Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Super-toaletele SF care au costat fiecare cât o casă ruginesc în ploaie degeaba

GALERIE
WC Iasi (1)WC Iasi (2)WC Iasi (3)WC Iasi (4)toaleta ecologica
  • WC Iasi (1)
  • WC Iasi (2)
  • WC Iasi (3)
  • WC Iasi (4)
  • toaleta ecologica
- +

După ce Primăria a plătit 30.000 de euro pentru fiecare toaletă publică, la care se adaugă costurile de racordare la utilităţi, acestea sunt obiecte de decor. La un an de la semnarea contractului, toaletele nu au fost deschise publicului. Preţul pipărat a fost dublat de lentoarea oamenilor municipalităţii, care au ajuns să invoce vremea ori faptul că sistemul de plată al WC-urilor trebuie adaptat la monede.

Municipalitatea a plătit circa 150.000 euro pentru cinci toalete automate, dar nu reuşeşte să le pună în funcţiune de mai bine de un an. Contractul pentru furnizarea toaletelor a fost semnat în octombrie 2016 şi, în condiţii normale, acestea trebuiau montate până la sfârşitul anului trecut. În schimb, montajul, inclus în preţul contractului, a început abia în primăvara anului 2017.

„Fiecare toaletă este ampalsată pe o mică fundaţie din beton. Timpul friguros din perioada 20 noiembrie - 1 martie nu a permis turnarea fundaţiei din beton“, a susţinut ieri purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Sebastian Buraga.

În mai 2017, tot acesta afirma că, „în termen de 10-14 zile“, toaletele vor fi puse în funcţiune. Numai că, abia în vară, au fost lansate două proceduri de achiziţie de lucrări de racordare la utilităţi: apă, canalizare şi energie electrică.

„Demararea procedurii de achi­ziţie de lucrări de racordare la utilităţi a fost posibilă după aprobarea bugetului din luna mai 2017“, a spus Buraga.

La 3 luni de la recepţie, toaletele sunt nişte containere încuiate

Potrivit reprezentantului Primăriei, recepţia tuturor lucrărilor a fost făcută în august 2017. De atunci au trecut alte aproape trei luni, iar municipalitatea încă nu a putut pune în funcţiune toaletele, dar reprezentanţii instituţiei nu duc lipsă de explicaţii: de data aceasta, obstacolul ar fi adaptarea sistemului de plată.

„În ultima perioadă, s-a lucrat la adaptarea dispozitivelor pentru tipul acesta de monede (50 bani, n.r.). Adaptarea a fost finalizată zi­lele trecute, urmând ca în perioada ur­mătoare să fie deschise publicului. Tot în perioada următoare se va decide tariful de acces în toaletă“, a mai declarat Bura­ga.

Cele cinci toalete automate au fost montate în Parcul Expoziţiei, strada Palat (parc Podu Roş), esplanada Nicolina (str. Sălciilor), Piaţa Voievozilor şi esplanada Oancea.

Fiecare toaletă are un sistem electronic de deschidere/închidere, un sistem de siguranţă de tip S.O.S., un sistem automat pentru spălare şi dezinfectare, un sistem de aerisire şi odorizare, un sistem automat de spălare, dezinfectare şi uscare a vasului de toaletă, un sistem electronic de siguranţă pentru a preveni spălarea şi curăţarea toaletei înainte de ieşirea utilizatorului, un sistem de distribuire automată a tuturor consumabilelor, un sistem de încălzire şi un sistem de telecontrol GSM.

Lovitura de la Bucureşti

Toaletele au fost furnizate de firma Comex Rom SRL din Bucureşti, o companie abonată la astfel de contracte la primării din ţară, cel mai bănos contract fiind în Bucureşti. În Capitală, în patru ani, pentru închirierea şi întreţinerea toaletelor, Comex Rom a încasat aproape 50 de milioane de lei (cu TVA).

Astfel, conform hotnews.ro, pentru fiecare toaletă închiriată, municipalitatea a plătit:

- pentru toaletele automate racordate la sistemul de canalizare şi electricitate - 61.000 lei/an;
- pentru toaleta ecologică mobilă - 16.200 lei/an;
- pentru toaletele ecologice mobile pentru persoane cu dizabilităţi - 18.500 lei/an.

În aceşti bani intră amplasarea, întreţinerea şi închirierea toaletelor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri