Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum vor vota azi în cazul miniştrilor acuzaţi de corupţie

I-aţi trimis în Parlament. Cum să voteze în cazurile Şova şi Vâlcov? NUMERE DE TELEFON

 

GALERIE
vot_bile
  • vot_bile
- +
„Ziarul de Iaşi“ vă pune la dispoziţie numerele de telefon ale parlamentarilor ieşeni care vor decide dacă foştii miniştri Dan Şova şi Darius Vâlcov pot fi arestaţi. Unii dintre senatorii ieşeni par nehotărâţi. Astfel, nu le-ar strica un sfat din partea alegătorilor.

Românii vor afla astăzi dacă parlamentarii şi-au învăţat lecţia după alegerile preziden­ţiale. Iaşul va avea şase reprezentanţi la votul din Senat care va fi dat în cazul arestării foş­tilor miniştri Dan Şova şi Darius Vâlcov (ambii PSD), ei fiind anchetaţi de DNA pentru fapte de corupţie. „Ziarul de Iaşi“ vă invită la un demers inedit prin care aveţi ocazia să-i responsabilizaţi pe cei care i-aţi trimis în le­gislativul ţării. Vă punem la dispoziţie nu­merele de telefon ale aleşilor pentru ca dumneavoastră să-i puteţi contacta pentru a le oferi un sfat în cazul în care sunt indecişi la votul ce urmează să-l acorde în plen.

Grupul senatorilor de Iaşi e format din doi liberali, doi social-democraţi, doi membri UNPR şi un independent (Vosganian). Reporterii au reuşit ieri să vorbească cu şase dintre cei şapte senatori ieşeni, iar unul dintre aceştia a transmis că nu va putea fi prezent la vot. La nivel naţio­nal, s-a discutat intens despre cazul celor doi social-democraţi în ultima săptămână, iar unele surse politice spun că există şanse ca parlamentarii să-i scoată basma curată. Unul dintre scenarii constă în neasigurarea cvorumului, respectiv a unui număr minim de 85 de senatori. La şedinţa de ieri, „o zi în care, de obicei, prezenţa e scăzută“, după cum a afirmat un demnitar ieşean, au fost peste 100 de senatori în plen dintre cei 168 în funcţie.

Vosganian: „Pe mine te-ai găsit să mă întrebi?“

Unul dintre senatorii care au răspuns ape­lurilor telefonice ale reporterilor este fostul liberal Varujan Vosganian. Însă discuţia cu acesta a fost de scurtă durată, parlamentarul invocând că nu doreşte să comenteze modul în care va vota în plen. Recent, parlamentarul ieşean a fost scăpat a doua oară de colegii senatori de o anchetă a DIICOT, în contextul în care au respins cererea pentru avizarea urmăririi penale a acestuia, el fiind acuzat de subminarea economiei naţionale.

„Pe mine te-ai găsit să mă întrebi? Nu mă întreba. Este o temă la care nu vreau să intru în dezbaterea publică, societatea românească este într-un mare stres, şi se continuă acest stres. Chiar nu vreau să comentez“, a spus scurt senatorul Vosganian după care a închis telefonul la întrebarea reporterului dacă va fi prezent la votul din Senat.

Senatorii PSD încă nu s-au decis cum votează

Unul dintre senatorii indecişi asupra mo­dului în care va vota este social-democratul Sorin Lazăr. Cu toate că, iniţial, el a susţinut că „nu se va opune justiţiei“, invocând o decizie a conducerii PSD de la Sinaia de luna trecută, ulterior, parlamentarul şi-a nuanţat afirmaţiile. „Sunt direct interesat de raportul comisiei juridice, să văd justificările şi motivaţia. Mi se pare firesc să ascult tot, nu mai sunt un tip care să ia decizii sub imperiul emoţiilor“, a comentat Lazăr, în contextul în care raportul comisiei este unul consultativ.

La rândul lui, senatorul Florin Constanti­nescu a formulat un punct de vedere asemănător. „Voi vota mâine (astăzi, n.r.), acum nu ştiu ce să vă spun. Probabil, votul va fi secret. Aştept raportul comisiei, aştept să văd ce spun colegii mei care sunt în discuţie“, a precizat Constantinescu. Ambii senatori au dat asigurări că vor fi prezenţi la votul din Parlament.

PNL şi UNPR vor aproba arestările cu vot la vedere

Conducerile centrale ale PNL şi UNPR au adoptat o decizie politică prin care toţi parlamentarii să voteze pentru arestarea lui Şova şi Vâlcov. Astfel, teoretic, majoritatea senatorilor ieşeni ar urma să voteze pentru arestare. Aleşii PNL şi UNPR de la Iaşi au precizat că nu vor face rabat de la hotărârile aprobate în structurile interne ale formaţiunilor politice.

„Decizia politică pentru justiţie a fost luată cu vot la vedere pentru tot grupul liberal. Eu vin şi cu experienţa din Parlamentul European, când am participat la un asemenea caz în primul meu an la nivelul politicii la vârf. Iar discursul de acolo, pe care vreau să-l invoc şi acum, a fost că este o şansă să votezi pentru avizarea cererii tocmai pentru ca persoana în cauză să-şi dovedească nevinovăţia. Altfel rămâne cu o pată, aşa cum a rămas la Vosganian“, a precizat senatorul Mihaela Popa (PNL).

La rândul său, Ionel Agrigoroaei (UNPR) a susţinut că va vota pentru arestarea celor doi social-democraţi. „Tot grupul (UNPR, n.r.) va vota în bloc pentru ca cei doi să meargă în justiţie, suntem un partid disciplinat. Votul meu va fi la vedere“, a susţinut parlamentarul.

Unul dintre senatorii ieşeni va lipsi de la şedinţa de astăzi. Dumitru Oprea (PNL) a declarat că trebuie să participe la o întrunire a parlamentarilor din întreaga lume, reuniune care are loc în Vietnam, el nu­mărându-se printre reprezentanţii României. „Nici nu încăpea discuţie asupra votului pe care l-aş fi dat dacă eram prezent. Dar, din păcate, grupul liberal nu poate influenţa hotărârea Senatului în mod decisiv“, a spus Oprea.

Singurul senator care nu a răspuns ape­lurilor telefonice ale reporterilor a fost Marin Burlea (UNPR).

Numerele de telefon ale senatorilor ieşeni

Ionel Agrigoroaei (UNPR) - 0753.763.656 (Colegiul 1 Răducăneni - Miroslava - Ţibăneşti)

Marin Burlea (UNPR) - 0721.222.990 (Colegiul 5 Tătăraşi - CUG - Nicolina)

Florin Constantinescu (PSD) - 0734.339.087 (Colegiul 3 Paşcani - Hârlău)

Sorin Lazăr (PSD) - 0734.339.099 (Colegiul 2 Târgu Frumos - Podu Iloaiei)

Dumitru Oprea (PNL) - 0722.635.670 (Colegiul 5 Tătăraşi - CUG - Nicolina)

Mihaela Popa (PNL) - 0726.332.647 (Colegiul 4 Dacia - Copou - Valea Lupului)

Varujan Vosganian (indep.) - 0722.673.632 (Colegiul 1 Răducăneni - Miroslava - Ţibăneşti)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri