Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Țeapă luată de un ieșean care i-a crezut pe politicieni. S-a întors în Marea Britanie

GALERIE
eduard constantin craescu
  • eduard constantin craescu
- +
Cazul unui ieşean care a vrut să revină acasă din străinătate dărâmă dintr-un foc toate declaraţiile politice sforăitoare şi planurile guvernamentale măreţe pentru a-i determina pe românii plecaţi să vină înapoi. Experienţa în a-şi muta acasă mica afacere din Marea Britanie a ieşeanului Eduard Crăescu este una absolut relevantă pentru birocraţia ucigătoare de la noi, lectură obligatorie pentru toţi politicienii care se împăunează cu patriotismul lor. Rugat îndelung de mama în vârstă să se întoarcă acasă, dar sfătuit de toţi prietenii să-şi vadă de viaţă acolo, un ieşean stabilit la Londra de 16 ani a decis, în cele din urmă, să revină în sânul familiei. A ajuns la Iaşi la începutul acestei săptămâni cu gând să-şi deschidă o firmă în care, spune el, intenţiona să investească economiile sale de circa 100.000 de euro. Citise pe internet anunţul Guvernului, că în România deschizi o firmă în 3-5 zile, aşa că şi-a luat bilet dus-întors pentru 7 zile. Ce credeţi că s-a întâmplat? Îngropat în birocraţie şi pasat de intermediarii legali, Eduard Crăescu pleacă mâine înapoi la Londra fără să fi rezolvat nimic. A ajuns la o concluzie amară: „Pentru ce să investesc banii mei aici? Pentru statul român? Nu merită“! Crăescu s-a declarat învins de birocraţia împământenită de zeci de ani în sistemul românesc: i s-au terminat zilele libere, iar firma tot nu i s-a deschis. „În UK deschizi o firmă într-o zi. Birocraţia distruge România“, e concluzia tristă a ieşeanului care mâine pleacă înapoi la Londra. sătul definitiv de România.

Cazul unui ieşean care a vrut să revină acasă din străinătate dărâmă dintr-un foc toate declaraţiile politice sforăitoare şi planurile guvernamentale măreţe pentru a-i determina pe românii plecaţi să vină înapoi.

Povestea lui Eduard Crăescu (FOTO) poate părea singulară. Ea este însă o mostră a sistemului greoi, căpuşat de birocraţie, în care administraţia românească funcţionează şi acum, în era avansată a tehnologiei.

Ieşeanul de 41 ani şi-a făcut o viaţă în Londra din 2001. Ne povesteşte că a ajuns acolo când era în an terminal la Facultatea de Drept, prin intermediul unui program destinat studenţilor. Iniţial, spune Crăescu, a vrut să stea doar temporar în Londra, însă lipsa perspectivelor de acasă l-au determinat să-şi caute rostul printre străini. A lucrat la o firmă de construcţii, dar a avut şi alte joburi part-time şi a strâns ban cu ban. Cu banii câştigaţi şi-a cumpărat mai multe apartamente în Iaşi şi Piatra Neamţ, şi în toţi aceşti ani a venit în România doar în vacanţă.

„Toţi banii i-am investit în România. Şi asta pentru că gândul şi inima mea a rămas aici. Aşa se face că, după 16 ani petrecuţi acolo, am decis că ar fi timpul să mă întorc în România. Prietenii şi familia îmi sunt aici şi, indiferent câţi ani eşti plecat, tot român eşti“, ne-a povestit bărbatul.

Şi-a luat liber de la muncă o săptămâna

În urmă cu două săptămâni, mai spune Crăescu, a luat decizia de a se muta definitiv în România. La Iaşi. Şi-a luat liber de la muncă o săptămână, cea care tocmai s-a încheiat ieri ca zile lucrătoare, cu gândul că, înainte de a se întoarce acasă, să îşi deschidă o firmă în domeniul serviciilor de curăţenie.

„Mi-am trasat idea afacerii, am făcut planul de afaceri, mi-am calculat câţi bani trebuie să investesc. M-am docu­mentat online şi am văzut că în România durează între 3 şi 5 zile lucrătoare pentru a-mi deschide o firmă. Mi-am luat bilet de luni până duminică (mâine, n.r.) şi am venit pentru a înfiinţa firma“, spune Eduard Crăescu.

Ajuns la Iaşi, a aflat că lucrurile nu stau tocmai aşa. Bărbatul a apelat contracost la o firmă de înfiinţări societăţi, sperând că astfel va reuşi să-şi înfiinţeze firma mai repede, în aşa fel încât să nu fie nevoit să îşi prelungească şederea.

„Am plătit ce mi-au cerut cei de acolo, le-am dat toate actele necesare şi mi s-a spus că, în maximum 4 zile, e gata firma. Joi trebuia să fie gata. A doua zi mi-au spus că mai trebuie nu ştiu ce avize de la pompieri, şi mi-au mai cerut nişte bani. Nu a fost aşa. În cele din urmă, m-am dus eu la Registrul Comerţului şi mi s-a spus că dosarul meu e amânat până pe 14 aprilie pentru că mai trebuie o hârtie cu acordul vecinilor. La început, nu mi s-a spus acest lucru. Atât timp cât am plătit, am crezut că cei care trebuiau să îmi înfiinţeze firma ştiu ce documente sunt necesare. Nici acum (n.r., interviul a fost realizat ieri) nu a fost înfiinţată firma, şi nici nu ştiu când va fi gata. Iar eu trebuie să plec duminică înapoi la muncă“, ne-a mai povestit ieşeanul

Nemulţimit de birocraţie

Experienţa de săptămâna aceasta l-a pus pe gânduri pe Eduard.

„Merită sau nu?“, e întrebarea pe care ieşeanul şi-o pune acum când se gândeşte la investiţia pe care voia să o facă la Iaşi şi care, spune el, urma să creeze locuri de muncă.

„Experienţa aceasta nu m-a convins că cei plecaţi din România au de ce să revină şi să investească. Pentru că birocraţia distruge România. Sistemul ne termină, ne zăpăceşte. În Marea Britanie, ca să îţi înfiinţezi o firmă, îţi depui actele dimineaţă la 8 şi la 16 e gata firma. La fel de simplu e şi în alte domenii. Statul român cu ce mă ajută? Cu nimic!“, e de părere ieşeanul, care şi-a mai creat o convingere, după experienţa cu societatea care trebuia să îi intermedieze înfiinţarea firmei: „Cum te prinde, să te «fac㻓, e dezideratul după care, crede Crăescu, se ghidează mulţi români.

Eduard va pleca aşadar înapoi la Londra. Spune că, dacă la început era convins să se stabilească în ţară pentru a-şi deschide afacerea, acum nu mai este deloc sigur că vrea.

„Nu sunt convins că merită să investim şi să revenim în România“, spune el, referitor la cei plecaţi în alte ţări pentru a munci.

„Dacă noi, toţi cei din afară, ne unim şi nu mai trimitem acasă niciun ban se prăbuşeşte economia. N-o să-i mai auzim pe Dragnea şi Tăriceanu că bubuie economia“, crede ieşeanul, în opinia căruia mulţi dintre românii care şi-ar dori să revină în ţară „pleacă de unde au venit“ atunci când se lovesc de birocraţia din România.

Ex­perienţa lui Eduard ar trebui însă să fie o lectură obligatorie pentru politicienii şi guvernanţii care lansează programe alambicate sau declaraţii sforăitoare despre necesitatea revenirii în ţară a românilor plecaţi. Ar trebui, cu toţii, să vorbească mai întâi cu Eduard.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri