Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

TARIFE (PROIECT): Reduceri de 50% la transport pentru toţi elevii şi studenţii

GALERIE
studenti tramvai iasi
  • studenti tramvai iasi
- +

Elevii şi studenţii ar putea beneficia de reduceri la biletele de călătorie începând cu luna aprilie. Două proiecte de hotărâre care prevăd astfel de facilităţi vor fi aprobate de către Consiliul Local în cadrul şedinţei ordinare care va avea loc joi, 31 martie.

Primul proiect face referire la reducerea la jumătate a tichetelor de călătorie, iar al doilea la creşterea subvenţiei primăriei pentru abonamentul de tip studenţesc. Ambele proiecte au fost lansate în dezbatere publică la începutul acestui an, după ce primarul interimar Mihai Chirica a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai universităţilor, studenţilor şi elevilor.

Ce preţuri vor avea biletele pentru elevi şi studenţi

Executivul primăriei propune reducerea următoarelor tipuri de tichete:

1 călătorie (de la 2 lei la un 1 leu),

2 călătorii (de la 4 lei la 2 lei),

set 10 călătorii (de la 18 lei la 9 lei),

abonament 1 linie 30 zile (de la 73 lei la 36,5 lei),

abonament 2 linii 30 zile (de la 87 lei la 43,5 lei),

abonament toate liniile 30 zile (de la 116 lei la 58 lei),

abonament 1 linie 15 zile (de la 37 lei la 18,5 lei),

abonament 2 linii 15 zile (de la 44 lei la 22 lei),

abonament toate liniile 15 zile (de la 58 lei la 29 lei),

liber 1 zi (de la 8 lei la 4 lei).

Recent, în mediul online, a fost lansată şi o petiţie de către beneficiari în care primăriei îi sunt solicitate astfel de reduceri, petiţia fiind semnată de aproape 1.000 de studenţi şi elevi.

„Municipiul Iaşi doreşte să vină în sprijinul elevilor care freventează cursurile de zi ale şcolilor din sistemul de stat şi particular acreditate şi studenţilor în vârstă de până la 26 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, prin acordarea de tarife reduse cu 50%“, se arată în referatul de specialitate al proiectului de hotărâre.

În document se precizează că toate costurile pentru acordarea facilităţilor vor fi suportate de la bugetul local. De menţionat că elevii orfani sau proveniţi din casele de copii, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie socială beneficiază de gratuitate, conform aceluiaşi proiect de hotărâre. Totodată, de abonament subvenţionat în integralitate vor beneficia şi studenţii orfani sau cei proveniţi din casele de copii.

Primăria creşte subvenţia pentru abonamentul studenţesc

Un alt doilea proiect care va fi aprobat joi de către consilierii locali face referire la creşterea subvenţiei municipalităţii pentru abonamentul studenţesc. În acelaşi timp, subvenţia acordată de universităţile partenere va scădea, la fel şi preţul plătit de un student.

În prezent, costul unui abonament studenţesc este de 65 lei, 50% fiind subvenţionat de universitate (31,5 lei), 30% de primărie (19,5 lei) şi 20% de beneficiari (13 lei). Noile reglementări cresc preţul unui abonament la 70 lei, în contextul în care primăria şi instituţia de învăţământ superior vor suporta fiecare câte 30 lei (43% din preţul total), iar studenţii 10 lei (14%).

Acest tip de abonament studenţesc a fost introdus încă din anul 2008, iar numărul total al beneficiarilor va fi în funcţie de fondurile pe care le va putea asigura fiecare universitate în parte pentru a acoperi subvenţia asumată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri