Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Studiul care anticipează moartea meseriilor actuale. Absolvenţii de mâine vor fi dresori de roboţi

GALERIE
meserii
  • meserii
- +

Studiu pe piaţa muncii. Când tinerii de astăzi, cu vârsta de 18 ani, vor împlini 51 de ani, aproximativ 51% din meseriile actuale vor fi deja dispărute, adică vor fi ocupate de roboţi! În acest context, 40% din copiii de grădiniţă de astăzi vor practica meserii care încă nu au fost inventate. Nu vor mai exista meserii, ci “seturi de competenţe şi abilităţi”, iar tinerii vor fi un fel de dresori de roboţi. Maşinile vor lucre în toate domeniile. Acestea au fost câteva din ideile expuse la dezbaterea publică „Educaţia universitară şi piaţa muncii” susţinută ieri la Universitatea Româno-Americană.

Ce îşi doreşte un tânăr absolvent de facultate din România? În primul rând vrea un salariu net de 2.200 de lei şi un ritm de 40 de ore de muncă pe săptămână. Asta în condiţiile în care în Occident aşteptările tinerilor sunt de 2.000 de euro pe lună şi un program de lucru de 42 de ore pe săptămână. După cum se vede, occidentalii par mai harnici, dar şi mai pretenţioşi.

Studiile arată că tinerii absolvenţi de învăţământ terţiar din ţara noastră şi-ar dori să ajungă şefi cât mai repede posibil, fără a avea foarte mari pretenţii la bani.

În acest context, angajatorii vestici caută forţă de muncă românească, le convine că este ieftină, dar se lovesc de o mare problemă: calificarea românilor lasă de dorit, adică sunt slab pregătiţi. Într-un studio global publicat de ManpowerGroup, România se găseşte pe antepenultimul loc mondial în ceea ce priveşte competenţa forţei de muncă. Asta pentru că cei mai buni dintre ai noştrii pleacă în Vest, după salarii mari. În mod straniu, sub noi se află Japonia (!) şi Taiwan.

“Generaţia Z” vrea bani mulţi de la 18 ani

Andreea Mihnea, HR Director la EY România, a subliniat că o parte din vină o are şi nivelul învăţământului. Din cele 103 universităţi din ţara noastră, doar 6 sunt vizibile în lume, motiv pentru care în viitorul apropiat numărul de studenţi se va înjumătăţii.

Mai mult, copiii de 18 ani de astăzi, numiţi “generaţia Z”, vor, în proporţie de 62%, să se angajeze imdiat după liceu, sau imediat după ce împlinește majoratul – să îşi deschidă propria afacere imediat după majorat. Nevoia de pregătire academică este lăsată pe planul doi sau trei, ceea ce este, spun specialiştii, îngrijorător pentru întreaga societate a viitorului.

În 2040 maşinile vor înlocui omul

Asta în condiţiile în care a patra revoluţie industrială bate la uşă: maşinile vor înlocui marea majoritate a forţei de muncă, undeva în jurul anului 2040. În acel moment, termenul de “loc de muncă” va dispărea şi va fi înlocuit cu “seturile de competenţe de a folsi, de a conduce roboţi”.

“Se preconizează că 51% din ocupaţiile anului 2015 vor dispărea în anul 2040 şi vor fi înlocuite de roboţi, în special în muncile fizice şi în cele de colectare şi procesare de date”, a spus Andreea Mihnea.

Există şi studii care spun că aceste schimbări radical, într-un timp relative scurt, vor duce la adevărate catastrofe demografice, s-a mers până acolo cu speculaţiile încât s-a avansat, în câteva studii occidentale, decesul violent a 10% din populaţia lumii în urma transformărilor care vin.

Oricum, lumea se va schimba atât de repede, spun specialiştii, încât peste câteva decenii relaţiile sociale vor fi foarte greu de înţeles pentru oamenii de astăzi. “Viitorul trebuie reinventat. 40% din copiii de grădiniţă de astăzi vor avea profesii care nu s-au inventat încă”, a spus Andreea Buzec, responsabil Employer Brandig la BRD.

Rata de angajare a tinerilor absolvenţi a scăzut cu 7% în ultimii trei ani

Datele statistice arată că piaţa forţei de muncă din ţara noastră nu este deloc prietenoasă cu tinerii. Rata şomajului în rândurile acestora este 20,4%, cu trei procente peste media Uniunii Europene (UE).

De asemenea, rata părăsirii timpurie a şcolii este de 19,1% în România, cu aproape 9% mai mare decât în UE. În ceea ce priveşte rata de angajare a tinerilor ansolvenţi de studii superioare, aceasta a scăzut cu 7% în ultimii trei ani, ceea ce arată că universităţile sunt insuficient de receptive la nevoile pieţei muncii. Iar proporţia tinerilor români care nu sunt nici încadraţi profesional şi nu urmeară niciun program educaţional sau de formare este de 17%, în comparaţie cu 12% cât este media europeană.

Continuarea, pe Libertatea.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri