Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESĂ

Specialiștii din domeniul consultanței fiscale au analizat principalele modificări legislative la „Tax & Finance Forum” de la Iași

GALERIE
tax forum iasi
  • tax forum iasi
- +

Conferința „Tax & Finance Forum” a reunit la Iași consultanți fiscali din companii precum: Deloitte România, FiNEXPERT, PKF Finconta, PwC România. La eveniment au participat directori financiari, controlleri financiari, directori economici și contabili, auditori, experți fiscali, analiști financiari și consultanți fiscali din companiile din Iași și împrejurimi.

BusinessMark a organizat pentru prima dată la Iași evenimentul „Tax & Finance Forum”. Forumul a reunit experți în taxe și fiscalitate ai celor mai mari companii de consultanță prezente pe piața românească și factori de decizie din departamentele financiar-contabile ale celor mai importante societăți comerciale din Moldova.

Printre subiectele dezbătute se numără: noutăți ale legislației fiscale românești și internaționale, prețurile de transfer, aspecte privind impozitele pe venit și profit, contribuții sociale obligatorii, TVA - noutăți, deducere, ajustări, rambursare, interpretări legislative, abordarea ECJ, exemple practice, aspecte privind inspecția fiscală, controale și litigii fiscale, noutăţi legislative în domeniul contabilităţii, aspecte privind legislația de mediu.

În cadrul întâlnirii, speakerii invitați au trasat următoarele concluzii:

MITEL SPĂTARU, Tax Partner, FiNEXPERT a deschis conferința și a vorbit despre modificările recente în domeniul TVA. Practica inspecțiilor fiscale în materia rambursării de TVA. În cazul anulării codului de TVA, din 2017, furnizorul are următoarele avantaje: se păstrează aceleași reguli penalizatoare, dar cu caracter temporar; la anulare, ajustare negativa bunuri capital 1/5 sau 1/20 din valoarea TVA în fiecare an în perioada de ajustare; se deduce TVA pentru achiziții din perioada cu cod TVA anulat în primul decont după reînregistrare sau într-un decont ulterior; la reînregistrare, ajustare pozitivă bunuri de capital 1/5 sau 1/20 din valoarea TVA în fiecare an (dezavantaj pentru cei anulați 2016 și reînregistrați 2017); emite facturi în care înscriu distinct TVA aferentă operațiunilor din perioada în care au avut cod anulat à recuperare TVA platită statului dar, în unele cazuri, necolectată de la client. Acestea nu se înscriu în decont dacă nu există diferențe față de TVA colectat în perioada anulării codului.

BOGDAN CONSTANTINESCU, Tax Manager, Transfer Pricing Services, Deloitte România și SIMONA MERGEANI, Tax Senior Consultant, Transfer Pricing Services, Deloitte România au discutat despre prețurile de transfer – de la teorie la practică. Principalele modificări menționate au fost: OECD BEPS, legislația europeană, legislația locală. Tendințele în domeniul Prețurilor de Transfer din România: înăsprirea prevederilor legislative privind prețurile de transfer, analiză mai detaliată din partea inspectorilor, creșterea semnificativă a controalelor care vizează prețurile de transfer, cunoștințe tehnice îmbunătățite ale inspectorilor.

ELENA GOGONEAȚĂ, Tax Manager, FiNEXPERT a abordat noutățile în materia impozitării directe – impozit pe profit, impozit pe microîntreprinderi și impozit specific. Una dintre modificările în sfera impozitului pe profit este că: începând cu 2016, nu se mai face referire expresă la cheltuielile cu serviciile de management, consultanță, asistență sau alte prestări de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestării acestora în scopul activităților desfășurate și pentru care nu sunt încheiate contracte.

RALUCA POPA, Director, Servicii de Consultanță Fiscală, PwC România a continuat discuția cu evoluțiile în politica fiscală și potențialul impact asupra companiilor din România: facilități fiscale în domeniul impozitului pe profit, ATAD, tematica abordată în controalele fiscale.

FLORENTINA ȘUȘNEA, Managing Partner, PKF Finconta și CRISTINA SAULESCU, Transfer Pricing Manager, PKF Finconta au discutat despre noile obligații declarative pentru multinaționale (OUG privind modificarea Codului de Procedura Fiscala), noi cerințe de raportare și noi definiții de implementat în legislația locală  și cerințe generale de raportare și conținut obligatoriu al Raportului pentru fiecare țară. În cazul noilor cerințe de raportare au precizat obligativitatea depunerii a câte unui raport pentru fiecare țară în parte, pentru fiecare an de raportare, de către: orice societate-mamă finală a unui grup de întreprinderi multinaționale care își are rezidența fiscală în România și orice entitate raportatoare.Termen de depunere: 12 luni de la ultima zi a anului fiscal de raportare a grupului de intreprinderi multinaționale/

ALEXANDRU COMĂNESCU, Senior Manager, Deloitte România a prezentat aspectele privind jurisprudența recentă a CEJ (drept de deducere, scutire pentru livrări intracomunitare & livrări intracomunitare asimilate, activități economice & drept de deducere a TVA, opinie AG -  Iberdrola) și TVA și Prețurile de Transfer.

MIHAI PETRE, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte România a încheiat forumul cu discuții despre beneficiile certificării AEO în procesul de vămuire a mărfurilor: stadiul actual al certificării AEO în România comparativ cu Uniunea Europeană, beneficiile financiare ale certificării AEO în România și beneficiile logistice și operaționale. Printre beneficiile financiare directe a precizat: neplata TVA în vamă, reducerea garanției globale, negarantarea TVA în cazul importurilor urmate de livrări intracomunitare (regim vamal 4200).

Evenimentul a fost organizat de BusinessMark împreună cu PwC Romania, AVIS, FiNEXPERT, PKF Finconta, Camera Consultanților Fiscali. Partenerii media ai conferinței au fost: Vivafmiasi, EnergyNomics, Gazeta de Botosani, Crai Nou, Pinmagazine, Ziarul de Iasi, Iasifun.ro, Iasi4u, NewMoney, BusinessCover, 1asig, MTCmagazine, Jurnalul de Afaceri, Antreprenorinromania, FEMEIINAFACERI, Plan de afacere, Roportal, Bucuresteni.ro, Transilvania Business, Manager Express, MLM News, Chalbert, Calendar Evenimente, PRBox, Rbeconnect, Debizz, Ziare.com, Business24, Global Manager, LeadersReunited, Avocatura, Finzoom, Revista Valoarea, Vox Capital, Administratie.ro, MediaRabbit, LegalMarketing, SaptamanaFinanciara, Promo Afaceri, Economiaonline.

Despre BusinessMark

BusinessMark este o companie ce oferă servicii integrate de B2B și pune la dispoziția clienților săi modele de dezvoltare complexe cu scopul de a-i conecta în mod direct cu mediul de afaceri și de a crea oportunități de parteneriat strategic. Atât prin organizarea de evenimente business, cât și prin serviciile de B2B Public Relations, BusinessMark își propune să vină în întâmpinarea partenerilor săi cu strategii de comunicare și promovare centrate pe business matchmaking și crearea de oportunități de dezvoltare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri