Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sondaj IPP la Chişinău: Doar unul din cinci moldoveni ar vota pentru unirea cu România

GALERIE
romania moldova
  • romania moldova
- +

In schimb, aproape 68% dintre români susţin unirea cu Republica Moldova până în 2018, potrivit unui ultim sondaj realizat pe această temă în partea dreaptă a Prutului.

Doar 21% din cetăţenii Republicii Moldova ar vota pentru unirea cu România, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum - cel puţin aşa arată datele Barometrului Opiniei Publice, realizat la comanda Institutului de Politici Publice de la Chişinău şi cu sprijinul Fundaţiei Soros. Potrivit aceluiaşi sondaj, ale cărui rezultate au fost făcute publice ieri la Chişinău şi preluate de mass-media locală, 53% din cei chestionaţi s-ar pronunţa, în cazul unei consultări populare, împotriva unirii dintre cele două state, în timp ce 14% s-au declarat indecişi în legătură cu acest subiect, iar 9% au afirmat că nu vor participa la un astfel de referendum.


Sondajul a fost realizat în perioada 8 noiembrie — 1 decembrie, pe un eşantion de 1.160 de persoane din 164 de localităţi ale Republicii Moldova.
Publicarea rezultatelor acestui sondaj intervine în contextul în care unirea cu România a fost invocată în ultima perioadă de organizaţiile unioniste, dar şi de unii politicieni, ca o soluţie la situaţia dificilă cu care se confruntă în prezent Republica Moldova. O serie de mitinguri şi manifestaţii pro-Unire au avut loc în ultimele luni atât în Republica Moldova, cât şi în România, iar partidul "Dreapta", apărut recent pe scena politică de la Chişinău, a lansat la începutul lunii trecute o "Declaraţie de Unire", îndemnându-i pe cei care susţin cauza Unirii să semneze documentul. De amintit că un sondaj de opinie realizat în vară în România arăta că aproape 68% dintre români susţin unirea cu Republica Moldova până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Ion Sturza: Existenţa Republicii Moldova ca stat, în pericol real

Existenţa Republicii Moldova ca stat este, pentru prima dată de la declararea Independenţei, în pericol real, semnalează fostul premier de la Chişinău Ion Sturza, care propune în acelaşi timp soluţii pentru rezolvarea problemelor grave cu care se confruntă de mai mult timp populaţia de peste Prut. ''Pentru prima dată de la declararea Independenţei, Republica Moldova se confruntă în mod real cu pericolul dispariţiei sale ca stat. Deşi unii cred că deja şi-au aranjat treburile şi că, astfel, intrăm într-o perioadă nouă (veche) de 200 de ani de stabilitate, eu sper că ţara se mai poate salva'', scrie Ion Sturza, premier în perioada februarie-noiembrie 1999 şi în prezent om de afaceri, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.


Pentru ca acest pericol să fie îndepărtat, fostul prim-ministru avansează o serie de soluţii, precum stabilizarea urgentă a situaţiei economice, inclusiv a celei bugetare, salvarea sistemului bancar de un colaps iminent prin recapitalizarea băncilor de către acţionari, iar în cazul în care aceştia se opun să se treacă la naţionalizarea lor, luarea de măsuri urgente pentru asigurarea stabilă şi garantată a livrării de resurse energetice, adoptarea de măsuri drastice de securitate şi siguranţă naţională. La acest ultim capitol, Ion Sturza atrage atenţia că există riscul de a fi reintroduse vizele, în contextul în care Republica Moldova a devenit un furnizor major de insecuritate în regiune, fiind considerată veriga slabă în lupta cu traficul de orice gen, cu contrabanda, migraţia ilegală şi cu terorismul.

În acelaşi timp, fostul premier consideră că autorităţile de la Chişinău trebuie să pună în mod real în aplicare acordurile şi obligaţiile internaţionale şi să recâştige astfel încrederea partenerilor externi ca aceştia să reia finanţările, de importanţă vitală pentru Republica Moldova.
Ion Sturza nu este primul care trage un astfel de semnal de alarmă, mai mulţi politicieni şi analişti avertizând în ultima perioadă asupra acestui pericol ce ameninţă Republica Moldova. Săptămâna trecută, expertul în relaţii internaţionale Dan Dungaciu afirma că Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă situaţie din istoria sa de după declararea Independenţei. La mijlocul lunii noiembrie, ministrul apărării în exerciţiu Anatol Şalaru avertiza de asemenea că Republica Moldova se află în pragul dispariţiei sale ca stat.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri