Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Şcoală de top din Iași, fără autorizaţie ISU VIDEO/FOTO

GALERIE
foto DAN LUCA - drum sosea cimitir evreiesc scoala paradise cambridge - 9351foto DAN LUCA - drum sosea cimitir evreiesc scoala paradise cambridge - 9349foto DAN LUCA - drum sosea cimitir evreiesc scoala paradise cambridge - 9366foto DAN LUCA - drum sosea cimitir evreiesc scoala paradise cambridge - 9375foto DAN LUCA - drum sosea cimitir evreiesc scoala paradise cambridge - 9377
  • foto DAN LUCA - drum sosea cimitir evreiesc scoala paradise cambridge - 9351
  • foto DAN LUCA - drum sosea cimitir evreiesc scoala paradise cambridge - 9349
  • foto DAN LUCA - drum sosea cimitir evreiesc scoala paradise cambridge - 9366
  • foto DAN LUCA - drum sosea cimitir evreiesc scoala paradise cambridge - 9375
  • foto DAN LUCA - drum sosea cimitir evreiesc scoala paradise cambridge - 9377
- +

Una dintre şcolile private de top din oraş s-a mutat într-un sediu nou, dar care nu are autorizaţie ISU. Situaţia anormală, alături de alte deficienţe privind accesul printre camioane la noua locaţie, a fost sesizată la ARACIP Bucureşti de un grup de părinţi. Ce spun oficialii Şcolii Paradis? 

Una din şcolile private cele mai cunoscute şi mai de calitate din oraş, Şcoala Paradis, funcţionează de aproape cinci luni într-un nou sediu, dar fără a avea toate actele în regulă. Şcoala „Paradis“, situată în zona Păcurari, este acreditată de Ministerul Educaţiei, unitatea având o vechime de circa 10 ani în sistemul de învăţământ ieşean. În schimb, din ianuarie 2016, şcoala şi-a mutat activitatea în cartierul „Colina Însorită“, iar noua construcţie nu are autorizaţie de securitate la incendiu şi, până în prezent, Agenţia România pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) nu a făcut o evaluare a noului sediu.

La toate acestea se adaugă o cale de acces publică improprie, fiind vorba de o porţiune de cel puţin 150 metri din Aleea Cimitir Evreiesc, tronson cuprins între Munca Invalizilor şi şcoala privată. Unii părinţi ne-au sesizat că, din cauza căii de acces, există un risc crescut de accident, mai ales în intervalul orar 8 - 8.30, când aleea este „invadată“ de maşinile părinţilor care îşi aduc copiii la şcoală. Totodată, zona se află în continuă dezvoltare: zilnic utilaje de tonaj greu tranzitează drumul, în contextul numeroaselor şantiere din apropiere. În schimb, reprezentanţii şcolii spun că au făcut demersuri încă din luna ianuarie pentru obţinerea tuturor avizelor, şi au precizat că au avut un acord de principiu de la ARACIP pentru a funcţiona în noul sediu. La unitate învaţă aproape 200 de copii. Unii părinţi spun că traficul intens din zonă şi lipsa autorizaţiei PSI reprezintă un pericol pentru copii. 

Şcoala funcţionează pe proprie răspundere

În cele aproape şase luni de la mutarea în noul sediu, şcoala nu a fost încă vizitată de experţi ai ARACIP care, în astfel de cazuri, trebuie să facă o nouă evaluare. Unul dintre criterii face referire la accesibilitate, iar autorizaţia ISU este obligatorie, conform reprezentanţilor ARACIP. „Momentul în care o şcoală doreşte să-şi modifice sediul, ei trebuie să ne înştiinţeze de acest lucru, să ne trimită documentaţia referitoare la această modificare, adică contractul de închiriere sau contractul de proprietate şi cele două autorizaţii: sanitară şi PSI. Pe autorizaţia PSI trebuie să existe certificarea de la ISU că se pot desfăşura activităţi de învăţământ. Noi ne dăm acordul ca o instituţie să funcţioneze după ce se demonstrează că toate condiţiile prevăzute de lege sunt îndeplinite. Nu poţi aduce copii acolo, nu poţi să faci şcoală decât în momentul în care ai toate condiţiile de siguranţă îndeplinite“, a explicat purtătorul de cuvânt al ARACIP, Violeta Daria, procedura în cazul înfiinţării sau schimbării sediului unei unităţi şcolare.

De precizat că, Şcoala „Paradis“ deţine autorizaţia sanitară. Întrebată ce riscă o unitate dacă nu are toate condiţiile de funcţionare în regulă, Daria a precizat că se dă conducerii şcolii un avertisment şi un termen de remediere, iar dacă problemele nu sunt rezolvate atunci se poate retrage acreditarea. Întrebată concret despre Şcoala „Paradis“, reprezentantul ARACIP a spus că nu cunoaşte situaţia exactă, dar a menţionat că la nivelul instituţiei a fost înregistrată recent o sesizare din partea unui grup de părinţi pe teme asemănătoare şi urmează ca agenţia să se pronunţe pe acest subiect. Potrivit noilor reglementări legale, explicate de oficiali ai ISU Iaşi, şcoala poate funcţiona pe propria răspundere până la 31 decembrie 2016, dar, în acest timp, trebuie să facă demersuri pentru obţinerea autorizaţiei PSI. „Nu este depusă nici o solicitare de autorizare, mâine (astăzi, n.r.) va merge o echipă de la noi şi va face o verificare“, a precizat lt.col. Dragoş Roşu, adjunct al inspectorului şef ISU Iaşi. El a subliniat că Şcoala „Paradis“ are un aviz PSI doar pentru realizarea investiţiei, unitatea fiind construită în ultimii doi ani, dar, la finalizarea lucrărilor, avea obligaţia de a depune documentaţiile tehnice pentru obţinerea autorizaţiei ISU. 

„Suntem în procedură de obţinere a avizelor“

În schimb, managerul şcolii, Oana Albu, a susţinut ieri că unitatea a făcut demersuri încă din ianuarie 2016 pentru a obţine autorizaţia ISU, evaluarea ARACIP şi repararea căii publice de acces. „Noi am înştiinţat ARACIP de pe 13 ianuarie cu o adresă oficială. Suntem într-un proces normal de evaluare a spaţiului, pentru că noi suntem acreditaţi de ARACIP, am fost anul trecut acreditaţi. Acum, schimbându-ne spaţiul, am înştiinţat ARACIP şi suntem într-un proces în care aşteptăm evaluatorul la noi în instituţie“, a spus managerul şcolii. Albu a adăugat că a existat un aviz de principiu de la ARACIP.

„Şcoala nu s-ar fi mutat dacă nu am fi avut acceptul lor. Eu am avut discuţii cu ei, le-am explicat exact care este situaţia, le-am trimis şi adresele în acest sens, ei ne cunosc de 10 ani, ştiu că facem o treabă de calitate, ştiu că facem educaţie la un nivel înalt şi nu au avut nicio reţinere în acest sens“, a mai declarat Albu. Referindu-se la autorizaţia ISU, managerul şcolii a precizat că, în prezent, ISU are nişte „condiţii de autorizare foarte ridicate“ după tragedia de la Colectiv. Albu a explicat că, la momentul demarării construcţiei, nu existau aceste reglementări şi a subliniat că şcoala este dotată cu un hidrant exterior conectat la ApaVital, conform vechilor norme pentru unităţile de învăţământ.

„Nu erau reglementările actuale, şi noi nu am luat în calcul două bazine foarte mari care necesită la rândul lor o autorizaţie de construcţie. În Iaşi nu veţi găsi o instituţie de învăţământ mai modernă din punct de vedere ISU, în afară de aceste rezervoare, rezervoare pe care nu le are nici o instituţie şcolară din România în acest moment. În rest, avem toţi indicatorii atinşi“, a completat Albu. Ea a adăugat că, în prezent, şcoala este în etapa de a obţine autorizarea documentelor urbanistice necesare pentru construirea bazinelor.

În privinţa căii publice de acces spre şcoală, Citadin a început recent lucrări de reparaţii în zonă, la doar câteva zile după ce, coicindenţă sau nu, am solicitat un punct de vedere de la Primărie pe această temă. După cum se poate observa la faţa locului, pe artera de circulaţie trebuie construite de la „zero“ alei pietonale, iar strada, pe alocuri foarte îngustă, trebuie reparată din temelii. Accesibilitatea este îngreunată şi de către un portal, o coroană a comunităţii evreilor construită înainte de anul 1900.

Prin acest portal, în formă de arc, poate trece un singur autoturism, în contextul în care nu există reglementări rutiere în acest sens. În urma unei sesizări, Poliţia Rutieră a mers în control în zonă. „La momentul efectuării verificărilor, în această zonă au fost identificaţi lucrători din cadrul Citadin SA care efectuau lucrări de reabilitare a acestei artere cât şi de reconfigurare a acceselor rutiere. Referitor la sectorul de drum îngustat, din zona acelei construcţii în formă de arc, va fi informat administratorul drumului public în vederea montării indicatorului rutier B5 «Prioritate pentru circulaţia din sens invers», respectiv indicatorului B6 «Prioritate faţă de circulaţia din sens invers»“, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Anca Vîjiac. Demn de precizat este că autorităţile responsabile au început să adopte măsuri pentru asigurarea siguranţei copiilor care învaţă la Şcoala „Paradis“ abia după patru luni de la momentul în care unitatea şi-a mutat activitatea în noul sediu. 

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri