Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tratamentele de depigmentare trebuie prescrise şi urmărite de dermatolog!

GALERIE
tratament depigmentare
  • tratament depigmentare
- +

Tratamentele de depigmentare sunt mult mai agresive decât par la prima vedere. „De aceea este important ca doar un medic dermatolog cu experienţă să prescrie şi să urmărească un astfel de tratament“, subliniază dr. Corneliu Dobre, medic dermatolog în cadrul Clinicii de Dermatologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“ Iaşi.

Dr. Corneliu Dobre, medic dermatolog în cadrul Clinicii de Dermatologie a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Denumite medical melasma, pete pigmentare, lentigo senil, etc. în funcţie de localizare, vârstă sau cauză aceste pete sunt provocate de o dereglare benignă a melanocitelor de pe unele zone ale feţei (responsabile de pigmentare). Faţa, umerii, zona decolteului, abdomenul inferior, membrele, sunt frecvent afectate. Petele brune sunt cauzate de asocierea mai multor factori: hipersensibilitate la radiaţiile ultraviolete, o eventuală dereglare hormonală (având ca rezultat producţia crescută de melanină), sarcina, anticoncepţionalele, etc. Melasma se întâlneşte frecvent în rândul femeilor însărcinate, de aceea se mai numeşte şi „masca gravidică“ sau cloasma. Unele medicamentele utilizate în tratamentul epilepsiei, unele produse cosmetice, tulburări hepatice sau endocrine pot fi factori Declanşatori ai pigmentărilor neuniforme. Nu există posibilitatea de a şti dacă vei suferi o pigmentare neuniformă, însă studii în domeniu arată că peste 30 % dintre femeile care au suferit de pete brune pe faţă au avut antecedente în familie. Conform statisticilor, aproximativ 60% dintre femeile însărcinate şi peste 30% dintre cele care iau anticoncepţionale suferă de melasmă.

Efecte secundare ale tratamentului de depigmentare
 

Depigmentarea se va face doar la indicaţia şi sub supraveghere strictă medicală după ce pacientul a fost informat asupra eventualelor efecte secundare ale tratamentului şi mai ales asupra necesităţii de a evita în viitor expunerea la radiaţii ultraviolete. Agenţii depigmentanţi vor fi adaptaţi la regiunea ce va fi depigmentată, la intensitatea pigmentării, contextul în care aceasta a apărut, cât şi vechimea acesteia. Oportunitatea tratamentului de depigmentare va fi discutată cu persoama ce doreşte un tratament de depigmentare. Unul din riscurile redutabile este hiperpigmentarea ulterioară tratamentului la o expunere chiar moderată la ultraviolete. Utilizarea neadecvată a agenţilor depigmentanţi poate duce la necroza epidermică (distrucţie tisulară), hiperpigmentarea postinflamatorie, cicatrici hipertrofice, cheloizi, etc. De aceea, subliniez: doar un medic dermatolog cu experienţă va prescrie şi urmări un astfel de tratament. Aceste tratamente sunt mult mai agresive decât par la prima vedere. În timpul tratamentului depigmentant este necesară evitarea expunerii la ultraviolete, de aceea perioada din an optimă este cea a lunilor de toamnă târzie, iarna, primăvara timpurie. În zilele însorite sau cu zăpadă, se va utiliza obligatoriu o cremă de protecţie cu ecran UV.

Una din cele mai utilizate substanţe depigmentante este hidrochinona într-o concentraţie de 2 - 4%. Se vor evita utilizările de lungă durată. Tretinoinul poate fi eficient ca monoterapie. Răspunsul la tratament este mai slab faţă de Hidrochinona şi lent. Poate apărea o iritaţie a pielii, mai ales la utilizarea de concentraţii crescute. În timpul tratamentului, fotosensibilizarea temporară şi hiperpigmentarea paradoxală, nu sunt rare. Un alt agent depigmentant utilizat este «Acidul azelaic». Acestaeste disponibil în concentraţii de 20%. Faţă de hidrochinonă, acidul azelaic nu va albi pielea sănătoasă. Efectul advers primar este iritaţia pielii. Reacţiile fototoxice sau fotoalergice la acest produs sunt mai rare.Se pot folosi şi creme ce au la bază acizi de fructe sau acid glicolic şi vitamina C. Cremele topice, exfolierile sau tratamentele medicale cu laser aduc rezultate satisfăcătoare, în special în cazul persoanelor cu pielea deschisă. Indiferent că afară este soare puternic sau uşor înnorat, după un tratament de depigmentare este recomandat să-ţi protejezi faţa cu o cremă cu factor de protecţie la ultraviolete“. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri