Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un mandat dificil pentru Federica Mogherini

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Funcţia de Înalt Reprezentant (IR) al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate (IR) este una ingrată. Când Henry Kissinger se întreba, retoric, ce număr de telefon are Europa şi cine ar răspunde eventualului său apel, cu siguranţă că şi-ar fi dorit un interlocutor cu un profil mai puternic decât cel al d-nei Federica Mogherini, actualul şef al diplomaţiei comunitare. 

Totuşi, după cei zece ani ai epocii Javier Solana - o personalitate puternică, fost secretar general al NATO - a venit un deceniu de modestie şi discreţie. Mandatul baronesei Catherine Ashton a fost marcat de un veritabil baraj de critici, dintre care unele - dar nu toate - au fost nedrepte. Acum, funcţia este deţinută tot de o femeie (ceea ce nu este rău din perspectiva echilibrelor de gen) şi este alocată tot grupului socialist (ceea ce, din nou, nu este rău din perspectiva echilibrelor ideologice). La fel ca predecesoarea sa, şi d-na Mogherini a fost puternic susţinută de şeful executiv al ţării sale, premierul Matteo Renzi. Diferenţa este aceea că actualul IR are o mai bună experienţă de politică externă, mai ales datorită intervalului petrecut în fruntea diplomaţiei italiene. Este, însă, prea puţin cei ce şi-ar dori un personaj de calibrul lui John Kerry sau Serghei Lavrov.

Problema este, însă, aceea că sistemul politicii externe comunitare nu încurajează ascensiunea unor personaje de acest tip. Reluând tema apelului telefonic, un IR nu-i poate spune colegului său de peste Ocean prea multe lucruri interesante, dacă nu are acceptul prealabil al guvernelor din statele-membre. Îi lipseşte, aşadar, cadrul politic pentru a da dovadă de creativitate - o calitate esenţială pentru diplomaţia marilor puteri.

Nu aceasta este, însă, cea mai dificilă problemă a Înaltului Reprezentant. Încă de la nominalizare, d-na Mogherini a fost criticată din cauza atitudinii sale prea conciliante faţă de Rusia. Din păcate, una dintre primele sale iniţiative în acest dosar - un document de poziţie transmis la începutul anului 2015 către capitalele naţionale - a confirmat temerile potrivit cărora IR nu înţelege prea bine amploarea divergenţelor între cele două părţi, pe fondul crizei ucrainene. Ulterior, discursul său a revenit pe o linie ceva mai fermă în chestiunea sancţiunilor şi a exigenţelor UE, dar startul greşit rămâne şi nu poate fi reparat. Acum cinci sau zece ani, trecutul şi stilul d-nei Mogherini s-ar fi armonizat bine cu mesajul parteneriatului UE - Rusia; acum, însă, ar fi fost nevoie de o voce mai convingătoare care să anunţe că parteneriatul nu mai există.

Principalul succes diplomatic al Înaltului Reprezentant, în primul său an de activitate, este legat de acordul privind programul nuclear iranian. Rolul UE a fost, în acest caz, acela de facilitator al negocierilor între Iran şi grupul marilor puteri - cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, plus Germania. Fără îndoială că este vorba în primul rând de o realizare instituţională, dar d-na Mogherini a contribuit în mod evident la atingerea consensului, în condiţiile în care se negocia sub presiunea timpului. Desigur, chestiunile de fond fac obiectul unor dezbateri extrem de dure în Statele Unite (aproape toţi legislatorii Republicani sunt ostili înţelegerii), dar guvernele vest-europene susţin, alături de Moscova şi Beijing, textul acestui acord.

Cea de-a treia arenă în care IR este obligat să înregistreze progrese este cea administrativ-birocratică. Este adevărat, aşa cum observa în vara acestui an profesorul Jolyon Howorth, un reputat specialist în politica europeană, că serviciul diplomatic european a fost deja conturat sub mandatul Baronesei Ashton şi că de la Federica Mogherini se aşteaptă în primul rând contribuţii la nivel de strategie. Totuşi, pe durata mandatului său vor trebui corectate o serie de probleme evidenţiate în rapoartele de analiză pe marginea funcţionării acestui serviciu, cum ar fi insuficienta cooperare cu structurile diplomatice ale statelor-membre sau tendinţa de a privilegia dimensiunea administrativă în detrimentul celei de strategie politică. Mai puţin experimentată decât predecesoarea sa, în această privinţă, d-na Mogherini este obligată să obţină rezultate şi să demonstreze că bugetul pus la dispoziţia serviciului diplomatic european este folosit cu responsabilitate.

La sfârşitul mandatului, performanţa Înaltului Responsabil va fi supusă unor evaluări ce se anunţă destul de aspre - atât separat, cât şi în virtutea poziţiei sale de vicepreşedinte al Comisiei Europene. În mod normal, a cere IR să definească un nou orizont al politicii externe şi de securitate europene ar fi o exagerare. Strategiile interesante vin mai ales din partea celor învestiţi cu suficientă autoritate, iar d-na Mogherini suferă la acest capitol. În plus, se pare că următorii ani nu vor fi prea generoşi cu inovatorii în politica externă: marile problemele ale Uniunii par a fi localizate în interior.   

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri