Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

The Purge

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Cine se va curăţa de cine?

Ce mai tura-vura, după victoria incontestabilă a PSD, România face eforturi serioase să devină ce nu a fost vreodată şi chiar mai mult decât atât! Deşi nu există bani suficienţi la puşculiţa statului şi nici nu vor exista în următorii ani, adevăratul premier al ţării, Liviu Dragnea, promite prosperitate pentru toţi (bugetarii), adică salarii, pensii şi ajutoare sociale mult mai mari, concomitent cu introducerea unor taxe şi impozite mult mai mici, încă din 2017.

Doar Ion Iliescu şi guvernele sale au mai reuşit o asemenea nedorită performanţă (să dea fără a avea) în anii ’90, când pe parcursul a doar şapte ani au mărit, cu neobosită generozitate, salariile românilor de peste 100 de ori! Da, dar cu ce preţ? Îl plătim şi astăzi, când peste 80% dintre întreprinderile de dinainte de 1989 au fost falimentate de către mafia pedeseristă. Una dintre consecinţe? Circa patru milioane de conaţionali, în majoritate tineri, au părăsit ţara în căutarea unui loc de muncă plătit decent!

Că românilor li se pregăteşte din nou ceva, cu efecte negative într-un viitor nu foarte îndepărtat, o dovedeşte şi reluarea temei amnistiei generale de către noul guvern. Cum subiectul nu apărea în programul PSD, ci în cel al PRU, partid respins categoric de electorat, şmecheria pesediştilor devine manifestă. Hai să profităm acum de sprijinul necondiţionat al electoratului pentru a trece prin parlament absolut orice lege care ne avantajează - pare a-şi spune noua putere.

Din nou, umbra lui Ion Iliescu pluteşte rânjind deasupra ocârmuirii. Doar fostul preşedinte nu voia să pedepsească pe nimeni pentru jaful generalizat la care era supusă România în anii ’90. Şi, prin urmare, nici nu vedea corupţi pe nicăieri, iar dacă era totuşi obligat, de către fanii săi isterizaţi, să indice duşmanii poporului, aceştia purtau mai întotdeauna barbă. Dar şi bărboşii, după o scurtă corecţie aplicată de către mineri, erau iertaţi cu mărinimie de către Iliescu. Sistemul mergea astfel înainte fără să se împiedice de puţinii români care i se împotriveau.

Fapul că azi se vorbeşte, pe la diferite posturi tv, de două sisteme, unul bun, al patrioţilor ca Dan Voiculescu, şi altul rău, al monştrilor ca Laura Koveşi, este evident o manipulare, menită a justifica anumite răzbunări. La noi, nu există două sisteme, ci mai degrabă două ţări diferite, pentru că, în timp, criticii sistemului mafiot (alcătuit nu doar din foşti securişti, ci din toţi cei care s-au dedat şi se dedau jafului, cu precădere membri ai clasei politice de ieri şi de azi) au devenit din ce în ce mai mulţi. Deşi, matematic, oponenţii sunt mai numeroşi decât susţinătorii "securiştilor" (infiltraţi în toate partidele politice), ei sunt totodată mai greu de adus la urne. Până astăzi, nimeni nu a reuşit să le câştige încrederea mai mult de câteva luni! Cu toate acestea, pe ei mizează Iohannis în conflictul cu PSD-ALDE, dar lupta politică a actualului şef al statului cu noua putere se anunţă extrem de riscantă. Mai merită preşedintele României o şansă, de vreme ce, din 2014 încoace, nu a întreprins nimic important pentru Ţară? 

În următoarele luni, vom asista la primele confruntări foarte contondente nu între două sisteme, ci între două "ţări", adică între două mentalităţi sau între două viziuni distincte. Deşi păguboasă pentru România pe termen mediu şi lung, viziunea pesedistă este mai clară, mai bine articulată şi infinit mai promiţătoare pentru bugetari. La cealaltă viziune (anti-PSD) se lucrează din mers, în salturi, deoarece Iohannis nu prea a avut chef de muncă în ultimii doi ani. Iar despre cheful PNL ce să mai zicem? Liberalii  şi-au ocupat timpul camuflându-şi şmenurile cu statul.

La aproape 28 de ani de la lovitura de stat/ revoluţia din decembrie 1989, Saturn se apropie de locul pe care îl ocupa în acea zi de naştere a firavei democraţii româneşti, pentru ca ciclul să se reia încă o dată. Se apropia ziua judecăţii şi noaptea răzbunărilor. Se întorc penalii?! Cine se va curăţa de cine? 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri