Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tragedie invaluita in mister: în ziua în care s-a întors în ţară fetiţa i-a murit în braţe

GALERIE
ambulanta
  • ambulanta
- +

O fetiţă de doar opt ani din satul Hârtoape, comuna Vânători, s-a stins ieri-dimineaţă din viaţă, în condiţii misterioase, în braţele tatălui său, chiar în ziua în care acesta tocmai venise din străinătate pentru a-şi petrece sărbătorile de Paşte alături de familia sa. 

Tragedia s-a produs în dimi­neaţa zilei de marţi, în jurul orei 7.00, când fetiţa se pregătea să meargă la şcoală. Atunci a început să tuşească, imediat învineţindu-se la faţă şi rămânând fără suflare. Mama acesteia a solicitat intervenţia unui echipaj medical de urgenţă, apelul telefonic fiind făcut în jurul orei 7.30 pentru o persoană inconştientă. La faţa locului a ajuns un echipaj medical de tip C2, cu medic, al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi, de la substaţia Paşcani. „Fetiţa a fost găsită în stop cardio-respirator, echipajul medical a instituit manevrele de resuscitare, însă a fost declarat decesul“, a precizat Nicolai Pralea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ Iaşi. La faţa locului a ajuns şi un echipaj de poliţie, iar corpul neînsufleţit a fost transportat la Institutul de Medicină Legală din Iaşi. „Poliţia a fost anunţată la 8.30 de către părinţii unei fetiţe despre faptul că în timp ce se afla în locuinţă i-a venit rău şi ulterior a decedat. În acest caz au fost dispuse cercetări şi necropsia corpului care a fost transportat la IML“, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspec­toratului Judeţean de Poliţie Iaşi.

Cauzele morţii, încă necunoscute

Nu se cunoaşte exact cauza decesului, existând mai multe ipoteze în ceea ce priveşte cirumstanşele în care s-a produs tragedia. Mama le-a spus membrilor echipajului medical că, în cursul zilei de luni, în timpul orelor de curs de la şcoala din localitate, fetiţa ar fi înghiţit o bucată de radieră din capătul creionului. Lucru confirmat parţial de cei de la şcoala unde învăţa fetiţa, reprezentanţii acesteia spunând că fetiţei i s-a făcut rău din cauză că era răcită şi a fost dusă acasă de către învăţătoare. „Fetiţa era foarte răcită, a fost dusă de către învăţător acasă cu propunerea de a o duce pe fetiţă la spital. Aceasta nu a vrut, pentru că a zis că aşa sunt copiii, mai răcesc. S-a jucat toată ziua ieri, iar dimineaţă nu a mai venit la şcoală, i s-a făcut rău şi a decedat. Eu atât ştiu, am vorbit şi cu părinţii, şi cu învăţătoarea, însă doar atât ştiu până urmează să se facă necropsia“, a punctat Adina Grivolea, directorul şcolii din Hârtoape. Sătenii povestesc că fetiţa a fost vioaie toată ziua şi că seara s-a jucat cu surioara ei în vârstă de trei ani, fără să dea semne de boală. „Din câte am auzit, fetiţa ar fi înghiţit ieri (n.r. - luni) o bucată din radiera de la un creion, când era la şcoală. Seara s-a jucat, era bine, în schimb dimineaţă a băut o cană de ceai şi a început să tuşească, a tuşit de trei ori, apoi ştiu că a venit ambulanţa şi a murit“, a povestit un vecin. 

Pe de altă parte, Constantin Lupu, primarul comunei Vânători, a spus că este posibil ca fetiţa să fi avut probleme cu inima, iar emoţia că şi-a revăzut tatăl plecat în străinătate să-i fi provocat decesul. „Din câte ştiu, tatăl fetiţei s-a întors dimineaţă din străinătate, era plecat acolo de ceva timp. Poate din cauza emoţiilor s-a produs o aşa nenorocire“, a men­ţionat Constantin Lupu. Acesta a mai precizat că familia este una liniştită, care nu a creat vreodată probleme comunităţii, părinţii iubindu-şi enorm copiii, lucru confirmat şi de alţi săteni. „Am auzit şi noi de nenorocire, din câte ştim sunt părinţi iubitori, care au grijă de copiii lor ca de lumina ochilor. Tatăl munceşte, aduce bani în casă, a fost plecat în altă ţară, însă pentru perioade scurte, nu putea sta departe de fetele lui. Am plâns şi noi când am auzit“, a povestit o săteancă din Hârtoape. 

O posibilă infecţie cu evoluţie fulminantă

Medicii pediatri cu specializare în medicină de urgenţă susţin că există mai multe variante care ar fi putut duce la decesul fetiţei. Una dintre ele ar fi ca fetiţa să fi sufe­rit de epiglotită, una dintre cele mai grave inflamaţii ale laringelui, care este provocată de Haemophi­lus influenzae, bacterii care determină infecţii cu localizări diverse în organism. „Această inflamaţie bacteriană are o evoluţie fulminantă, dar de obicei e însoţită de febră mare, tulburări respiratorii şi de deglutiţie. Poate da deces în scurt timp dacă nu este tratată“, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, medic primar medicină de urgenţă şi şef UPU al Spitalului de Copii „Sf. Maria“. 

O altă variantă ar fi ca fetiţa să fi aspirat bucata de radieră, care i-a ajuns fie în trahee, fie în laringe, cauzând astfel obstrucţia căilor aeriene, mai ales având în vedere că fetiţa era răcită, fiind posibil ca laringele să fie inflamat şi implicit mai îngust. „De obicei, aspirarea corpurilor străine este o proble­mă întâlnită la copii de vârstă mai mică, care pun un obiect în gură, în joacă, apoi, râd, vorbesc, ajun­gând astfel să aspire acel obiect. În acest caz, vorbim despre un copil de vârstă mai mare, dacă a aspirat acel obiect în cursul zilei de luni, posibil ca iniţial să fie asimptomatic, iar după schimbarea poziţiei corpului, de exemplu atunci când s-a trezit, prin tuse, a mobilizat capă­tul de radie­ră şi dacă a ajuns în laringe posibil ca asta să fi cauzat sufocarea. Însă vorbim doar la nivel ipote­tic“, a completat me­dicul ieşean. Cauzele exacte ale morţii vor fi stabilite de IML după efectuarea necropsiei. (Mădălina OLARIU, Andrei DÎSCĂ, Andrei MIHAI)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri