Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un caz strigător la cer, într-un sat de lângă Iaşi: Bebeluş ucis de cristelniţă, la botez?

GALERIE
Botez cristelnitabiserica comuna ciureaBiserica Curaturicasa parinti bebelus mort Ciurea Curaturi37casa parinti bebelus mort Ciurea Curaturi39preot hrestic_nichifor
  • Botez cristelnita
  • biserica comuna ciurea
  • Biserica Curaturi
  • casa parinti bebelus mort Ciurea Curaturi37
  • casa parinti bebelus mort Ciurea Curaturi39
  • preot hrestic_nichifor
- +

Un copil de numai o lună de zile a murit în mod ciudat chiar în biserică, după ce a fost scufundat în apă de trei ori, conform canoanelor de la botez. Martorii spun că tinerii părinţi ai acestuia nu ştiau ca micuţul lor să sufere de vreo boală. Copilaşului i s-au învineţit la un moment dat tâmplele, apoi naşul a observat că nu mai respiră. Cadrele de pe Salvare sosite la faţa locului, şi care l-au resuscitat îndelung, spun că, după pupile, bebeluşul era decedat de mai mult timp. Mama şi tatăl copilului locuiesc la o casă nouă dintr-un cartier rezidenţial din Lunca Cetăţuii, dar au venit la biserica din satul Curături (Ciurea) pentru că sunt prieteni cu parohul. Tânărul preot, deşi apreciat de comunitate, este cunoscut ca o persoană arogantă şi care ţine „sfintele canoane până la sânge“. Ce spun despre canoanele vechi preoţii cu experienţă din Iaşi? Este sau nu obligatorie scufundarea la botez?

Un eveniment deosebit pentru o familie tânără s-a transformat într-un coşmar după ce bebeluşul familiei, în vârstă de doar o lună, a murit în timpul slujbei de botez. Nefericitul eveniment a avut loc sâmbătă, 16 septembrie, în jurul orei 16, în localitatea Curături din comuna Ciurea. În timpul slujbei de botez, după cum spun oamenii prezenţi la eveniment, după ce a fost scufundat de preotul Nichifor Hrestic în cristelniţă, bebeluşului a început să i se facă rău, să se învineţească la tâmple şi să nu se mai oprească din plâns. Totul până când naşul a observat, când a vrut să îmbrace copilul, că acesta nu se mai mişca şi nu mai plângea, după ce micuţul a plâns pe toată durata slujbei. Văzând că nu îşi revine, cei prezenţi au sunat la numărul unic de urgenţă 112, fiind dirijat să intervină un echipaj C2 cu medic al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi, care a pornit imediat spre locul solicitării. Între timp, părinţii bebeluşului l-au urcat în maşina personală, întâlnindu-se pe drum cu echipajul medical.

Medicii: „Pentru noi este un caz unic“

„Solicitarea a fost făcută la biserica din localitatea Curături, pentru un sugar în vârstă de o lună care prezenta dispnee. Echipajul de tip C2 cu medic a găsit bebeluşul cu cianoză, fără puls, fără respiraţie, fiind începute imediat manevrele de resuscitare. A fost intubat, ventilat mecanic şi transportat către Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii în curs de resuscitare“, a precizat Nicolai Pralea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ Iaşi. Manevrele de resuscitare au fost continuate şi de medicii din UPU, care însă nu au mai putut decât să declare decesul. Conform medicilor, deşi s-au depus toate eforturile, şansele de salvare ale acestuia erau foarte mici din start, medicul care s-a ocupat de caz observând că avea pupilele dilatate şi fixe, stopul cardio-respirator fiind instalat de mai mult timp. „Bebeluşul a fost adus de un echipaj SAJ cu medic, cu manevrele de resuscitare în desfăşurare. A fost preluat de medicii din UPU, care au continuat manevrele, însă din păcate nu a răspuns, fiind declarat decesul. Pentru noi este un caz unic, nu am mai avut stopuri cardio-respiratorii dintr-un asemenea eveniment. Este un caz dramatic: dintr-un moment deosebit s-a transformat totul într-o tragedie“, a explicat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii. Trupul neînsufleţit al bebeluşului a fost dus la Institutul de Medicină Legală (IML) pentru efectuarea necropsiei. Din primele rezultate ale necropsiei reiese că nu s-au găsit urme că micuţul s-ar fi înecat, fiind recoltate probe pentru examenul histopatologic, urmând să fie analizate la microscop fragmente de ţesuturi şi organe recoltate în timpul necropsiei, pentru stabilirea cauzelor exacte ale decesului. Cel puţin teoretic, nu pot fi excluse şi alte cauze indirecte ale morţii, inclusiv un şoc termic. Martorii spun că părinţii ştiau ca micuţul nu are nicio afecţiune medicală cu care să se fi născut.

Declaraţii contradictorii

Primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu, susţine că a discutat cu preotul chiar sâmbătă seara, acesta explicându-i că, din momentul în care a ajuns la biserică, bebeluşul a plâns neîncetat. De asemenea, părinţii copilului ar fi ales să îl boteze la Curături, deşi locuiesc în Lunca Cetăţuii, fiind prieteni de familie cu preotul din Curături. „Am vorbit cu el după ce s-a întâmplat, şi mi-a povestit cum a decurs totul, mi-a spus că a plâns de când a ajuns la biserică, lucru care poate fi confirmat de înregistrarea video a familiei. Am înţeles că sunt prieteni de familie, părinţii copilului nu sunt din Curături, au ales să îl boteze unde este preotul paroh. Biserica este una frumoasă, nouă. Şi duminică au mai fost două botezuri, care s-au desfăşurat fără nicio problemă“, a precizat Cătălin Lupu. Soţia clopotarului din sat, Maria Anegroaiei, a spus că, atunci când a ajuns acasă, soţul său i-a povestit tot ce s-a întâmplat, fiind vizibil afectat de cele întâmplate. „Mi-a zis că a fost totul normal, copilul a plâns, i-a mai dat puţin biberon ca să-l împace, apoi a avut loc botezul, îmbrăcarea copilului şi, la împărtăşanie, au văzut că nu mai respiră. Întâi au crezut că doarme, apoi naşul a observat că era vânăt pe la tâmple, probabil de la plâns, că a plâns foarte mult. Păcat că s-a întâmplat aşa, părintele iubeşte tare mult copiii“, a povestit Maria Anegroaiei. Spusele martorilor nu corespund însă cu declaraţiile preotului, venit în faţa ierarhilor de la Arhiepiscopia Iaşilor. Conform declaraţiilor oferite de către acesta, copilul a plâns pe parcursul botezului şi după momentul respectiv, s-a finalizat întreaga slujbă, iar când preotul era în altar şi se schimba, abia atunci a auzit agitaţia din biserică şi a ieşit să vadă ce s-a întâmplat. Văzând că băiatul nu mai respiră, preotul le-a spus superiorilor săi că a demarat manevre de resuscitare alături de tată. „L-am întrebat dacă crede că ar fi fost posibil să fi înghiţit apă, şi a spus că exclude total această posibilitate. După momentul acelei întreite scufundări, copilul a reacţionat în mod firesc, a plâns, a ţipat, nu a avut momente de linişte, spasme, ca să necesite o intervenţie suplimentară. De altfel, de la momentul scufundării până la terminarea slujbei mai sunt încă 15 - 20 de minute, iar în toată această perioadă preotul a spus că pruncul s-a comportat ca toţii copiii - a plâns, a avut suzeta, s-a jucat, a adormit, s-a trezit din nou. Nu s-a întâmplat nimic după momentul botezului (...) Da, l-a şi împărtăşit şi abia apoi a remarcat că era inert, tatăl şi preotul au făcut primele manevre de resuscitare. Înţeleg că s-ar fi găsit în gura copilului lapte. Nu sunt medic, nu fac legături, nu mă pronunţ vizavi de cauza decesului, care este o dramă pe care o trăieşte familia, aşteptăm rezultatele necropsiei“, a declarat pr. Marian Timofte, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Botezul prin afundare completă?

Mai multe surse din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi din sat spun că tânărul preot, deşi apreciat de către oamenii din sat, este cunoscut ca fiind, în anumite situaţii, o persoană arogantă care ţine „sfintele canoane până la sânge“. Oamenii au remarcat că, în multe cazuri, acesta cheamă familiile care vor să-şi boteze copilul duminica la liturghie şi stau două-trei ore până la finalul slujbei ca să înceapă propriu-zis botezul, timp în care copilul nou-născut trebuie să aştepte în biserică. Mai mult, acest caz a stârnit şi o dezbatere în rândul preoţilor din Iaşi, însă aceştia se tem să vorbească împotriva canoanelor vechi, de frică să nu fie puşi la zid. Sunt preoţi care spun că încearcă, pe cât posibil, să evite scufundarea integrală a capului bebeluşilor în apă, pentru a nu risca un evenimente nefericit, să li se facă rău sau să răcească - fiind apoi susceptibili la alte complicaţii. „Nu trebuie cufundat capul complet, că botezul se predă de la şcoală, şi nu toţi profesorii spun că este obligatorie scufundarea completă. Eu nu introduc apă nici în guriţă, nici în nas şi nici măcar în urechi, las copiii pe spate cu capul în cristelniţă. Trebuie mare atenţie cu copiii, la împărtăşanie la fel, nu poţi să le dai firimitura prea mare că trage în el, nu ştie ce face“, a spus unul dintre preoţi. Poziţia oficială a Mitropoliei explică însă că, în mod canonic, botezul trebuie să se desfăşoare prin scufundare completă. „Asta şi înseamnă verbul, care vine din greacă, scufundare. Aşa s-a făcut în ultimii 2.000 de ani, şi nu s-a întâmplat nimic la botez, desigur, fără a nota situaţiile excepţionale în care copilul suferea de o altă boală. În cazurile excepţionale, când copilul prezintă răni sau este bandajat, se poate face prin stropire, dar trebuie să fie o justificare foarte evidentă“, a explicat pr. Marian Timofte. Şi unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi din Iaşi, Mihai Mărgineanu, paroh la Parohia „Toma Cozma“, explică faptul că în cei peste 30 de ani de preoţie a realizat mai bine de 1.000 de botezuri şi că face mereu prin afundarea copilului, dar a convenit, pentru liniştea părinţilor, să facă mereu botezurile în apă încălzită, indiferent de anotimp. „Există multe situaţii, după botez, în care pot fi complicaţii. Ar fi ilar să spunem sau să credem că copilul poate să moară printr-o simplă apropiere de apă. Dar am avut situaţii în care am atras atenţia părinţilor că era iarnă şi veneau cu copilul dezbrăcat. Le-am dat haine din biserică să nu răcească. Sunt în principal adeptul botezului prin afundare, există şi excepţii care evident pot fi argumentate de părinţi sau de medic şi atunci nu trec eu înaintea medicului sau a temerii părinţilor, pentru că este necesar să respectăm acest lucru“, a explicat pr. Mihai Mărgineanu. O cauză sigură a morţii bebeluşului va fi anunţată, cel mai probabil, în zilele următoare, când se vor finaliza toate analizele din cadrul necropsiei.  „Va fi efectuată necropsia, în urma căreia vor fi stabilite cauzele decesului. Nu se poate spune deocamdată că moartea a survenit prin înec, în momentul în care a fost introdus în cristelniţă. Asta se va stabili în urma necropsiei. Am început cercetări în acest caz“, a declarat ieri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Iaşi, Anca Vâjiac. (Mădălina OLARIU; Cătălin HOPULELE)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri