Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Rusia se alătură luptei împotriva terorismului

GALERIE
putin
  • putin
- +

Rusia vrea să lupte contra terorismului împreună cu restul lumii, a declarat președintele Vladimir Putin într-un interviu publicat luni, în timp ce a acuzat din nou Occidentul de exacerbarea crizelor internaționale care au contribuit la această amenințare, 

"Ne confruntam cu amenințări comune, iar noi încă mai dorim ca toate țările, din Europa și întreaga lume, să-și unească eforturile de a combate aceste amenințări, și încă ne luptăm pentru acest lucru", a afirmat el.

"Mă refer nu numai la terorism, ci și la crimă, traficul de persoane, protecția mediului, precum și la multe alte provocări comune", a spus el.

"Dar asta nu înseamnă că noi ar trebui să fim de acord cu tot ceea ce alții decid cu privire la aceste sau la alte probleme", a insistat el.

Forțele aeriene ruse atacă ținte din Siria și Moscova afirmă că vizează să submineze Statul Islamic, căruia i s-au alăturat mii de cetățeni ruși și care acum reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea ei națională. Gruparea și-a asumat responsabilitatea pentru prăbușirea unui avion de pasageri rusesc în Egipt în luna octombrie, ce a făcut 224 de morți.

Dar Rusia nu s-a alăturat coaliției conduse de SUA ce efectuează lovituri aeriene asupra Statului Islamic în Siria și Irak, iar Washingtonul și aliații săi afirmă că loviturile Moscovei sunt menite doar să-l ajute pe președintele sirian Bashar al-Assad să rămână la putere, amintește Reuters.

Putin a declarat că intervențiile militare occidentale anterioare în Irak și Libia au contribuit la creșterea terorismului în aceste țări și în altă parte, reiterând ceea ce a spus la Adunarea Generala a Națiunilor Unite în septembrie.

El a criticat extinderea NATO spre granițele Rusiei după dispariția URSS în 1991 și instalarea unui scut antirachetă de către Statele Unite, acuzând expansiunea Occidentului după Războiul Rece de exacerbare a crizelor internaționale.

Putin a calificat în mod repetat răsturnarea fostului președinte al Ucrainei Viktor Ianukovici în 2014 după luni de proteste proeuropene drept "o lovitură de stat" și a acuzat Occidentul că a inspirat-o și a contribuit la ea.

În februarie anul trecut, Franța, Germania, Rusia și Ucraina au convenit asupra unui set de acorduri de pace, cunoscute sub numele de acordurile de la Minsk, care au ajutat la oprirea războiului dintre separatiștii pro-Moscova și trupele guvernamentale în sud-estul Ucrainei.

Dar o clauză-cheie a acordului de pace, ce prevede o nouă constituție ucraineană care consacră autonomia regiunilor rebele, rămâne neîmplinită, a spus Putin.

"Toată lumea spune ca acordurile de la Minsk trebuie implementate și apoi problema sancțiunilor poate fi reconsiderată", a declarat Putin ziarului Bild, referindu-se la sancțiunile occidentale impuse Rusiei.

"Acest lucru începe să semene cu teatrul absurdului pentru că tot ceea ce este esențial și trebuie făcut în ceea ce privește punerea în aplicare a acordurilor Minsk este responsabilitatea autorităților actuale de la Kiev", a notat el.

Putin a atras atenția asupra unei clauze în acordul de pace care cerea ca Ucraina să introducă reforma constituțională până la sfârșitul anului trecut, calificând aceasta "principala, problemă-cheie în procesul de soluționare".

 

Liderii Franței și Germaniei "ar trebui să examineze aceste aspecte mai bine", a adăugat el, potrivit agerpres 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri