Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Republica Moldova, un stat pe marginea prapastiei. Cui apartine afirmatia

GALERIE
Republica Moldova
  • Republica Moldova
- +

Republica Moldova este un stat pe marginea prapastiei si risca sa devina urmatoarea criza de securitate a Europei, cu potentiale consecinte dincolo de frontierele ei, considera secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, fost premier al Norvegiei, intr-un articol publicat in New York Times si citat de Agerpres.

''Republica Moldova, o tara mica de doar 3,5 milioane de oameni, risca sa devina urmatoarea criza de securitate a Europei, cu potentiale consecinte dincolo de frontierele sale. Fosta republica sovietica intre Romania si Ucraina, Republica Moldova se afla la intersectia dintre Estul si Vestul Europei. De la declararea independentei, in 1991, puterea a oscilat intre Partidul Comunistilor, care a optat mereu pentru legaturi puternice cu Rusia, si partidele proeuropene, care s-au exprimat ferm pentru aderarea la Uniunea Europeana. In 2009, proeuropenii au venit la putere si au inregistrat unele progrese in acest sens. Cu toate acestea, astazi situatia este mult mai putin optimista. In ultimii sase ani s-a facut foarte putin pentru dezvoltarea economiei tarii si institutiilor statului. Coruptia ramane endemica si statul inca se afla in mainile oligarhilor, in timp ce veniturile mici au determinat sute de mii de moldoveni sa plece peste hotare in cautarea unei vieti mai bune", scrie Thorbjorn Jagland in articolul sau, potrivit jurnal.md.

''In timp ce multi isi pun sperantele in Bruxelles, asteptand de acolo o solutie, o alta parte opteaza pentru Uniunea Eurasiatica, in frunte cu Rusia. Ceea ce uneste insa ambele tabere este resentimentul fata de elitele corupte. Intrebati un moldovean obisnuit cum variaza nivelul vietii sub conducerea diferitelor partide si veti auzi ca nu exista nicio diferenta'', continua secretarul general al Consiliului Europei.

In comentariul sau, Thorbjorn Jagland vorbeste si despre ''jaful secolului'' si urmarile acestuia, precum recesiunea economica si suspendarea finantarii externe.

''La sfarsitul anului trecut, un miliard de dolari a disparut din trei banci din tara. Scandalul a ajuns sa reprezinte esecul statului de a proteja interesele cetatenilor. Putini cred ca cei responsabili vor fi trasi la raspundere sau ca banii vor fi returnati. Valoarea monedei nationale a scazut, ratele dobanzilor au explodat, iar recesiunea s-a conturat. Toata finantarea din afara a fost suspendata in asteptarea unor actiuni concrete in lupta cu coruptia si stabilizarea sectorului financiar. In cazul in care autoritatile nu reusesc sa indeplineasca cerintele pentru restabilirea sprijinului extern, tara se va confrunta cu turbulente economice grave. Programele sociale pentru cei saraci si vulnerabili social vor fi taiate chiar inainte de lunile aspre de iarna'', scrie in continuare Thorbjorn Jagland.

Imaginea regionala este si ea sumbra, mai ales in ceea ce priveste temerile legate de reizbucnirea conflictului din regiunea transnistreana, pe fondul situatiei din Ucraina, considera oficialul european.

''In ultimele luni a existat o deteriorare grava in relatiile cu Transnistria, o regiune separatista de-a lungul partii de est a Republicii Moldova, unde locuiesc vorbitori de limba rusa. Acum doua decenii, incurajata de Moscova, Transnistria si-a autoproclamat independenta, iar sute de oameni au murit in luptele care au urmat.

De atunci, conflictul a fost inghetat. Cu toate acestea, criza din Ucraina a starnit temeri privind o eventuala reizbucnire a conflictului. Multi din Republica Moldova se tem ca Transnistria ar putea deveni urmatoarea Crimee, temere alimentata si de apelurile la protectia rusa din partea unor organizatii din regiune. De cealalta parte, liderii din Transnistria se plang ca Republica Moldova conspira cu Ucraina pentru a-i tine sub blocada economica si au ordonat mobilizarea armatei din regiune.

In acest moment, un conflict militar in adevaratul sens al cuvantului este putin probabil, dar, intr-un mediu atat de tensionat, chiar si unele mici tulburari ar putea scapa de sub control'', mai scrie Thorbjorn Jagland.

In aceasta situatie, oficialul european considera ca noul guvern de la Chisinau trebuie sa actioneze rapid, sa epureze coruptia din cadrul institutiilor de stat, subliniind ca, in pofida rolului Rusiei in conflictul din Ucraina, la baza crizei ucrainene a stat dezamagirea populatiei fata de elitele politice corupte.

Thorbjorn Jagland da asigurari ca organizatia paneuropeana, ca aparatoare a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, va cauta sa ajute Republica Moldova in realizarea reformelor conform standardelor internationale, apreciind totodata ca, in pofida anilor de dezamagire, multi cetateni moldoveni spera ca situatia se va schimba.

''Eliberat de coruptie, statul poate fi transformat. Dar, intai de toate, acest stat capturat (de oligarhi) trebuie sa fie redat cetatenilor', conchide Thorbjorn Jagland in articolul sau din New York Times.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri