Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ţepele „agenţiilor fantomă” cu locuri de muncă în străinătate s-au mutat pe internet

GALERIE
Frauda pe internet
  • Frauda pe internet
- +

Persoanele care vor să plece în străinătate prin intermediul unei firme specializate sunt sfătuite să verifice mai întâi pe site-ul ITM dacă este înregistrată sau nu. Dacă răspunsul este negativ, atunci este bine să fie mai atenţi şi să ceară informaţii suplimentare.

Dorinţa de a pleca în alte ţări, pentru o pâine mai „albă”, determină sute de ieşeni să-şi caute un job prin agenţiile de ocupare a forţei de muncă de la noi din judeţ. Ţepele pe care şi le iau unii dintre ieşenii prost informaţi nu sunt deloc mici, aceştia pierzând toţi banii strânşi, împrumutaţi de la rude, ori din bancă. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) identifică o scădere în ultimii ani a plângerilor, dar sesizează şi o problemă ce apare odată cu era digitală.

Acum, cei mai mulţi îşi găsesc un loc de muncă prin intermediari, cu ajutorul internetului, iar în această zonă, nimeni nu mai poate face nimic. „Putem spune că acum cinci ani erau destul de multe  cazuri cu ieşeni care au fost păcăliţi de agenţii. În ultimii ani însă numărul a scăzut, astfel că, putem spune că din fericire, anul acesta nu avem probleme semnalate. Însă recrutările s-au mutat pe internet şi este o zonă mai puţin reglementată, a medierii pe internet. Ieşenii pot accesa diferite site-uri de joburi care sunt greu de controlat de către noi, ori oricine altcineva. Acum foarte multe recrutări se fac prin acest sistem”, a precizat Cătălin Ţacu, inspector în cadrul ITM. Odată păcăliţi în acest mod, oamenii nu mai au cui se plânge, deoarece nu există o entitate care să răspundă de „ţepele” din mediul online. Reprezentanţii ITM ne explică care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze orice ieşean care doreşte să plece la muncă în străinătate, prin intermediul unei agenţii.

„Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să vadă dacă este înregistrată la noi. Dacă nu este pe site-ul nostru, e clar că avem de-a face cu o agenţie care nu vrea să respecte legea. De ce nu s-ar înregistra? E doar o formalitate! În al doilea rând, atunci când se prezintă acolo, nu trebuie să i se ceară taxe de niciun fel. Omul nu trebuie să dea bani nici măcar pentru examenul medical. Apoi, trebuie să i se prezinte o ofertă a locurilor de muncă în limba română. Dacă ajung până la semnarea contractului, acesta trebuie să fie bilingv, ori în dublu exemplar, din care unul în limba română. Nu trebuie să i se ceară avansuri, taxe de transport ori documente. Este bine ca atunci când un ieşean a primit oferta, să sune la noi, la ITM, să verifice dacă e înregistrat. Noi când înregistrăm, vedem dacă e în regulă”, a declarat Andrei George Albulescu, şeful ITM, Iaşi. În prezent, pe site-ul ITM se află o listă cu toate agenţiile de ocupare a forţei de muncă înregistrate la ITM.

Din lista de 77 de agenţii, 12 figurează ca suspendate, una a dispărut de pe raza judeţului, una se află în dizolvare judiciară, una are sediul expirat, una se află în lichidare, iar una a rămas fără administrator, acesta decedând. Ieşenii care au primit deja o ofertă trebuie să ştie că, dacă agenţia cu pricina nu se află pe această listă, riscă să piardă bani şi timp. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri