Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Toţi fermierii pot cumpăra terenuri, până la întregirea 1.000 ha, cu avans de 10% şi credit garantat

GALERIE
fermieri, teren agricol
  • fermieri, teren agricol
- +

Toţi fermierii, nu doar cei cu terenuri în arendă, vor putea achiziţiona terenuri agricole până la întregirea unei suprafeţe de 1.000 hectare, cu un avans de 10% şi credit garantat, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate, miercuri, de către Executiv.

Actul normativ modifică OUG 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, modificările aduse ordonanţei au drept scop creşterea numărului de fermieri cu acces la faciltităţile pentru achiziţionarea de terenuri agricole.

"Fermierii care aveau calitatea de arendaşi puteau să achiziţioneze teren până la întregirea unei suprafeţe de 1.000 de hectare cu un avans de doar 10%, urmând ca jumătate din diferenţă să poată fi acoperită printr-un credit, garantat de fondurile de garantare, iar jumătate prin teren. Prin extinderea bazei, dăm posibilitatea tuturor fermierilor, tuturor celor care sunt înregistraţi în sistemul APIA şi beneficiază de subvenţii, să poată să acceseze această facilitate imediat, pentru că există solicitări la nivelul Ministerului Agriculturii, astfel încât să putem să consolidăm exploataţiile agricole", a explicat ministrul Agriculturii.

Guvernul a modificat şi OU 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale, astfel încât să fie acoperite mai multe tipuri de pierderi de venit înregistrate de fermieri din diferite cauze natuerale, prin înfiinţarea unor fonduri mutuale. Un nou tip de astfel de despăgubire vizează pierderile suferite de pe urma secetei, a arătat Constantin.

Printr-o altă modificare, Autoritatea de Supraveghere Financiară va fi implicată în procesul de acreditare, înfiinţare şi derulare a mecanismelor prevăzute de fondurile mutuale.

Ordonanţă adoptată de Guvern modifică, de asemenea, OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi Legea fondului funciar, în vedrea începerii de la 16 octombrie a plăţilor pentru Axa II din PNDR.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri