Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sărăcia programului USR

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

Uniunea Salvaţi România (USR) are program politic. Asta e, să zicem, vestea bună. Dincolo de asta, a apărut o discuţie în legătură cu existenţa sau inexistenţa în programul USR a programelor de combatere a sărăciei. 

Ca s-o lămurim, am selectat toate (repet: TOATE) pasajele din program în care e vorba de sărăcie. Sunt doar trei. Iată-le:

1. AGRICULTURA MICILOR FERMIERI - Încurajarea asocierii fermierilor

Aici apare tema sărăciei, dar nu există nicio propunere concretă de combatere a ei.

2. AGRICULTURA MICILOR FERMIERI - Creditarea şi asistenţa socială

Aici avem o măsură concretă - acordarea de microcredite micilor fermieri - şi o promisiune vagă legată de asumarea pachetului anti-sărăcie a actualului guvern.

Legat de măsura concretă, trebuie să spun că utilizarea microcreditului doar pentru susţinerea producţiei agricole a micilor fermieri este, deşi lăudabilă, o măsură care limitează sever potenţialul microcreditelor. Cu alte cuvinte, USR îşi propune utilizarea microcreditelor într-o manieră extrem de restrictivă.

3. ÎNVĂŢĂMÂNTUL PERFORMANT - Susţinerea profesorilor

Aici, fără supărare, avem de-a face exclusiv cu lozinci (şi când spun „lozinci” sunt delicat). Nu există nicio propunere concretă.

În concluzie, în disputa asta dreptatea îi revine lui Dan Tăpălagă: „În cele 38 de pagini nu veţi găsi nici un rând despre programe de asistenţă socială, combaterea sărăciei sau finanţarea păturilor defavorizate”.

Exact - niciun rând. Cu excepţia propunerii de a acorda microcredite micilor fermieri, nimic. Zero. Din punctul ăsta de vedere, programul politic al USR e o dezamăgire cruntă pentru cei care credeau că partidul va găsi o formulă de echilibru între interesele electoratului corporatist şi necesitatea combaterii sărăciei.

USR decide astfel să ignore aproape cu desăvârşire principala problemă de pe agenda cetăţeanului: sărăcia.

Partidul nu are propuneri pentru combaterea sărăciei în muncă (cea mai mare rată din UE), a sărăciei copiilor (cea mai mare rată din UE), a sărăciei rurale (care e cumplită, dacă ne uităm pe statistici) şi aşa mai departe.

Dar refuzul de a propune măsuri de combatere a sărăciei nu e singura dezamăgire. Din programul USR lipsesc cu desăvârşire propuneri concrete pentru respectarea şi întărirea drepturilor femeilor (inclusiv a drepturilor reproductive), a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi - şi, în general, a persoanelor din grupuri vulnerabile şi marginalizate. Cu alte cuvinte, Carta Socială Europeană (unul dintre documentele fondatoare ale UE, menţionată explicit în Tratate) nu-i interesează pe membrii USR, care altfel fac paradă (inclusiv în programul politic) de europenismul lor.

Lipsesc iarăşi cu desăvârşire orice precizări legate de relaţia dintre statul român şi cultele religioase.

Pe scurt, prin programul ăsta USR se defineşte doctrinar ca un partid de centru-dreapta din punct de vedere economic, dar şi din punct de vedere social. (Ştiu, libertarienii, care nu înţeleg ce-i ăla un cluster, vor striga „socialism!”. Dar asta nu importă, libertarienii s-au specializat deja de multă vreme în declaraţii ridicole.)

Din punct de vedere al viziunii legate de administraţia publică şi al celei privitoare la UE, programul politic defineşte USR ca un partid modernist, care evită atât naţionalismul, cât şi închiderea în practici administrative revolute.

În concluzie, prin programul său politic USR se defineşte ca un partid modernist de centru-dreapta, un fel de M10 mai cuminte, lipsit de stridenţele acestuia din urmă.

E, deci, în acelaşi timp, un partid modernist (prin viziunea administrativă şi prin cosmopolitanism), revolut (prin politicile economice pe care le susţine, specifice anilor '90 în Occident) şi exclusivist (prin aceea că nu pare interesat decât de problemele clasei de mijloc din urbanul mare, în special a părţii corporatiste a acesteia).

Pentru un partid politic zis nou, e foarte puţin. În partea lui revolută şi exclusivistă, e aproape identic cu fostul PDL şi cu pletora de partide sau iniţiative „de dreapta” care între timp au dispărut.

Prin urmare, nu-l voi vota. Cu excepţia laturii moderniste, nu am ce să votez la el. Nu mai vreau în Parlament încă un partid revolut şi exclusivist. Sunt destule din astea, mulţumesc frumos.

Altfel, fireşte, fiecare e liber să facă ce crede de cuviinţă, nu oblig pe nimeni să-mi preia opţiunea.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri