Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Salarii mai mici ca în Cluj, dar viaţa e la fel de scumpă

GALERIE
salarii mici
  • salarii mici
- +

Aceasta ar fi concluzia seriilor de date introduse pe o platformă care evaluează costul vieţii în oraşe din toată lumea. O persoană ar avea nevoie de 1.700 de lei pentru a trăi la Iaşi, dar şi la Cluj-Napoca. În schimb, salariul mediu la Iaşi  e mai mic cu 400 de lei decât în oraşul de pe Someş.

„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă costurile vieţii în capitala Moldovei, aşa cum sunt se regăsesc ele prezentate de platforma internaţională online numbeo.com, care îşi generează rezultatele în urma raportărilor multiple venite din partea utilizatorilor din diferite oraşe ale lumii. Astfel, conform acestui site, o familie de patru persoane cheltuie lunar aproximativ 6.090 de lei, fără chirie, o singură persoană ar cheltui 1.772 de lei, fără chirie, costurile generale fiind cu aproximativ 6,5% mai mici decât în Bucureşti, cam la acelaşi nivel cu cele din Cluj-Napoca şi pe locul 417 din 503 oraşe din lume care sunt indexate de platformă. Fără a oferi date statistice exacte, platforma reuşeşte să creeze o impresie de ansamblu asupra costurilor în cele mai importante oraşe ale ţării şi, de aici, să putem trage o serie de concluzii. Spre exemplu, luând o comparaţie directă cu oraşul Cluj-Napoca, platforma concluzionează că poţi avea acelaşi standard de viaţă şi confort cu 7.230 de lei în Iaşi pe care l-ai avea cu 7.600 de lei în Cluj-Napoca, fiind incluse chirii în ambele oraşe. Costurile din Iaşi la utilităţi şi pentru produse necesare zilnic ar fi cu 0,09% mai mari decât în Cluj, chiriile mai mici cu aproape 21%, preţurile restaurantelor cu 12% mai mari, preţul cumpă­răturilor de zi cu zi cu 5% mai mici şi, în total, puterea de cumpărare la nivelul oraşului ar fi mai mică cu 13% decât în Cluj-Napoca.

Două persoane la un restaurant - 100 de lei în Iaşi

Concret, platforma oferă şi o serie de preţuri medii pentru produse estimate de diferiţii utilizatori care au interacţionat de-a lungul timpului cu numbeo.com. Astfel, în Iaşi, o masă la un restaurant fără pretenţii ar costa 25 de lei, în timp ce o masă pentru două persoane la un restaurant mediu, nici lux, dar nici fără pretenţii, ar fi 100 de lei, trei feluri de mâncare. Berea produsă în România din restaurante e cotată la 5 lei, cea importată la 8, o sticlă medie de vin la piaţă e considerată a fi aproximativ 19 lei. Trans­portul comun e cotat la 73 de lei abonamentul, mai scump faţă de Cluj, 60 de lei, utilităţile lunar ar ajunge la 456 de lei, în timp ce un abonament la Internet 30 de lei. În ceea ce priveşte salariile, platforma dă un salariu net de 2.052 de lei pentru Iaşi, în timp ce pentru Cluj salariul ar fi de aproape 2.480 de lei.

Iaşul, cel mai scump din Moldova

În ceea ce priveşte comparaţiile cu alte oraşe, se poate observa că Iaşul are unul dintre costurile mai mici din ţară, chiar şi la nivel internaţional dacă ne raportăm la alte oraşe mari din statele europene care nu sunt capitale. Spre exemplu, în Iaşi poţi avea acelaşi standard de viaţă şi de confort cu 7.224 de lei pe care l-ai avea în Bucureşti cu 8.100 de lei, chiria fiind inclusă, iar în comparaţie cu Timişoara, diferenţa ar fi de doar 50 de lei mai scump la Iaşi, 7.252 de lei faţă de 7.200 de lei în Timişoara. Cel mai relevant element de aici este media salariilor celor care au completat clasamentul şi care au estimat că salariul mediu net ar fi în Timişoara cu aproximativ 300 de lei mai mare decât în Iaşi - 2.342 de lei. Iaşul devine însă unul dintre cele mai „scumpe“ oraşe în care poţi trăi atunci când te raportezi la Moldova. Spre exemplu, platforma numbeo estimează, în urma raportărilor utilizatorilor, că în Bacău şi în Suceava viaţa este simţitor mai ieftină decât în capitala Moldovei. Astfel, pornind de la suma de bază de 7.200 de lei, necesari vieţii în Iaşi, după datele furnizate de numbeo.com, la Bacău ar fi nevoie de o sumă de 6.461 de lei, în timp ce la Suceava de 6.270 de lei. Suma de 7.200 de lei este suma standard folosită de către platformă pentru a realiza comparaţii, ea putând fi modificată în funcţie de preferin­ţele utilizatorilor, raportul între rezultate rămânând însă acelaşi. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri