Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Spitalul Regional la ERA sau Valea Ursului? Pro și contra pentru cele două locații

GALERIE
spital regional
  • spital regional
- +

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă în premieră detalii din studiile geotehnice realizate pentru amplasamentul din zona Carrefour ERA. Lucrările de amenajare pentru râul Bahlui rezolvă problema inundabilităţii, dar sunt şi alte probleme care trebuie luate în calcul.

„Apa subterană poate inunda pachetul nisipos cu influenţe negative asupra caracteristicilor fizico-mecanice ale acestuia”, se arată într-unul dintre studii. Astfel, se ridică problema subsolurilor, care nu ar fi recomandate din cauza costurilor. Numai că spitalul regional de urgenţe are nevoie de astfel de subsoluri. Autorităţile de la Bucureşti vor compara avantajele şi dezavantajele celor două amplasamente: ERA sau Valea Ursului. O decizie în privinţa locului unde va fi construit spitalul va fi luată „extrem de curând” a declarat un seceretar de stat prezent ieri la Iaşi

Autorităţile vor decide amplasamentul Spitalului Regional de Urgenţe (SRU) între două zone: Valea Ursului şi complexul ERA. Diferenţa între cele două ar putea fi determinată de nivelul costurilor suplimentare pentru amenajarea terenului sau a racordurilor la utilităţi.Primul a fost propus de Primăria Miroslava, al doilea a fost recomandat de Primăria Iaşi.

Ambele amplasamente au probleme ce ţin de accesibilitate, risc de inundaţii şi, nu în ultimul rând, de lipsa utilităţilor. „Ziarul de Iaşi” vă prezintă în exclusivitate detalii din studiul geotehnic întocmit pentru amplasamentul din zona ERA, în contextul în care pentru cel din Valea Ursului principala problemă este cea a accesibilităţii. În următoarea săptămână vor fi făcute noi analize prin care vor fi comparate cele două amplasamente, iar o decizie în privinţa locului unde va fi construit SRU ar putea veni „extrem de curând”, conform unui secretar de stat al Ministerului Sănătăţii, prezent ieri la Iaşi. 

În zona ERA se poate construi, dar problema e nivelul costurilor 

În 2015, compania ieşeană Progeocon SRL a realizat pentru Primăria Iaşi un studiu geotehnic preliminar pentru construirea de clădiri în zona complexului ERA. În document, intrat în posesia „Ziarului de Iaşi”, specialiştii au recomandat montarea de piloţi din beton armat pentru fundare în cazul clădirilor cu regim de înălţime mare. „Deoarece zona de influenţă a fundaţiei clădirii se află în zona pământurilor cu capacitate portantă redusă (nisip prăfos şi nisip, lichefiabile în cazul seismelor şi a creşterii nivelului apei subterane), recomandăm fundarea indirectă, prin intermediul piloţilor din beton armat, foraţi şi turnaţi pe loc ca fiind soluţia cea mai bună”, spun specialiştii.

Însă o astfel de soluţie ridică foarte mult nivelul costurilor. „Apa subterană poate inunda pachetul nisipos cu influenţe negative asupra caracteristicilor fizico-mecanice ale acestuia. Creşterile de nivel sunt frecvente, dependente de regimul de precipitaţii şi creşterea nivelului apei în râul Bahlui”, au subliniat specialiştii nevoia amplasării de piloţi din beton armat.

O altă problemă semnalată de specialişti în cazul amplasării de construcţii în zona ERA constă în faptul că nu sunt recomandate subsoluri utile pentru că şi acestea ar ridica foarte mult costurile. În cazul SRU, astfel de subsoluri sunt necesare. „Având în vedere natura terenului de fundare, argila contractilă cu proprietăţi fizico-mecanice medii, nu se recomandă prevederea de subsoluri utile sub nivelul cotei de 0 deoarece acestea ar necesita costuri mari fără a avea garanţia în exploatare”, au concluzionat specialiştii.

Riscul de inundabilitate în cazul zonei ERA a fost subliniat şi în studiul de soluţii trimis în decembrie 2014 de Primărie către Ministerul Sănătăţii. Documentaţia a fost realizată la comanda municipalităţii de către Arhitectis Trust SRL, care a solicitat analiza a cinci amplasamente, printre care şi cel din zona ERA. „Există riscul inundării terenului în cazul unor cantităţi mari de precipitaţii”, se precizează în studiu, intrat în posesia „Ziarului de Iaşi”. În zona ERA, primăria are la dispoziţie o suprafaţă de peste 18 ha. 

Cum este structura solului din zona ERA 

Specialiştii de la Progeocon SRL au efectuat două foraje în zona complexului ERA până la o adâncime de 13 metri în 2015. Potrivit documentaţiei, investigaţiile au arătat o stratificare a terenului care cuprinde sol vegetal, argilos-prăfos, nisip prăfos şi nisip, argilă şi argilă mărnoasă. „Apa subterană se găseşte cantonată în orizontul nisipos-prăfos de la baza cuaternarului cu caracter permanent. Acest strat este ascensional şi chiar sub presiune, atunci când nivelul râului Bahlui depăşeşte cota superioară a stratului necoeziv, nisipos. Când argilele sunt perforate, apa în zona amplasamentului se ridică până la nivelul apei râului Bahlui”, se arată în studiu.

În documentaţie se mai precizează că, în prezent, zona amplasamentului este stabilă. Specialiştii au arătat că, în contextul microreliefului zonei (teren plan şi aproape orizontal), apa din precipitaţii se acumulează în părţile mai joase, fără a fi asigurată o scurgere naturală. „Din acest motiv la amplasarea noilor construcţii trebuie ţinut cont de acest factor perturbator, prevăzându-se o sistematizare şi o amenajare a terenului pentru asigurarea scurgerii gravitaţionale a apelor”, se precizează în studiu.

În context, specialiştii au propus realizarea unui studiu hidrologic în vederea stabilirii gradului de inundabilitate. În acelaşi timp, subliniază specialiştii, riscul de inundabilitate este eliminat în contextul dării în exploatare a polderelor executate prin finanţări europene pe râul Bahlui. O astfel de poziţie au adoptat şi oficialii primăriei. Primarul interimar Mihai Chirica a declarat în mai multe rânduri că problema inundabilităţii a fost rezolvată odată cu lucrările de sistematizare realizate la râul Bahlui.  

Discuţii de trei ore ieri la Prefectură pe tema SRU 

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) au fost ieri prezenţi la Iaşi pentru discuţii pe tema amplasamentului SRU. Întâlnirea cu autorităţile locale şi judeţene a durat circa trei ore, iar, la finalul ei, secretarul de stat Silvia Corina Pop a confirmat că cele două amplasamente luate în calcul sunt la Valea Ursului şi zona ERA. În acelaşi timp, ea a subliniat că trebuie întocmit un nou studiu geotehnic pentru ERA, în contextul în care specialiştii nu pot lua o decizie în baza celui existent.

Potrivit oficialului guvernamental, până la sfârşitul săptămânii viitoare va fi întocmit un raport în care amplasamentele vor fi comparate şi fiecare va primi un punctaj în funcţie de costuri, riscuri şi alte criterii. „Situaţia legată de riscul de inundaţii a fost una dintre problemele discutate intens, însă se pare că există soluţii tehnice eficiente. Tocmai din acest motiv trebuie stabilite costurile. Probabil se vor stabili comparativ costuri între cele două amplasamente”, a spus secretarul de stat.

Ea a adăugat că ambele terenuri se califică pentru ridicarea unui construcţii de tipul unui spital regional, dar o hotărâre finală va fi luată de specialişti în domeniu. În ciuda dificultăţilor întâmpinate în stabilirea amplasamentului, secretarul de stat a precizat că, cel mai probabil, la Iaşi va demara pentru prima dată proiectul, în contextul în care Clujul şi Craiova mai au de rezolvat aspecte ce ţin de strategie regională. „Iaşul este cel mai avansat, nu uitaţi că o parte din condiţionalităţi din acordul cu Comisia Europeană se referă la modelul de plan pentru nevoile Regiunii de Nord-Est pe care deja l-am terminat. Acest plan reprezintă baza studiului de prefezabilitate, respectiv nevoile din regiune”, a mai spus oficialul guvernamental. Secretarul de stat a mai informat că studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale vor fi întocmite de CNI pentru „a grăbi procedurile”. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri