Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Secretele din SERVIETA SRI care ajung prin POŞTA MILITARĂ

GALERIE
servicii
  • servicii
- +

Scandalul arestării fratelui preşedintelui României, Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă în cazul Bercea Mondial, a adus în prim plan o nouă discuţie, învăluită de conspiraţionism: cum şi cât de eficient sunt informaţi înalţii demnitari ai României de către serviciile secrete.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) transmite zilnic informări către beneficiarii legali ai informaţiilor ce privesc siguranţa naţională. În contextul scandalului creat de arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă în cazul liderului interlop Bercea Mondial, în spaţiul public s-a pus problema cum au loc efectiv aceste informări ale SRI şi cât de eficiente sunt ele, dacă însuşi preşedintele României nu a fost informat de către SRI că fratele său are o relaţie contra legii cu un clan interlop – lucru confirmat atât de preşedintele Traian Băsescu, cât şi de directorul SRI George Maior.

Conform legii privind siguranţa naţională a României, beneficiarii legali ai informaţiilor SRI sunt preşedintele României, premierul, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, miniştri şi şefi de departamente din ministere, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene sau primari. În rest, informările SRI ajung şi la organele de urmărire penală sau la celelalte servicii secrete din România – SIE, serviciile de informaţii ale Apărării şi Internelor, SPP sau STS.

“Nu este un volum mare de informaţii. Informările concrete se fac zilnic, iar preşedintele şi premierul mai primesc, pe lângă aceste informări zilnice, şi unele generale – o notă privind starea generală din România privind siguranţa naţională. Acestea au o frecvenţă mai rară”, a explicat Costin Georgescu, fost director al SRI în perioada 1997-2000.

Un fost beneficiar legal de rang înalt al informărilor SRI a explicat că nu există un standard privind volumul informărilor trimise de SRI: “Depinde de subiect, poate fi o notă pe o foaie, o sinteză sau teancuri de foi, dacă e vorba despre un subiect voluminos”.

Ca regulă, întotdeauna informările SRI sunt ţinute în evidenţă, iar beneficiarii lor legali, de la preşedinte, premier până la ministru sau primar, sunt obligaţi să trimită înapoi la SRI documentele cu informările primite.

Plicurile SRI vin cu „poşta militară”. „În tren, au compartimentul lor. E o servietă cu plicuri şi cineva care o păzeşte”

Tehnic vorbind, informările SRI sunt transmise beneficiarilor lor legali cu “poşta militară”, serviciu care aparţine şi este organizat tot de SRI şi care deserveşte toate instituţiile şi autorităţile statului român, atunci când vine vorba despre corespondenţa cu informaţii secrete – de la Banca Naţională la Poliţie, de la prefecturi la ministere.

Pe scurt, plicurile cu informările SRI, de culoare maro sau verde, pleacă către destinatarii lor legali în serviete duse de curierii poştei militare, care sunt înarmaţi. Conform hotărârii de guvern 1349/2002, care reglementează corespondenţa clasificată, plicurile SRI sunt sigilate cu ceară sau plumb, iar pe plic se scrie nivelul de secretizare al informării, denumirea şi adresa completă a expeditorului şi destinatarului. Dacă este necesar, pe plic se poate scrie menţiunea “Personal”, urmată de rangul, funcţia şi numele persoanei respective.

Dacă beneficiarul informaţiilor se află în Bucureşti, precum preşedintele, miniştrii, premierul, atunci curierii SRI se deplasează cu maşinile. Dacă beneficiarii se află în teritoriu, atunci deplasarea se face de obicei cu trenul, însă poate fi folosit şi transportul aerian sau naval, companiile de transport punând la dispoziţia SRI compartimente speciale pentru curierii militari. Pentru aceste compartimente, atât în tren, cât şi pe avion sau navă, SRI plăteşte chirie sau taxa aferentă.

“În tren, dacă vă uitaţi bine, o să-i vedeţi. Au un compartiment numai al lor şi merg cu acceleratul sau rapidul, nu cu personalul. Informaţiile sunt păzite, este o servietă cu plicuri şi cineva care să o păzească”, explică Costin Georgescu.

Odată ajunse la instituţiile unde lucrează beneficiarii legali, curierii SRI predau plicurile persoanelor desemnate de comun acord cu SRI să le primească, la cabinetele demnitarilor respectivi – pe bază de legitimare reciprocă şi înscriere în registre. Apoi plicul sigilat ajunge la preşedinte, premier, ministru sau cine este destinatarul legal. “Nimeni nu are voie să desfacă plicul, în afară de beneficiarul legal”, mai spune Costin Georgescu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri