Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iată de unde vin economiile anunţate de Casa de Sănătate odată cu introducerea cardului!

Spitalele din Iaşi, „sărăcite“ din cauza sistemului informatic „revoluţionar“

GALERIE
card_sanatate_sistem
  • card_sanatate_sistem
- +

CJAS a refuzat spitalelor decontarea serviciilor prestate în perioada în care sistemul cardului de sănătate a funcţionat prost, pe motiv că acele servicii nu au fost înregistrate. Spitalul „Sf. Spiridon“, de exemplu, a fost astfel păgubit cu o sumă uriaşă: 1,5 milioane lei. Oficialii Casei dau însă vina pe proasta organizare din spitalele în cauză.

Disfuncţionalităţile sistemului informatic prin care se validează serviciile medicale lasă spitalele fără bani. În timp ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CJAS) anunţă continuu că introducerea cardului naţional de sănătate a făcut economii de sute de milioane de lei în câteva luni de la introducerea sa obligatorie, unităţile medicale riscă să piardă decontarea a sute de cazuri rezolvate.

Practic, economii se fac prin faptul că, cel puţin momentan, spitalele nu primesc decontarea unor sute sau milioane de lei pentru că sistemul informatic a căzut şi nu a funcţionat mai multe ore succesiv, zile la rând. Deşi nu se poate aprecia exact valoarea cazurilor nedecontate, pentru Spitalul „Sf. Spiridon“, suma se ridică, potrivit unor voci, până la 1,5 milioane de lei.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) spune totuşi că spitalele se află în această situaţie din cauza propriei organizări. În timp ce ambele tabere se învinuiesc reciproc, principalii perdanţi, spitalele, se află în imposibilitatea de a-şi primi banii care li se cuvin legal după ce medicii s-au ocupat de mai multe cazuri medicale.

600 de cazuri pierdute efectiv în neant

Conducerile spitalelor sunt acum nevoite să negocieze cu CJAS o soluţie prin care să primească totuşi banii care li se cuvin, pentru că după introducerea obligatorie a cardului de sănătate zeci sau sute de cazuri medicale nu au fost validate. Datele nu au fost înregistrate în sistemul informatic nici măcar după 72 de ore de la efectuarea propriu-zisă a serviciilor medicale, motiv pentru care s-au pierdut în „neant“.

„Noi aveam în jur de 600 de cazuri medicale pentru care nu s-au efectuat deconturi. Este greu de aproximat valoarea acestor servicii, însă cu siguranţă nu este vorba despre o sumă de neglijat. Cauzele pentru care serviciile nu au fost decontate sunt multiple. În primul rând, disfuncţionalitatea sistemului despre care ştim cât de mult s-a vorbit mai ales în zilele în care tot sistemul a căzut. Apoi, am avut şi cazuri în care cardul nu a funcţionat deloc, şi atunci nici la internare şi nici la externare nu s-au putut valida serviciile. Iar dacă în cel mult 72 de ore ele nu erau introduse în sistem, atunci nu mai puteau fi urcate“, a arătat prof.dr. Ştefan Georgescu, fost director medical al Spitalului „Sf. Spiridon“ până acum câteva zile.

Medicul, acum rector interimar al UMF, a mai precizat că, în unele cazuri, pacienţii s-au prezentat fără card, şi nici nu l-au putut aduce la spital în timp util prin aparţinători. Alţii s-au prezentat în urgenţe fără card de sănătate, şi după ce au primit acolo îngrijiri gratuite, au fost internaţi pe secţii, însă nici ulterior nu au prezentat cardul. „Are şi Casa vina ei, dar sperăm că se vor găsi soluţii şi vom primi deconturile“, a mai adăugat el.

Medicii de familie, neafectaţi

Directorul spitalului, ec. Ioan Bârliba, spunea zilele trecute că speră să fie găsită totuşi o soluţie. „Probabil vom găsi o portiţă ca să raportăm serviciile şi să primim banii. Acum, într-o primă etapă, nu ni s-au decontat aceste cazuri, dar sper că se va întâmpla“, a precizat managerul.

În aceeaşi situaţie se află mai multe spitale din oraş, CJAS primind mai multe sesizări în acest sens. Totuşi, cu toate că medicii de familie s-au plâns mereu de disfuncţionalităţile sistemului informatic al cardului de sănătate, potrivit reprezentanţilor săi, doctorii de familie nu s-au confruntat încă cu probleme în legătură cu decontările serviciilor medicale. Pe de altă parte, medicii de familie sunt de părere că problemele apar şi din cauză că în spitale pregătirile pentru introducerea obligatorie a cardului au început mai târziu.

„În comparaţie cu noi, spitalele şi-au luat cititoare şi au cerut cardul mai târziu. Medicii de familie din ianuarie au început pregătirile, şi încet-încet s-au pus la punct tocmai pentru a se feri de situaţia în care CJAS anunţă că nu decontează serviciile. Sincope în sistem au fost numeroase. Adică au fost zile succesive în care sitemul a căzut şi nu am putut introduce nimic. Datele erau urcate în offline şi până în 72 de ore îşi revenea şi reuşeam să le declarăm. Dacă în spitale un singur om pe secţie se ocupă de validarea serviciului, atunci probabil apar şi aici discrepanţe. Oricum, serverul a fost blocat la nivel naţional, iar dacă apar situaţii în care nu se decontează la Iaşi, cu siguranţă ele sunt întâlnite peste tot în ţară“, a arătat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Iaşi.

CJAS: Organizarea din spitale e de vină

Conform CJAS, nu disfuncţionalitatea sistemului a determinat problemele spitalelor, ci faptul că nu s-au organizat eficient pentru a raporta acele servicii medicale. „Noi am verificat sesizările spitalelor şi am ajuns la concluzia că în 90% dintre cazuri a fost o problemă de organizare în interiorul lor. Aşa cum aveam spitale care au un procent mic de servicii nedecontate, de 3-4%, la fel sunt şi cazuri unde procentul este mai ridicat. Acum, plata acestor servicii nedecontate este ireversibilă“, a explicat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri