Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Acordul de Asociere, fără precedent în istoria UE: Rep Moldova a mai făcut un pas spre integrare

GALERIE
Iurie Leanca si liderii europeni semneaza acordul de asociere
  • Iurie Leanca si liderii europeni semneaza acordul de asociere
- +

Uniunea Europeană a semnat vineri Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, trei foste republici sovietice care vor să apropie de Europa de Vest, în pofida presiunilor exercitate de către Rusia. Acordul angajează aceste trei ţări la standarde europene, inclusiv noi reglementări vamale, controale de calitate şi competiţie pe piaţa liberă.

"Este o mare zi pentru Europa (...). Uniunea Europeană se află alături de voi astăzi mai mult decât oricând", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului Eurpean, înainte să semneze acordul cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă, în cadrul unui summit european, la Bruxelles.

Acordul a fost semnat în mod oficial la Bruxelles de către cei 28 de şefi de stat şi de guverne UE cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă.

"Ce zi mare! Poate cea mai importantă pentru ţara mea de la independenţă", proclamată în 1991, a declarat Poroşenko. "Evoluţiile istorice sunt inevitabile", a adăugat el, subliniind că acordul se aplică "întregii Ucraine, inclusiv Crimeei".

Van Rompuy a declarat că "nimic, în acord, nu este susceptibil să afecteze Rusia". Acordul "este pozitiv, nu este îndreptat împotriva cuiva", a subliniat preşedintele Comisiei José Manuel Barroso.

Poroşenko a semnat a doua parte a Acordului de Asociere, cea de ordin comercial, care vizează în principal ridicarea principalelor bariere vamale dintre Ucraina şi statele membre UE. Prima parte, de ordin politic, a fost semnată în martie de către premierul Arseni Iaţeniuk.

Semnarea documentului a fost prevăzută iniţial în noiembrie 2013, dar fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici s-a răzgândit şi a preferat să se orienteze către Rusia pentru a obţine un ajutor economic. Această decizie a antrenat mişcarea de contestare care a condus la destituirea sa, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia şi insurecţia separatistă prorusă din estul ţării.

Rusia a avertizat săptămâna aceasta că va adopta "măsuri de protecţie", în cazul în care se va dovedi că Acordul de Asociere dăunează economiei ruse. UE afirmă că Rusia are numai de câştigat de pe urma modernizării economiilor vecinilor săi.

Acordul de Asociere, fără precedent în istoria UE, vizează o cooperare largă, în schimbul angajamentului celor trei ţări faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri