră, care recidivează simptomele de depresie existente. Se manifestă printr-o dispoziţie tristă, pierderea interesului în diferite activităţi, scăderea în greutate, tulburări ale somnului, retrage­rea socială sau tulburări menstruale în ca­zul femeilor“, a explicat dr. Petronela Ne­chita, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului „Socola“. Formele severe ajung la spital, de cele mai multe ori persoanele sunt aduse de către rude, deoarece prezintă şi gânduri suicidare, şi se intervine în regim de urgenţă. În funcţie de simptomatologie, pacienţii sunt internaţi timp de minimum zece zile, la recomandarea medicului psihiatru, dacă reprezintă un risc major pentru sine şi pentru cei din jur. În acest timp primesc tratament, medicii spunând că în multe cazuri, odată scoase din mediul în care trăiesc zi de zi pentru o perioadă, unele persoane prezintă o stare ameliorată în scurt timp. Dacă perioada de internare de 14 sau 17 zile nu este de ajuns, aceasta se poate prelungi până la o lună jumătate sau chiar şi mai mult.

Preot cu depresie

Acesta a fost şi cazul unui preot de la o mănăstire din judeţul Suceava care a necesitat internare timp de mai bine de o lună jumătate, şi care a fost externat chiar înainte de Paşti, dorindu-şi să participe la slujba de Înviere de la mănăstire. „Preoţii nu apelează la suicid, însă se manifestă prin faptul că nu mai participă la acti­vităţi, la slujbe, nu mai ies la munca pe care trebuie să o facă în cadrul mă­năs­tirii, iar colegii lor devin foarte indignaţi. Devin foarte în­chişi, introvertiţi“, a explicat dr. Virgil Simionescu. Medicii spun că au observat că la mulţi pacienţi are efect şi terapia prin credinţă, fiind vorba despre oameni credincioşi, care în urma unui episod depresiv au încercat să îşi ia zilele. „Am avut bolnavi care au încercat să se sinucidă şi în timp ce erau internaţi, în special la baie. Am apelat la ajutorul preotului nostru de aici, părintele Iustin, care le făcea câte o slujbă, şi de multe ori avea efect puternic, pentru că erau oameni care credeau în Dumnezeu. Părintele îi dojenea, le spunea cât de importantă este viaţa şi că doar Dumnezeu poate hotărî când este timpul să mori, şi nici nu au mai încercat“, a completat dr. Virgil Simionescu.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri