Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un cunoscut primar a fost trimis din nou în judecată într-un nou dosar

GALERIE
Penediuc primar
  • Penediuc primar
- +

Fostul primar al municipiului Piteşti Tudor Pendiuc a fost trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie instrumentat de DNA, fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu. Alături de Pendiuc, în acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi fostul director al Administraţiei Domeniului Public Piteşti Florentin Mircea Branişte, acuzat că a dispus asfaltarea, din bani publici, a unui drum care nu aparţinea municipiului Piteşti.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Tudor Pendiuc, pentru instigare la abuz în serviciu, faptă comisă în anul 2014, în perioada în care acesta era primar al municipiului Piteşti. În acelaşi dosar a fost inculpat şi fostul director al Administraţiei Domeniului Public Piteşti Florentin Mircea Branişte, tot pentru abuz în serviciu. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în septembrie 2014, Florentin-Mircea Branişte, la instigarea primarului de atunci Tudor Pendiuc şi încălcând legea, a dispus în mod abuziv efectuarea unor lucrări de modernizare şi asfaltare pentru un drum aflat în afara domeniului public sau privat al municipiului Piteşti.

”Suprafaţa de teren respectivă (506,6 metri pătraţi - o parte proprietate privată, o parte a statului) era constituită dintr-o cale de acces neasfaltată până atunci, precum şi dintr-un spaţiu cu vegetaţie aflat în continuarea acestei căi de acces, până la locuinţa unei persoane cu funcţie de conducere în cadrul primăriei Piteşti”, precizează DNA. Administraţia Domeniului Public Piteşti s-a constituit persoană vătămată şi parte civilă cu suma de 27.747 lei, această sumă fiind achitată integral de Florentin Mircea Branişte. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Argeş.

Acesta este a doilea dosar în care fostul primar al municipiului Piteşti Tudor Pendiuc este trimis în judecată pentru corupţie. În martie 2015, Pendiuc a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un dosar în care a fost inculpat alături de fiica sa, Emanuela Pendiuc, dar şi lături de mai mulţi oameni de afaceri şi de funcţionari din Primăria Piteşti sau din instituţii subordonate acesteia. În acest dosar Pendiuc este acuzat că a făcut demersuri cu încălcarea prevederilor legale ca să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între firma municipalităţii, S.C. Publitrans 2000 S.A., şi societăţile private CNCD S.A. şi S.C. Girexim Universal S.A, în folosul ultimelor două societăţi.

”Finalitatea derulării în condiţii frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firmele private SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociaţie şi au realizat şi un profit substanţial, în timp ce societatea publică de transport S.C. Publitrans 2000 S.A. s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeaşi situaţie, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, din subvenţia încasată de la Primăria Piteşti, firmele private au achitat autobuzele care le-au revenit în proprietate, ulterior”, arăta DNA la momentul trimiterii în judecată. Procurorii spuneau, de asemenea, că în exercitarea atribuţiilor de serviciu primarul Tudor Pendiuc a primit, în februarie 2008, pentru fiica sa Emanuela Pendiuc un apartament în municipiul Bucureşti – Ansamblul Rezidenţial Quadra Place, în valoare de 130.900 euro, în schimbul favorizării asocierii S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. în procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune, respectiv acordarea efectivă, executarea şi ulterior prelungirea acestuia.

”Pentru a disimula primirea, de către inculpatul Pendiuc Tudor, tatăl său, a unui apartament şi pentru a crea aparenţa că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea ei, la data de 26.11.2007, inculpata Pendiuc Emanuela-Elena a încheiat un antecontract, iar la data de 18.02.2008, a încheiat contractul de vânzare - cu SC Conarg Real Estate S.R.L. şi ulterior a acceptat eliberarea a două chitanţe, în sumă de 110.000 lei şi în sumă de 365.112,18 lei de către Conarg Real Estate S.R.L., fără a remite sumele de bani societăţii anterior amintite”, susţinea DNA.

Conform anchetatorilor, în acest dosar bugetul municipiului Piteşti a fost prejudiciat cu suma de 28.556.450,65 lei. (peste 6,3 milioane euro), sumă cu care instituţia publică s-a constituit parte civilă. Primul dosar de corupţie al fostului edil al Piteştiului se află pe rolul Tribunalului Bucureşti. La alegerile locale de anul trecut, Tudor Pendiuc a candidat ca independent pentru al şaptelea mandat de primar, fiind învins cu diferenţă mică de voturi de către candidatul PSD. La alegerile parlamentare, Pendiuc a deschis lista de candidaţi ai ALDE Argeş pentru Senat, însă nu a obţinut un mandat de parlamentar în urma scrutinului din 11 decembrie. 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri