Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Spitalele rămân cu găuri în buget după tratarea pacienţilor neasiguraţi

GALERIE
salon
  • salon
- +

Spitalele din Iaşi acordă, lunar, îngrijiri medicale pentru sute de pacienţi, dar nu toate serviciile sunt validate de platforma informatică SIUI a CNAS şi de Şcoala Naţională de Sănătate Publică.

Din această cauză, serviciile nevalidate rămân, implicit, nedecontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, spitalele fiind singurele elemente din ecuaţia de mai sus care ies în pierdere. Printr-o astfel de situaţie a trecut în luna decembrie Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, care a acordat îngrijiri medicale, pe internare de zi, pentru peste 1.000 de pacienţi, dintre aceştia fiindu-i validate şi decontate în jur de 850 de cazuri, în condiţiile în care contractul cu CJAS este pentru 916 pacienţi.

„Odată cu încheierea lunii decembrie, am avut un număr important de servicii medicale prestate, însă, din nefericire, au fost validate mai puţine. În termeni financiari înseamnă un deficit de aproximativ 200.000 de lei. Faţă de lunile anterioare, în decembrie a fost un număr foarte mare de invalidări. Noi o să facem o analiză, să vedem care a fost motivul invalidării acestor cazuri. Unul pe care îl definesc clar este cel al persoanelor neasigurate, pentru că noi nu putem exclude persoanele neasigurate de la serviciile medicale“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

Un caz nevalidat de SIUI şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, implicit nedecontat de CJAS, este cel al unui tânăr internat pe 22 noiembrie în compartimentul ATI al unităţii medicale şi decedat la începutul anului 2017. Pacientul, un bărbat în vârstă de 29 de ani din Focuri, a fost internat în stare gravă încă de la prezentarea în spital, fiind menţinut în ATI pe toată durata spitalizării. Bolnavul a suferit o infecţie severă care i-a afectat toate organele, în ciuda eforturilor medicilor infecţionişti pierzându-şi viaţa. În momentul internării, tânărul figura neasigurat, dar pe parcursul acesteia familia i-a plătit o asigurare pentru trei luni, astfel că, în momentul decesului, pacientul figura asigurat.

Cu toate acestea, cazul medical nu a fost decontat la valoarea reală a serviciilor primite. „Acest caz, singur, a costat peste 50.000 de lei. Era un tânăr cu o infecţie sistemică extrem de severă la care s-au depus, din punct de vedere terapeutic, eforturi supraomeneşti pentru a fi salvat. Din punct de vedere uman este de înţeles că trebuia luptat pentru salvarea lui, dar la fel trebuia să fim înţeleşi şi noi, din punct de vedere financiar. În termeni reali, pentru pacientul acesta am primit doar 4.000-5.000 de lei“, a mai explicat medicul infecţionist.

Potrivit specialistului, astfel de cazuri deosebite trebuie scoase din contextul plăţilor obişnuite făcute de CJAS. „Contractul cu CJAS se adresează în mod special persoanelor asigurate, dar ce facem noi cu neasiguraţii? Dacă nu-i internăm, suntem culpabili din alt punct de vedere şi, ca atare, suntem puşi cumva la mijloc, între a nu accepta, ceea ce nu este deontologic, şi a nu primi bani pentru cheltuielile pe care le facem cu respectivii pacienţi“, a concluzionat dr. Mihnea Hurmuzache.

Potrivit reprezentanţilor CJAS, decontarea serviciilor medicale se face în baza unor criterii obiective, după ce au fost validate de SIUI şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică. „În relaţia cu Spitalul de Boli Infecţioase, CJAS şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale şi a decontat toate serviciile medicale validate de SIUI şi Şcoala Naţională, în limita valorii de contract. Nu au fost servicii medicale nedecontate din motive subiective“, a arătat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri