Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Spectacole de vis la Iaşi în februarie cu Maia Morgenstern, Radu Beligan, Ion Dichiseanu

GALERIE
maia
  • maia
- +

Luna februarie se anunţă a fi plină de evenimente pentru ieşenii iubitori de teatru. Horaţiu Mălăele, Radu Beligan, Maia Morgenstern, Adrian Păduraru sunt doar câteva dintre numele care vor face deliciul publicului în următoarele săptămâni.

Seria manifestărilor debutează luni, 3 februarie, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, de la ora 19, când Horaţiu Mălăele aduce la Iaşi „Podu”, piesă semnată de Paul Ioachim după „Podul Sinucigaşilor”. Alături de îndrăgitul actor şi regizor, pe scenă vor mai urca Meda Victor şi George Ivaşcu, artişti din trupa „Metropolis” Bucureşti. „«Podu» este o piesă unicat cu o temă nemaiauzită. Marilor noştri nihilişti, celor care condamnă dezastrul vieţii şi neşansa naşterii, Paul Ioachim le propune această soluţie de compromis: supravieţurirea prin actul sinuciderii. Să văd un asemenea spectacol aş risipi oricând ceva din «picul vieţii»”, subliniază Mălăele.

După exact o săptămână, pe 10 februarie, în aceeaşi sală şi de la aceeaşi oră, maestrul Radu Beligan prezintă „Lecţia de violoncel”, spectacol scris de Mona Radu special pentru el şi fiica lui, Lamia, şi regizat de Felix Alexa. Povestea îi surprinde pe Eva (Lamia Beligan), o fostă vedetă de film şi politicianul George Popa (Radu Beligan) după 20 de ani de căsnicie. Eva trăieşte cu teama că partenerul de viaţă îi este infidel. Rănită, participă la un casting unde obţine un rol într-un film american. Pentru interpretarea lui însă trebuie să înveţe să cânte la violoncel în doar trei luni. Astfel îl cunoaşte pe mai tânărul profesor de muzică Radu Manoliu, însurat şi cu doi copii. Treptat, Eva se îndrăgosteşte de el şi îl seduce fără scrupule.

Pe 17 februarie, tot la Naţional şi tot de la ora 19, Adriana Trandafir, Adrian Păduraru, Andreas Petrescu, Anca Dinicu, Ioana Ancea şi Gabriel Fătu se întreabă: „Mă mut la... tata?”. Povestea este simplă şi va stârni râsul spectatorilor. O mamă, care deşi are aproape 60 de ani, se simte încă tânără şi porneşte în căutarea dragostei. Cei doi băieţi ai ei, trecuţi de 35 de ani, nu pot înţelege comportamentul femeii şi nu îl pot accepta pe noul iubit. „Cine este acest iubit, de ce nu îl acceptă băieţii şi câte îi fac ei, pentru a scăpa de el... nu îţi vom spune acum. Pentru că nu e o poveste de scris în revistă. E una de văzut pe scenă şi apoi de scris în mai multe reviste. O poveste adevărată de viaţă a fost transformată într-un spectacol pe care să nu îl uiţi uşor. Unii zic că e o poveste tristă, alţii spun că nu au râs atât de tare de 20 de ani”, remarcă organizatorii evenimentului.

A doua zi, scena Casei de Cultură a Studenţilor va fi luată cu asalt de Ion Dichiseanu, Constantin Cotimanis, Armand Calotă, Cezara Dafinescu, Victoria Cocias şi Delia Nartea, care joacă în „Pluralul englezesc”. Spectacolul prezintă trei ajunuri de Crăciun găzduite pe rând în bucătăriile a trei cupluri din clase sociale diferite. Acţiunea are loc într-un spaţiu informal, unde oamenii lasă garda jos, acţionează fără măşti, iar spectatorii se identifică cu personajele.

Pe 24 februarie, tot de la ora 19, Teatrul Evreiesc de Stat prezintă „Exil în pământul uitării” la Naţionalul ieşean. Spectacolul realizat de Andreea Tănăsescu după scrierile lui Benjamin Fondane este pus în scenă pentru a marca 70 de ani de la moartea poetului şi filosofului B. Fundoianu, născut la Iaşi şi ucis în lagărul de la Auschwitz - Birkenau. Cap de afiş este Maia Morgenstern, iar reprezentaţia se doreşte a fi fascinantă, îmbinând teatrul, dansul şi diverse tehnici multimedia. Piesa are ca punct de plecare ultimele clipe din viaţa scriitorului - cumplita aşteptare în lagărul de la Drancy şi, apoi, interminabilele suferinţe trăite în vagoanele deportării spre Auschwitz. Coregrafa şi regizoarea Andreea Tănăsescu propune radiografierea unui mic grup de oameni prinşi în cursa deportării, ale căror trăiri pendulează între confuzie, revoltă, resemnare, alienare. Spectacolul este, în fapt, un strigăt de protest la adresa discriminării rasiale şi a războiului.

Informaţii despre bilete se pot obţine la Agenţia teatrală, respectiv casa de bilete a Casei de Cultură a Studenţilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri