Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A căzut victimă faptului că şoferii încă nu sunt pregătiţi să trateze bicicliştii ca parteneri de trafic cu drepturi egale?

Instructorul de ciclism, omorât de o Dacie în depăşire la Horpaz, mergea la serviciu pe bicicletă

GALERIE
Iancu Ionut 20161accident horpazaccident horpazaccident horpaz2
  • Iancu Ionut 2016
  • 1accident horpaz
  • accident horpaz
  • accident horpaz2
- +

Accidentul a avut loc pe întuneric, la 6,30 dimineaţa, la Horpaz. Poliţiştii spun că Ionuţ Dragoş Iancu avea cască, dar nu avea vestă reflectorizantă. Ce spun despre accident şi despre mersul pe bicicletă în traficul ieşean colegii victimei de la Asociaţia Veloart?

Un instructor de ciclism şi-a pierdut viaţa ieri, la primele ore ale dimineţii, pe drumul spre Horpaz, izbit de o maşină Dacia. Ionuţ Dragoş Iancu, în vârstă de 38 de ani, din municipiul Iaşi, instructor de ciclism la o fundaţie de profil, a fost izbit violent de un autoturism Dacia Break care circula dinspre Horpaz către Iaşi. Instructorul circula în sens invers, dinspre Iaşi către Horpaz, el fiind practic proiectat pe parbriz şi târât zeci de metri, înainte de a se izbi de asfalt. Ionuţ Dragoş se îndrepta spre locul de muncă, la Gara Ciurea, iar poliţiştii spun că, în ciuda faptului că era instructor de ciclism, bărbatul nu purta vestă reflectorizantă, iar bicicleta nu avea lumini de semnalizare. Accidentul a avut loc la ora 6.30, pe întuneric.

Şoferul autoturismului Dacia, Constantin Ababei, în vârstă de 57 de ani, circula către Iaşi, iar la un moment dat a încercat o depăşire. În acel moment, Ababei l-a proiectat pe capotă pe biciclist, l-a târât câteva zeci de metri, apoi a tras de volan la stânga şi biciclistul a căzut în rigola aflată pe marginea drumului. „În urma accidentului, biciclistul a decedat. În urma cercetărilor s-a constatat că biciclistul avea cască de protecţie, însă îi lipsea vesta reflectorizantă, iar bicicleta nu era echipată corespunzător. În privinţa şoferului, acesta a fost testat cu alcooltestul, şi nu consumase alcool. A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă“, a declarat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei.  

„Pe Ionuţ îl consider un mucenic“

La sosirea jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi“ la locul accidentului, aici se aflau două ambulanţe, iar în una dintre ele medicii încercau să resusciteze victima. La locul accidentului se afla şi Constantin Ababei, şoferul Daciei. Acesta nu a dorit să recunoască poliţiştilor că el este autorul accidentului. El a spus jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi“ că nu el este autorul accidentului. „Nu ştiu decât că o altă maşină l-a lovit. Eu eram în depăşire şi, cel mai probabil, cealaltă maşină a lovit biciclistul. Nu ştiu ce să zic“, a spus Ababei, ridicând din umeri. Colegii instructorului de ciclism Ionuţ Iancu s-au arătat revoltaţi de faptul că pe drumul spre Ciurea nu există indicatoare specifice. „Pe Ionuţ îl consider un mucenic, şi sunt sigur că sufletul lui va merge direct în Rai. A face ciclism de şosea, în ziua de astăzi, într-o lume nebună, într-un trafic complet haotic, este un sacrificiu. El este un om al sacrificiului şi al inconştienţei celor care conduc ca nişte nebuni pe şoselele din Iaşi. A fost un om minunat, coleg şi prieten. Poate o parte din vină o are şi el, însă noi spunem, din experienţă, că circulând ziua, în porţiunea respectivă de şosea, se circulă foarte rău. Ziua avem mari probleme, mai ales cu cei care depăşesc fără să se asigure şi să ţină cont de noi, bicicliştii, care suntem mai puţin vizibili. În retina şoferului nu s-a implementat imaginea biciclistului încă. Noi, ca asociaţie, vom face toate demersurile ca, împreună cu Primăria, să apară indicatoare care să avertizeze şoferii că se circulă pe bicicletă mult. În zona respectivă sunt nişte zone foarte frumoase şi des circulate de biciclişti“, a spus Eugen Harasi, de la Asociaţia Veloart. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri