Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

”Şoferii ieşeni sunt şmecheri, grăbiţi şi au maşini proaste!” Rezultatele unui studiu

GALERIE
trafic aglomerat in iasi
  • trafic aglomerat in iasi
- +

Niciuna din măsurile pentru combaterea poluării adoptate în ultimii cinci ani nu a dus la îmbunătăţirea calităţii aerului din oraş. Dimpotrivă, situaţia se agravează. Agenţia pentru Protecţia Mediului a prezentat ieri la Prefectură un raport de-a dreptul alarmant privind starea mediului în judeţ. Depăşiri ale valorilor maxime admise s-au înregistrat constant la pulberile în suspensie. A fost înregistrată pentru prima oară depăşirea valorii limită pentru protecţia sănătăţii umane la dioxid de azot. Concentraţiile de benzen au crescut în ultimii cinci ani cu peste 50%, situându-se totuşi sub limitele maxim admise. „Toţi aceşti factori poluanţi sunt cauzaţi de traficul auto. Traficul în Iaşi este ciudat. Şoferii ieşeni sunt şmecheri, grăbiţi şi au maşini proaste. Traficul trebuie fluidizat. Să mai lăsăm faptul că se circulă cu 62 km la oră şi să ne uităm la dopurile în trafic, la parcările pe două rânduri. Acestea generează ambuteiaje şi poluare“, a declarat directorul APM Iaşi, Bogdan Davideanu.

APM Iaşi urmăreşte factorii poluanţi prin intermediul a şase staţii de monitorizare. Anul trecut au fost înregistrate 64 de depăşiri ale valorii limită zilnice la particulele în suspensie, învinovăţite de provocarea a numeroase boli de plămâni, inclusiv a cancerului pulmonar. La staţia de monitorizare din Podul de Piatră au fost înregistrate 38 de depăşiri, faţă de maximum 35 permise pe parcursul unui an. Anul acesta, situaţia este şi mai sumbră, fiind înregistrate până la sfârşitul lunii trecute 70 de depăşiri la toate staţiile, din care 34 în Podul de Piatră şi 21 în Tomeşti. Valorile medii ale acestui parametru în staţia din Podul de Piatră s-au situat anul trecut la 40 micrograme pe metru cub, care este de altfel valoarea maximă admisă de lege. Chiar şi la staţiile care monitorizează fondul suburban, valoarea medie a fost ridicată, trecând de 30 de micograme.

Staţia APM din Podul de Piatră, care monitorizează traficul auto, a înregistrat anul trecut depăşirea valorii limită anuale pentru dioxidul de azot. Faţă de o valoare maximă de 40 micrograme la metru cub de aer, staţia de monitorizare a înregistrat o valoare de 42,77 micrograme. Dioxidul de azot provoacă iritaţii ale căilor respiratorii, disfuncţii ale plămânilor, iar pe termen lung, emfizem pulmonar, anul trecut fiind primul în care acest poluant a depăşit limitele de la care afectează sănătatea.

Prea mult ozon în Copou

Unul dintre puţinii parametri la care Iaşul se prezintă relativ bine este ozonul. Acesta provoacă iritarea căilor respiratorii şi a ochilor, iar concentraţiile mari pot provoca reducerea funcţiei respiratorii. Anul trecut au fost înregistrate 28 de depăşiri ale valorilor maxime admise, din care 19 la staţia de monitorizare din Copou. Numărul maxim de depăşiri admis la o singură staţie este de 25. La alţi poluanţi, precum benzenul, dioxidul de sulf, plumbul, cadmiul sau nichelul, nu s-au depăşit valorile limită. Totuşi, în cazul benzenului, Bogdan Davideanu a apreciat că evoluţia este îngrijorătoare. Valoarea medie înregistrată anul trecut a fost de 3,71 micrograme pe metru cub, faţă de 5 micrograme cât este limita anuală pentru protecţia sănătăţii. Concentraţiile de benzen, care provoacă ameţeli şi dureri de cap, iar pe termen lung diverse forme de cancer, inclusiv leucemie, au crescut cu peste 50% faţă de 2010, când au fost de doar 2,17 micrograme.

„Benzenul rezultă din arderea incompletă a combustibilului şi din vaporii de benzină sau motorină ajunşi în atmosferă. Cea mai eficientă metodă de controlare a poluanţilor provocaţi de trafic este fluidizarea acestuia, pentru reducerea emisiilor. Fac o observaţie anecdotică. Când plec dimineaţa la serviciu, înainte de 7.00, când traficul este lejer, maşina mea consumă 6,1 litri la suta de kilometri. La întoarcere, pe la 18.00, când traficul este aşa cum îl ştim, consumă 11,2-11,4 litri la sută. Nu este o observaţie ştiinţifică, bineînţeles, dar arată care este problema“, a apreciat Davideanu.

Mihai Chirica respinge concluziile raportului

Primarul Mihai Chirica a respins concluziile prezentate de directorul APM, apreciind că apropierea campaniei electorale ar fi explicaţia interesului pentru situaţia poluării municipiului. „Când s-a pus staţia de monitorizare în Podul de Piatră, în mijlocul unei intersecţii aglomerate, era clar ce o să iasă. Normal că o să măsoare noxe, dacă e în intersecţie. N-o să iasă valorile de pe vârful muntelui Ceahlău. Raportul lui Davideanu este zero barat din punctul meu de vedere. Primăria are un studiu de calitate a aerului, aflat în dezbatere publică. Dacă doreşte Davideanu, ne contrazicem ştiinţific, pe un studiu clar, nu pe ce a încropit el“, a spus Chirica. Acesta a apreciat că oficialii APM ar trebui să prezinte şi soluţii, nu doar problemele. „Vezi benzenul. Îmi spui că e concentraţia mai mare. Mulţumesc, şi? O atitudine profesionistă înseamnă să te implici, să vii cu soluţii dacă vezi o problemă. Nu poţi sta ca simplu observator o viaţă întreagă, pe leafă de la stat. Aici vorbim de mobilitatea populaţiei. Nu Primăria îi scoate pe oameni din casă cu maşinile. Oamenii au nevoie să se mişte, nu se plimbă“, a încheiat primarul. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri