Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Şmecheria lui Fenechiu: Recunoşti că ai luat şpagă 1 milion euro şi nu faci puşcărie

GALERIE
fenechiu
  • fenechiu
- +

Fostul lider liberal a semnat ieri un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul în care este acuzat că a cerut şpagă aproape un milion de euro pentru contracte informatice. El a fost de acord să primească o condamnare de 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, pedeapsă în premieră în dosarele de mare corupţie din România. Recunoaşterea lui Fenechiu ascunde în spate o chichiţă legislativă ce poate face ca fostul lider liberal să nu facă nicio zi de puşcărie din noua condamnare. Această pedeapsă este concurentă cu cea pe care Relu Fenechiu o execută deja, astfel încât, după contopire, liberalul ar putea scăpa în totalitate de ea. Cel mai pesimist scenariu în cazul lui Fenechiu, catalogat de specialiştii în Drept contactaţi de „Ziarul de Iaşi” ca improbabil, ar fi adăugarea unui spor de pedeapsă. Dacă lucrurile merg bine pentru el, poate fi liber până la Revelion.

Compromis fără precedent făcut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul în care fostul liberal Relu Fenechiu a fost cercetat după ce a primit o mită de 900.000 de euro. Procurorii au fost de acord să nu mai trimită în instanţă dosarul fostului ministru stabilind împreună cu Fenechiu ca acesta din urmă să primească o condamnare de 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru fapta sa. Deşi este cea mai drastică pedeapsă pe care DNA o „obţine” prin semnarea unui acord de recunoaştere, acesta este favorabil lui Fenechiu, el putând scăpa fără nicio zi de puşcărie din cei 3 ani şi 10 luni pe care ar trebui să îi execute în plus. „Ziarul de Iaşi” a descoperit motivele din spatele recunoaşterii subite ale lui Fenechiu, acestea fiind confirmate de specialiştii în Drept pe care i-am consultat.  

Au mai „apărut” 300.000 de euro

DNA a remis ieri un comunicat de presă prin care a precizat că Relu Fenechiu a recunoscut faptele de trafic de influenţă şi spălare de bani pentru care a fost reţinut în urmă cu câteva luni. Potrivit acordului de recunoaştere, în perioada 2012-2014, Fenechiu, în calitate de deputat ar fi pretins de la societatea de IT Siveco 15% din valoarea a două contracte derulate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 13.990.059 de lei) şi de Antibiotice SA (în valoare de 8.130.721 de lei), promiţând în schimb că va ajuta la câştigarea respectiv buna derulare a celor două contracte. „Concret, sprijinul acordat de inculpatul Fenechiu Relu s-a materializat în intervenţia sa la funcţionari din cadrul Ministerul Justiţiei sau la persoane din conducerea societăţii farmaceutice, asupra cărora avea influenţă la acel moment. Pentru acest «ajutor», inculpatul a primit de la reprezentanţii firmei de software, prin intermediul a două societăţi pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro)”, se arată în comunicatul DNA.

Suma menţionată ieri este cu aproape 300.000 de euro mai mare decât cea precizată în primă fază de DNA, şi, raportat la cifrele procurorilor, reprezintă 15% din contractul derulat de Antibiotice. „Pentru a disimula provenienţa ilicită a banilor, inculpatul Fenechiu Relu i-a determinat pe reprezentanţii firmei de software să încheie cu societăţile respective mai multe contracte de prestări servicii, care în realitate nu au fost executate. În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Fenechiu Relu a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa”, au mai precizat procurorii. De asemenea, după executarea pedepsei, timp de 3 ani, Fenechiu nu va mai avea dreptul nici să ocupe vreo funcţie publică. 

Pedeapsa l-ar putea afecta pe Fenechiu doar la orgoliu 

Faptele recunoscute de DNA în acest nou dosar s-au produs în perioada în care încă mai era în vigoare vechiul Cod Penal. Vechea legislaţie prevedea că infracţiunile sunt concurente, adică pot fi contopite, atunci când „două sau mai multe infracţiuni au fost săvârşite de aceeaşi persoană, înainte de a fi condamnatã definitiv pentru vreuna dintre ele.” La momentul la care Fenechiu comitea aceste fapte, el nu era condamnat în acest dosar, astfel încât pedeapsa de 5 ani primită în dosarul „Transformatorul” va fi contopită cu cea de 3 ani şi 10 luni primită acum. „Vechea legislaţie stabilea, la contopire, că pedeapsa finală este constituită din condamnarea cea mai grea, la care se putea adăuga un spor de pedeapsă. Acest spor se acorda destul de rar, dar, fiind vorba de Fenechiu, e posibil să i se mai adauge vreo 6 luni la pedepsă”, ne-a spus un specialist în Drept, care a dori să-şi păstreze anonimatul. 

În traducere liberă, fiind concurente, din cele două pedepse ale lui Fenechiu va rămâne doar una, care poate sau nu să fie mărită de judecător. De menţionat că vechea legislaţie oferea magistraţilor posibilitatea să acorde un spor de pedeapsă de până la maximum cuantumului infracţiunii celei mai grele. În cazul lui Fenechiu, cei 5 ani au fost acordaţi pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, care, pe vechiul Cod, avea un maximum stabilit la 15 ani. Nu există însă precedente juridice notabile în care sporul de pedeapsă să fi fost mai mare decât pedeapsa în sine. 

Două precedente

La Gigi Becali, de pildă, condamnat la câte trei ani în două dosare diferite, ambele de corupţie, judecătorii i-au acordat un spor de pedeapsă de 6 luni. Acelaşi spor de pedeapsă s-a acordat şi în cazul lui Adrian Năstase, condamnat la 4 ani, respectiv 2 ani de închisoare în dosarele „Zambaccian” şi „Trofeul Calităţii”. 

Contopirea pedepselor lui Fenechiu se face pe vechea legislaţie datorită „principiului legii mai favorabile” inculpatului, ce este obligatoriu pentru instanţe. Dacă, de pildă, contopirea s-ar realiza pe actuala legislaţie penală, pedeapsa finală nu ar mai fi reprezentată de cuantumul pedepsei cele mai grele ci din cumularea la aceasta a unei treimi din celelalte condamnări. În cazul lui Fenechiu ar fi fost vorba de 5 ani (pedeapsa din dosarul „Transformatoul”) plus un an, 3 luni şi 10 zile (o treime din pedeapsa actuală). 

Într-o situaţie ipotetică în care Fenechiu va mai primi condamnări în trecut pentru fapte comise înainte de a fi condamnat în dosarul „Transformatorul”, contopirea se va face tot pe legislaţia veche. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri