Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

SONDAJ : Salariații din Sănătate consideră că Legea salarizării unitare va avea efecte negative

GALERIE
medic
  • medic
- +

Un procent de 78% dintre salariații din Sănătate consideră ca Legea salarizării unitare va avea efecte negative asupra lor, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială ''Solidaritatea'', comandat de Federația Solidaritatea Sanitară.

"78% dintre respondenți consideră că efectele Legii 153/2017 asupra salariaților din sănătate vor fi negative (81,5% dintre respondenți afirmă că sunt informați privind efectele Legii 153/2017; 96% dintre aceștia consideră că efectele legii asupra salariaților din sănătate vor fi negative)", menționează sursa citată. Pe de altă parte, un procent de 62% din personalul medical a declarat că a avut cel puțin odată intenția de a pleca să muncească într-o altă țară, iar ponderea intenției generale de a pleca este mai mare la medici (69%) decât la asistentele medicale (55,2%). "20% dintre respondenți declară că au făcut demersuri pentru a pleca în ultimele 6 luni (chiar în condițiile unei campanii susținute din partea Guvernului de promovare a creșterilor salariale). Distribuția per specialități indică intenția cea mai mare de a pleca pentru medicii rezidenți (38,4% dintre ei intenționează, au făcut demersuri), urmați de medicii specialiști (24,4%). Demersurile sunt: informarea, trimiterea de CV-uri direct și prin firmele de recrutare, învățarea unei limbi străine sau pregătirea actelor necesare", se precizează în comunicatul remis duminică AGERPRES. "Studiul privind impactul prevederilor Legii unitare de salarizare asupra intenției personalului medical de a migra pentru muncă" are la bază răspunsurile date de personalul medical din unitățile publice la întrebările din chestionarul online.

Invitația de completare a fost transmisă către 34.000 de lucrători din sectorul sanitar din toate regiunile țării, țintiți atât prin intermediul adreselor de e-mail, dar și prin aplicațiile specifice dezvoltate în cadrul rețelei de socializare Facebook, iar selecția respondenților a fost una aleatorie, în funcție de dorința salariaților de a răspunde invitației de participare la cercetare. Aplicarea chestionarelor s-a făcut în perioada 13 — 20 octombrie 2017, din numărul total de completări fiind reținute spre prelucrare un număr de 1.300 de chestionare. Federației Solidaritatea Sanitară a atras atenția vineri că protestele din Sănătate nu au fost desfășurate de o singură organizație și nu vor înceta prin retragerea acesteia, ci prin rezolvarea problemelor salariaților, deoarece promisiunile fără acoperire nu țin loc de satisfacerea revendicărilor.

Declarația reprezentanților Federației vine la numai o zi după ce Sanitas a anunțat stoparea acțiunilor de protest, în urma discuțiilor purtate în cadrul Consiliului Național al Federației, la care au participat premierul Mihai Tudose, ministrul Sănătății, Florin Bodog, și președintele PSD, Liviu Dragnea.

Președintele SANITAS București, Viorel Hușanu, a declarat pentru AGERPRES că au fost rezolvate patru din revendicările sindicaliștilor, respectiv s-au găsit soluții menținerea sporurilor până la 1 martie 2018, menținerea tichetelor de masă, precum și păstrarea orelor de lucru, la 35 de ore pe săptămână, cu o singură gardă obligatorie pe lună. În replică, Solidaritatea Sanitară afirmă că transferul contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului rămâne în continuare cea mai mare pierdere pentru salariații din Sănătate, raportat la drepturile salariale prevăzute de forma actuală a legii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri