Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Medicii aşteaptă o lege nouă după ce au pierdut bătălia pe internet

Semnal de alarmă dat de medicii de familie din Iaşi: „Vaccinarea nu este o glumă“!

GALERIE
vaccin
  • vaccin
- +

Medicii de familie susţin Legea Vaccinării şi spun că refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii duce la apariţia unor boli grave, cândva eradicate.

Ieri, în cadrul manifestării anuale a medicilor de familie din Iaşi, Medical Forum, au fost dezbătute subiecte de actualitate ce privesc medicina primară, printre care şi problema vaccinării de la nivelul ţării noastre. Specialiştii au atras atenţia că acoperirea vaccinală are o tendinţă de scădere, iar România se află cu mult sub nivelul de 95%, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Iar această scădere este regăsită şi la nivelul judeţului Iaşi.

„Acoperirea vaccinală este în jur de 60-70% în momentul de faţă. Dar pentru noi este important să ajungem cât mai aproape de 90%, pentru că atunci şi populaţia nevaccinată poate fi apărată împotriva agresiunilor microbiene. Poliomielita a revenit, a revenit rujeola, şi abţinerea persoanelor de la vaccinare este o greşeală foarte importantă“, a explicat dr. Anca Deleanu, preşedinta Societăţii Medicilor de Familie Iaşi.

Specialiştii au mai atras atenţia şi asupra efectelor care apar în urma refuzului vaccinării şi spun că părinţii ar trebui să conştientizeze toa­te aceste lucruri. „Eu, când eram copil, vedeam copii care îşi târâiau picioarele după sechele de poliomielită, auzeam în poveştile bunicilor de copii morţi de difterie, o soră a mamei a murit de tetanos, aşa că eu cred că nu e cazul să ne întoarcem în istorie la acele nenorociri şi să conştientizăm că vaccinarea nu este o glumă. Oamenii încep să uite, ceea ce e prezent acum, cancerele hepatice şi virozele după hepatita B, şi nu realizează că aceşti copii vaccinaţi vor fi scăpaţi de această nenorocire. Cred că este o uşoară inconştienţă“, a precizat dr. Rodica Tă­năsescu, preşedinta Societăţii Naţionale a Me­dicilor de Familie (SNMF).

Ea a dat asigurări că vaccinurile care se regăsesc în Programul Naţional de Imunizări sunt cunoscute, evaluate şi de foarte bună calitate. „Nu există niciun fel de risc. Sigur, aşa dacă e să ne referim la riscuri, şi când bei apă te poţi îneca şi poţi să mori. Dacă însă cântărim riscul vaccinării faţă de riscul nevaccinării, această diferenţă enor­mă ne face să revenim cu picioarele pe pă­mânt“, a adăugat dr. Tănăsescu.

Ministerul pierde bătălia pe internet

Chiar dacă medicii îndeamnă populaţia să se vaccineze, tocmai Ministerul Sănătăţii pare să le pună beţe în roate. „La fiecare schimbare de conducere la nivel înalt, şi mai ales atunci când apar modificări legislative, există sincope în administrarea vaccinurilor, pentru că nu ajung la timp în cabinete. Am avut câteva probleme chiar luna trecută, care acum au fost remediate. Dar să nu uităm că, în urmă cu doi, trei ani, luni de zile au lipsit vaccinurile de-a lungul unui an“, a precizat un medic de familie ieşean.

Reprezentanţii SNMF au precizat că, de multe ori, refuzul părinţilor de a vaccina copiii vine după ce consultă site-uri obscure fără legătură medicală sau diverse forumuri. Numai că situaţia este alta. În această dezbatere a vaccinării circulă informaţii anti-vaccin care vin de la medici. Un exemplu este prof. dr. Pavel Chirilă, care a ridicat întrebări serioase asupra vaccinărilor împotriva tuberculozei sau a cancerului de col uterin. Un alt „vârf de lance“ este dr. Christa Todea-Gross, care adună într-o carte, ce poate fi „descărcată“ de pe internet, mai multe date şi opinii provenind de la specialişti din Occident contestatari ai vaccinărilor, pre­zintă cazuri care au ajuns în instanţe de judecată etc.

Nu se mai face vaccinare în şcoli, ci la medicul de familie

În altă ordine de idei, Ministerul Sănătăţii a stabilit să nu mai fie făcute vaccinuri în şcoli, ci doar la medicul de familie. Reprezentanţii SNMF spun că această decizie nu este o pro­blemă, doar speră ca acei copii să fie aduşi la cabinete pentru imunizări. „Avantajul la şcoală era că sunt toţi adunaţi. Aici există riscul ca ei să nu se prezinte la vaccinare, şi bineînţeles ar putea însemna că va scădea şi mai mult rata de vaccinare, ceea ce ar fi foarte grav. Pentru că deja suntem la o limită îngrijoratoare“, a punctat preşedinta SNMF. OMS recomandă efectuarea obligatorie a şapte vaccinuri, pentru di­fterie, pertusis, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi poliomielită, atrăgând atenţia că scăderea imunizării creşte riscul apariţiei de epidemii.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri