Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scrisoarea de mulţumire

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Să recunoaştem că aiurea nu era atât faptul că femeile de la mari fabrici, studentele etc. erau şi ele angrenate organizat în pregătirea militară, ci acela că aceasta era o obligaţie şi pe deasupra una alandala pusă-n practică, pe măsura formei fără fond pe care-o ilustra.

Scriam săptămâna trecută despre lucrurile „repatriate” din Germania. Ei bine, căutându-le câte un loc adecvat, evident c-am dat peste alte lucruri rămase prin dulapurile din Amnaş, unele de aruncat, altele nu. Astfel, într-un dulap de bucătărie tip bufet (cred), căruia noi şi austriecii îi spunem Kredenz, am dat peste o cutie roşie simpatică (şi ea de pe vremuri, mai c-aş spune că chiar dinaintea comunismului!) de la nişte încălţări pentru copii, în care erau nişte lămpi de radio sau televizor şi un microfon vechi (habar n-am dacă funcţional au ba) de la magnetofonul Tesla al lui tata! Am zis că astea ar cam fi de aruncat (nu le-am aruncat deocamdată, pentru că reprezintă deşeuri speciale, nu-i aşa?) şi am golit cutia. Pe fundul ei, ce să vezi? O scrisoare pe care n-am mai văzut-o şi nici nu pot să-mi imaginez cine şi de ce va fi fi pus-o taman în cutia aceea cu piese electronice de pe vremuri! Şi pentru că mâine e Ziua Armatei Române, haideţi să vedeţi resp. să citiţi scrisoarea de mulţumire pe care a primit-o tata („TOVARASUL ASTNER MIHAI”) în 1974 (de Ziua Unirii mici), pe când era morar la Apoldu de Sus, de la...«CENTRUL DE PREGĂTIRE MILITARĂ A TINERETULUI PENTRU AP|RAREA PATRIEI DE PE LÎNGĂ INTREPRINDEREA DE CONFECŢII „STEAUA ROŞIE” SIBIU» (în transcrierea-mi întocmai, cu toate greşelile gramaticale cu tot, fiind şi acestea o oglindă a pregătirii multor ofiţeri de pe vremea comunismului, scrisoarea debutând chiar cu o virgulă între subiect şi predicat...):

Legea privind organizarea apărării naţionale a Republicii Socialiste România din decembrie 1972, prevede dreptul şi obligaţia cetăţenilor de a participa la una din formele de pregătire militară, să-şi însuşească mînuirea mijloacelor de luptă, să-şi perfecţioneze continu această pregătire, spre a fi oricînd în măsură să lupte cu arma în mînă pentru apărarea patriei socialiste.

Fica Dvs. este încadrată în centrul de pregătire organizat pe lîngă Intreprinderea de Confecţii «Steaua Roşie» Sibiu unde răspunde cu entuziasm şi conştinciozitate acestei obligaţii ceea ce ne-a determinat să vă adresăm Dvs. în calitate de părinte prezenta scrisoare de mulţumiri.

Ne exprimăm satisfacţia pentru activitatea ficei Dvs. la pregătirea militară şi avem convingerea că ea a fost îndrumată de familie să-şi onoreze aşa cum se cuvine această sarcină patriotică, pentru care vă mulţumim.

Această activitate desfăşurată în contextul sarcinilor stabilite de partid privind pregătirea multilaterală pentru muncă şi viaţă a tinerei generaţi, are drept scop formarea unui tineret viguros, dîrz şi hotărît care să ducă înainte opera edificării societăţii socialiste multilateral dezvoltată şi să apere pămîntul sfînt al ţării.

În încheierea scrisorii de mulţumire semnată de „COMANDANTUL CENTRULUI, Maior rez. Călugăr Ioan”, autorul citează ilustrativ chiar din Constituţia vremii:

„«Apărarea patriei este datoria sfîntă a fiecărui cetăţean al R.S.R.». Acest imperativ sacru înscris la loc de cinste în Constituţie, legea fundamentată a ţării, î-şi are temeiul în sacrificiile în muncă şi lupta plină de abnegaţie a generaţiilor de ieri şi de azi, care au cucerit libertatea şi independenţa patriei, care au făurit socialismul pe plaiurile româneşti. Sibiu la 24 ianuarie 1974”.

Ce-ar fi de comentat?

Păi, din start mi-a plăcut referinţa legislativă, chestia cu „dreptul şi obligaţia” punându-mă serios pe gânduri: oare mai este un drept ceva ce este şi obligaţie?

Apoi, dincolo de faptul că mi-o şi imaginez pe sora mea mai mare (născ. în 1954) cum răspundea ea „cu entuziasm şi conştinciozitate acestei obligaţii”, hopa, ce să vezi, măcar nu mai e vorba de vreun drept, ci doar de „obligaţia” pregătirii militare... Ca să nu mai vorbim că alor mei li se mulţumeşte pentru îndrumarea întru onorarea „aşa cum se cuvine” a, desigur, evident, acestui „drept” numit „sarcină patriotică”!

A, să nu uităm nici de frumoasa limbă de lemn comunisto-ceauşist(ă), de „pregătirea multilaterală pentru muncă şi viaţă”, de „opera edificării societăţii socialiste multilateral dezvoltate” - nu v-a fost (este?) măcar un pic dor (sic!) de dânsa?

Ar mai fi, desigur, de remarcat faptul că, dincolo de rămânerea la putere cu orice preţ, comuniştii mai aveau şi ei ceva sfânt: „pămîntul sfînt al ţării”! şi să reţinem odată în plus: drepturile vremii intrau cam toate sub căciula vreunei obligaţii ori sarcini. Cetăţeanul-tovarăş resp. cetăţeanca-tovarăşă avea de îndeplinit „datorii sfinte”, de respectat „imperative sacre”, de adus „sacrificii în muncă” şi de a lupta „plin de abnegaţie”. Grea viaţă, nu-i aşa? Şi, last, but not least, să remarcăm mica ironie dată chiar de numele maiorului de rezervă: Ioan Călugăr! Cum să nu conţină scrisoarea referinţe la lucruri sfinte şi sacre deopotrivă?

Dincolo de asta, să recunoaştem că aiurea nu era atât faptul că femeile de la mari fabrici, studentele etc. erau şi ele angrenate organizat în pregătirea militară, ci acela că aceasta era o obligaţie şi pe deasupra una alandala pusă-n practică, pe măsura formei fără fond pe care-o ilustra.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri