Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tranzacţie „bombă“ cu 7 hectare în coasta viitorului Spital Regional de Urgenţe

GALERIE
20teren_sru_schema
  • 20teren_sru_schema
- +

Un teren de 7 ha, la un kilometru de Spitalul Regional, a fost tranzacţionat fix în perioada în care s-a decis amplasamentul final pentru spital. În acte, achiziţia s-a ridicat la circa 500.000 euro, iar acum terenul este scos la vânzare la un preţ de un milion de euro. În trecut, suprafaţa a făcut obiectul unui litigiu pe fond funciar. Noul PUG permite construirea de vile cu trei etaje, terenul fiind mărginit de păduri aflate în proprietatea publică. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă în exclusivitate detalii despre prima tranzacţie de amploare din zona SRU de la momentul aprobării amplasamentului viitorului spital.

Construirea Spitalului Regional de Urgenţe (SRU) în Moara de Vânt a dat startul speculaţiilor imobiliare din zonă. „Ziarul de Iaşi“ a descoperit o tranzacţie cu un teren de 7 hectare, din apropierea SRU, care a fost încheiată fix în perioada în care Primăria anunţa amplasamentul viitorului spital. Terenul a fost cumpărat cu 480.000 euro, iar acum este la vânzare la un preţ cel puţin dublu: 1.033.770 euro. Cumpărătorul este un tânăr de 33 de ani de loc din Paşcani. Fostul proprietar este o moştenitoare care a câştigat dreptul de proprietate în instanţă după un lung şir de procese. 

Unde se află terenul

Terenul se află pe platoul Moara de Vânt, la nord-vest de amplasamentul SRU, la circa un kilometru de viitorul spital. În prezent, accesul se face dinspre bulevardul C.A. Ro­setti, printr-un drum de pământ, imediat după poligonul militar. Terenul are o suprafaţă de 68.918 mp şi este mărginit, în cea mai mare parte, de proprietăţi ale municipiului Iaşi (păduri). În prezent, se află în extravilanul municipiului având folosinţă de păşune, dar noul Plan Urbanistic General (PUG) permite construirea de vile cu până la trei etaje (înăl­ţime de maximum 15 metri). În viitor, va­loarea terenului poate creşte semnificativ, având în vedere planurile Primăriei de a amenaja o serie de obiective în zonă. 

Cum a fost perfectată tranzacţia

În perioada 2006 - 2009 au avut loc mai multe procese pe rolul instanţelor ieşene care au vizat terenul din Moara de Vânt. Ionela N. a câştigat toate acţiunile înaintate împotriva Primăriei Iaşi şi a Comisiei de Fond Funciar, intrând în posesia terenului la începutul anului 2011, după unele tergiversări ale municipalităţii. În octombrie 2016, proprietarul a început demersurile pentru vânzarea terenului şi a încheiat, iniţial, un contract de arendă cu Alexandru Anania. Încheierea unui astfel de act a avut ca scop, aparent, evitarea solicitării avizului de la Ministerul Apărării Naţionale pentru a vinde terenul, în contextul în care suprafaţa se află la mai puţin de 30 km de graniţă. Ulterior, la sfârşitul lunii noiembrie 2016, proprietarul vinde către Anania terenul pentru suma de 480.000 euro. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, la încheierea contractului de vânzare-cumpărare au fost plătiţi doar 120.000 euro, restul banilor urmând a fi achitaţi în două tranşe până cel târziu la sfârşitul lunii aprilie 2017. Tran­zacţia a fost parafată fix în perioada în care la nivel public era anunţat că SRU va fi construit în Moara de Vânt, la circa un kilometru de terenul care a făcut obiectul vânzării. Am reuşit ieri, după mai multe încercări eşuate, să stăm de vorbă telefonic cu Anania, dar el a refuzat să ofere detalii despre tranzacţie, însă şi-a arătat disponibilitatea de a discuta despre teren la o dată ulterioară. 

Cine este cumpăratorul

Alexandru Anania este director executiv la Prunstal SRL, o companie specializată în lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi aer condiţionat. Firma a fost înfiinţată în iunie 2015, iar în primul an de activitate a raportat un profit de 200.407 lei, cu o cifră de afaceri de trei ori mai mare. Afacerea este deţinută de soţia lui, care apare ca asociat unic, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. De altfel, terenul din Moara de Vânt este bun comun al soţilor Anania, cei doi fiind căsătoriţi înainte de achiziţionarea suprafeţei. Alexandru Ana­nia a fost implicat în mai multe firme (Ascom Impex, A&F Services, Alex Union, Auto Procar), dar ori a cedat în trecut acţiunile, ori societăţile au fost radiate. În schimb, soţia sa apare ca acţionar la Avatti Grup, o companie cunoscută pe piaţa ieşeană, înfiinţată încă din anul 1994, care activează pe piaţa materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare. În perioada 2000 - 2015, Avatti Grup a încheiat în fiecare an pe profit. Anda Anania este implicată, fără a deţine acţiuni, şi la firma Avatti Industries SRL (lucrări speciale de construcţii), firmă care, de asemenea, a avut doar profit în perioada 2000 - 2015, în ultimul an menţionat profitul fiind de 1,5 milioane lei. Avatti Industries s-a remarcat şi pe piaţa construirii de blocuri de locuinţe (Copou, zona Ipsilanti). 

Terenul a fost scos la vânzare pe site-urile de specialitate

În prima parte a lunii martie, pe un site de specialitate, terenul achiziţionat de Anania a fost scos la vânzare la un preţ cel puţin dublu faţă de costul achiziţiei. „Vă oferim spre vânzare un teren extravilan în zona Podu de Fier - Moara de Vânt la preţ de 15 euro mp, negociabil. Terenul este situat la 3 km de intersecţia mare din Podul de Fier spre Sculeni. Se pretează pentru cartier exclusivist de case, bază de agrement sau aqua magic. Peisajul în această zonă este unul deosebit, pădurile oferind un cadru superb, dar totodată avem şi o panoramă superbă către oraş (mai exact către Sărărie şi Copou)“, se arată în anunţul postat de o agenţie imobiliară. În mod curios, în anunţ nu se specifică nimic despre SRU, cu toate că un astfel de amănunt ar putea  justifica eventual o creştere a preţului pe metru pătrat. De exemplu, pe acelaşi site de specialitate, există mai multe anunţuri de vânzare terenuri în care se arată proximitatea suprafeţelor de SRU. Preţurile terenurilor în cauză încep de la 70 euro/mp, dar vorbim despre zona restaurantului Little Texas şi de suprafeţe de teren care sunt în intravilan, iar pe unele dintre acestea există documentaţii urbanistice aprobate. În noul Plan Urbanistic General (PUG), la vest şi nord-vest de terenul de 7 ha al lui Anania este trasată o zonă destinată serviciilor de turism, fiind păstrată şi folosinţa de pădure. În schimb, terenul se află într-o zonă prevăzută pentru „locuinţe individuale şi colective mici cu regim de construire izolat sau cuplat“, înălţimea maximă admisibilă fiind de trei niveluri (maximum 15 metri). 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri