Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Scandal provocat de un proiect imobiliar pe aleea Tudor Neculai: 11 blocuri într-o zonă de case!

GALERIE
Tudor Neculai
  • Tudor Neculai
- +

PUZ-ul a fost propus de Gheorghe Achiţei pe o suprafaţă de aproape 2 hectare. “Cetăţenii nu sunt de acord cu numărul mare de apartamente şi cu regimul de înălţime, întrucât aici este cartier de vile”, a declarat Valeriu Ionescu, unul dintre vecinii direct afectaţi de viitorul şantier “

 

Un proiect imobiliar din Tudor Neculai a stârnit revolta locuitorilor din zonă. Proiectul prevede construirea a 11 blocuri: 4 cu 10 etaje şi restul cu 5 cinci etaje. Aproape 100 de persoane care locuiesc în vecinătatea amplasamentului, unde, de-a lungul timpului, au fost ridicate vile, reclamă regimul de înălţime şi supraaglomerarea traficului. Terenul pe care este propusă investiţia se desfăşoară de la intersecţia dintre aleile Tudor Neculai şi Strugurilor, pe direcţia spre Valea Adâncă. Cetăţenii din zonă spun că au depus mai multe sesizări la Primărie, dar nu au fost băgaţi în seamă. Acum, s-a dat alerta după ce s-a aflat că, săptămâna viitoare, pe 30 octombrie, proiectul va fi dezbătut public la Primărie. „S-a făcut tabel nominal cu cetăţenii care nu sunt de acord: 95 de persoane.

Traficul va fi foarte aglomerat la ieşirea din cartier, va fi un număr foarte mare de maşini, şi aşa este jale acum la orele de vârf, dar atunci când vor mai ieşi încă 300 şi ceva de maşini? Ne sufocă. Cetăţenii nu sunt de acord cu numărul mare de apartamente şi cu regimul de înălţime, întrucât aici este cartier de vile”, a declarat Valeriu Ionescu, unul dintre vecinii direct afectaţi de viitorul şantier. El a solicitat să se realizeze un studiu de trafic, iar Primăria să ţină cont şi de părerea cetăţenilor din zonă înainte de a aproba proiectul imobiliar.

Replica investitorului: „Mergem şi construim cu toţii în pădure?”

În proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) se arată că traficul va fi descărcat pe aleea Tudor Neculai, arteră rutieră ce are două benzi de circulaţie şi care face legătura cu şos. Nicolina. „În prezent nu sunt probleme legate de fluenţa circulaţiei, există doar circulaţie rutieră în zonă, traficul rutier nu afectează funcţiunea zonei. (...) În cadrul parcelei, circulaţia auto se face prin căi de acces cu lăţimea de 9 metri, (...), care fac legătura cu aleea Tudor Neculai. Se va asigura şi un acces la Aleea Strugurilor, pentru a se facilita circulaţia”, se arată în proiectul de PUZ publicat de Primăria Iaşi. În ceea ce priveşte necesarul de locuri de parcare, investitorul susţine că va amenaja 600 de locuri, iar 100 dintre acestea sunt prevăzute la nivelul solului, în timp ce pentru restul ar urma să fie realizată o parcare subterană. „Eu nu am teren de 700 mp care să fie între case, sau 800 mp sau 500 mp. Eu am 18.500 mp şi am deschidere la Tudor Neculai de 160 metri. Cred că de acum suntem răutăcioşi. (...) Atunci să se dea o lege să mergem să construim blocuri în pădure, acolo nu sunt case, traficul nu e aglomerat. Dacă nici pe aproape 2 ha nu se mai poate construi, păi atunci nu mai construim şi gata, nu? De proiectul meu se ocupă nişte arhitecţi, nici nu ştiam că intră pe 30. Eu am stat un an de zile să-mi dea un aviz de la Apele Române, adică lucrurile merg foarte bine, nu?”, a declarat ieri Gheorghe Achiţei, beneficiarul proiectului de PUZ.

Investitorul a mai stârnit în trecut unele controverse legate de proiecte imobiliare. Unul dintre acestea a făcut referire la intenţia lui de a realiza o construcţie lângă Şcoala „Ion Creangă” din Păcurari. Deşi locatarii blocurilor ANL din imediata vecinătate fuseseră informaţi că este vorba despre o parcare, modul în care avansa şantierul arăta mai degrabă că se ridică un bloc. În urma protestelor, lucrările au fost sistate, iar şantierul a fost lăsat în paragină. Totodată, la începutul acestui an, Achiţei şi-a demolat o construcţie din Galata, după ce Primăria a refuzat să autorizeze o intrare în legalitate, în condiţiile în care investitorul nu respectase indicatorii urbanistici: construise mai mult decât îi era permis prin actul de autorizare iniţial. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri