Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Salariul mediu net a ajuns în Iaşi la 2.243 de lei

In cea de-a patra lună a acestui an, câştigul salarial mediu net de 2.243 lei a urcat cu 17,6%.

GALERIE
salariu
  • salariu
- +

Producţia industrială a judeţului Iaşi a scăzut cu 6,5 procente în primele patru luni din 2017. În aceeaşi perioadă, cifra de afaceri a unităţilor cu activitate principală de industrie a crescut cu 10,8 procente. „În luna aprilie 2017, producţia industrială a scăzut cu 12,9% faţă de luna aprilie 2016. În perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, producţia industrială a scăzut cu 6,5%. În luna aprilie 2017, cifra de afaceri a unităţilor cu activitate principală de industrie a crescut cu 4,5% comparativ cu luna aprilie 2016. În perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2017, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, cifra de afaceri a unităţilor cu activitate principală de industrie a crescut cu 10,8%”, se precizează în cel mai recent buletin statistic judeţean.

Preţurile au crescut de 4.010 ori

Efectivul de salariaţi din judeţ a crescut cu 5.321 persoane în decurs de un an, până la 160.203 de angajaţi la data de 30 aprilie 2017. Comparativ cu sfârşitul lunii martie 2017, creşterea este de 102 persoane. În cea de-a patra lună a acestui an, câştigul salarial mediu brut în judeţul Iaşi a fost de 3.122 lei (^18,9% faţă de luna aprilie 2016), iar cel mediu net de 2.243 lei (^17,6%). Comparativ cu luna martie 2017 s-a înregistrat o creştere de 0,3% la câştigul brut, respectiv de 0,1% la cel net. Faţă de media pe ţară, câştigul salarial mediu net din judeţul Ii, realizat în luna martie 2017, a fost mai mic cu 5,2%. „Indicele câştigului salarial real pentru luna aprilie 2017 faţă de luna aprilie 2016, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, în judeţul Iaşi a fost de 116,9%, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a salariului a crescut cu 16,9%”, au detaliat în document reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică. Pe de altă parte, potrivit aceluiaşi buletin statistic, indicele preţurilor de consum din luna aprilie 2017, faţă de luna martie 2017, a fost de 100,28%. Faţă de octombrie 1990, luna în care a început acţiunea de liberalizare a preţurilor în România, în luna martie 2017 preţurile de consum au crescut în medie de 4.010 ori: mărfurile alimentare de 2.760 de ori, mărfurile nealimentare de 4.521 ori, iar serviciile de 7.548 de ori.

În judeţ sunt 13.213 şomeri

Numărul şomerilor înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârşitul lunii aprilie 2017, a fost de 13.213 persoane, în creştere cu 267 persoane comparativ cu aprilie 2016 (^2,1%) şi în scădere cu 288 persoane faţă de luna martie 2017. Din numărul total al şomerilor înregistraţi, 61,3% erau bărbaţi. Rata şomajului înregistrată în judeţul Iaşi în luna aprilie 2017 a fost de 4,6%, mai mare cu 0,3 puncte procentuale faţă de cea înregistrată la nivel naţional, potrivit aceluiaşi document. „Numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţul Iaşi în trimestrul I 2017 a fost de 148.659 persoane, în creştere cu 169 persoane (^0,1%) comparativ cu trimestrul IV 2016. Faţă de numărul mediu total pe ţară al pensionarilor de asigurări sociale de stat, judeţul Iaşi deţine o pondere de 3,2%. Pensia medie lunară a pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţul Iaşi, în trimestrul I 2017, a fost de 959 lei, în creştere cu 5,2% faţă de trimestrul IV 2016. Comparativ cu pensia medie pe ţară, în judeţul Iaşi, aceasta este mai mică cu 2,2%”, au notat oficialii instituţiei în cel mai recent buletin statistic. În perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2017, numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate pe total judeţ a fost de 717, în scădere cu 1,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2016. Pe medii de rezidenţă s-a înregistrat o scădere de 20,2% în mediul urban şi o creştere de 1,3% în mediul rural. În judeţul Iaşi, în cea de-a patra lună din 2017, au fost înmatriculate 15 societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social subscris, valoarea totală a acestuia însumând 23.000 lei, ceea ce reprezintă0,55% din valoarea capitalului social subscris pe total ţară.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri