Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Societatea unui controversat consultant ieşean este vândută bucată cu bucată

GALERIE
executare silita lege
  • executare silita lege
- +

Firma lui Ştefan Dumitru, trimis în judecată la începutul anului pentru că s-ar fi folosit de acte false pentru obţinerea de fonduri europene, a intrat în atenţia Fiscului din cauza datoriilor la buget.

 

Firma fondată de un cunoscut consultant ieşean din domeniul accesării fondurilor europene este pusă pe butuci de Fiscul sucevean din cauza datoriilor la bugetul general de stat. Ieşeanul Ştefan Dumitru, trimis în judecată la începutul anului pentru că s-ar fi folosit de acte false pentru obţinerea de fonduri europene, nu mai figurează în prezent în societatea Power Land LTD, după ce i-a cedat soţiei acţiunile în martie 2015. Din datele publicate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală la nivelul lunii mai, societatea executată Power Land LTD Iaşi are datorii bugetare totale de peste 280.000 lei.

 
Ce se vinde?
 
Pentru recuperarea acestor sume, finanţiştii suceveni au scos la vânzare o serie de bunuri mobile din patrimoniul firmei, situate la punctul de lucru din comuna suceveană Slatina, unde familia Dumitru deţine o fermă de vaci. Licitaţia va avea loc pe 14 iulie, ora 11, la sediul Serviciului Fiscal din Fălticeni, preţul de pornire fiind identic cu cel de evaluare. Astfel, cei interesaţi de achiziţionarea unor utilaje specifice activităţilor agricole, pot achiziţiona de la Fiscul sucevean o semănătoare de păioase cu preţ de pornire 6.380 lei fără TVA, un plug traclor cu protecţie antiîngheţ din Olanda cu preţ de pornire 29.910 lei fără TVA sau un compactor Lemken cu preţ de pornire 45.760 lei fără TVA. Totodată, finanţiştii mai scot la mezat două celule de stocare siloz cu o capacitate de 1000 tone fiecare la preţ de 56.120 lei/bucata, un plantator de cartofi TPA-4D cu preţ de 27.920 lei fără TVA, un recoltator cartofi TPA – 4D cu preţ 25.660 lei şi o sală de muls 2x4 posturi Soffimat Plus cu preţ de 73.490 lei fără TVA. În total, bunurile scoase la vânzare au o valoare de evaluare de 321.000 lei, sumă suficientă pentru achitarea integrală a obligaţiilor fiscale neonorate, însă dacă ofertanţii nu se vor prezenta la prima şedinţă, preţurile pot scădea şi la jumătate din valoarea de evaluare.
 
Un prejudiciu de cinci milioane de euro
 

Ştefan Dumitru a avut în dese rânduri probleme cu instituţiile statului în ultimii ani, însă în acest an s-au luat primele măsuri concrete şi care ar putea avea urmări grave pentru firmele familiei. În luna februarie a acestui an, Ştefan Dumitru a fost trimis în judecată pentru că, în calitate de consultant pentru nişte fermieri, a folosit documente false pentru ca aceştia să obţină pe nedrept fonduri europene, prejudiciul calcultat în dosar fiind de cinci milioane de euro. „Pe parcursul implementării proiectelor, beneficiarii fondurilor au depus, la aceeaşi instituţie (n.r. – Centru Regional de Plăţi pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), documente false şi inexacte întocmite de inculpaţii Birău Costinel, Catrinescu Eusebiu Adrian, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale cu un comportament de tip fantomă, şi de Ştefan Dumitru în calitate de consultant.

Documentele au vizat îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, fraudarea procedurilor de selecţie de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii/lucrări şi mărirea nejustificată a cheltuielilor eligibile, activităţi care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a fondurilor respective”, au transmis procurorii anticorupţie suceveni. În 2012, „Ziarul de Iaşi” a scris despre controale făcute de procurori la doi angajaţi ai actualului CRFIR şi la sediul firmei Power Land LTD deţinută la acel moment de soţii Georgiana şi Dumitru Ştefan. Nici cu Fiscul nu este prima întâlnire a lui Dumitru Ştefan, el fiind acuzat de un prejudiciu de circa 100.000 lei la bugetul de stat printr-o altă firmă, Sinergis SRL. Ştefan a fost trimis şi în judecată pentru evaziune fiscală, însă Judecătoria Iaşi l-a achitat în noiembrie 2010 pentru că pe timpul procesului a achitat datoria.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri